Hadde det vært opp til den danske innovasjonsministeren hadde bestikkelsesdømte Atea blitt bannlyst fra offentlige anskaffelser i stedet for å bli tatt inn i varmen igjen etter å ha innledet en self-cleaning-prosess. Nå kaster heller innovasjonsminister Sophie Løhde seg over mulighetene for å stramme inn på reglene. Ikke på noen måte skal vi akseptere bestikkelse av offentlig ansatte, konstaterer hun i en melding til mediene.
I sommer ble Atea dømt for bestikkelse av ansatte i Region Sjælland, og få dager senere inngikk selskapet forlik i en sak om bestikkelse av offentlige ansatte fra flere andre myndigheter. Atea har fått bøter på henholdsvis 3 og 10 millioner kroner i forlengelse av de to sakene, og flere av selskapets tidligere medarbeidere er blitt idømt fengselsstraff.
Kammeradvokaten i Danmark har analysert Ateas self-cleaning og funnet at selskapet i anskaffelseslovgivningens forstand er self-cleaned, slik Anbud365 skrev forleden. Det betyr ikke at Atea har bevist sin pålitelighet en gang for alle. I de neste fire årene vil det bli fulgt opp, slik at man forsikrer seg om at de igangsatte tiltakene hele tiden er virksomme.
Stramme inn reglene
Avgjørelsen som er tatt av Moderniseringstyrelsen og Statens og Kommunernes IndkøbsService om at danske offentlige virksomheter fortsatt skal kunne handle med IT-selskapet, har falt innovasjonsminister Sophie Løhde tungt for brystet. Hun har signalisert at hun er kritisk til at Atea fortsatt skal få være leverandør, og i et skriftlig svar til nettstedet ITWatch åpner hun for å stramme inn reglene.
– Det er, heter det i svaret, heldigvis sjelden at det her hjemme er saker om bestikkelse av offentlige ansatte. Men det er helt avgjørende at vi unngår liknende bestikkelsessaker, som er med på å underminere tilliten til offentlige myndigheter. Derfor vil jeg nå sammen med erhvervsministeren undersøke hvordan vi eventuelt kan endre de nåværende reglene på området.
Ville annullere Atea-kontraktene
Da hun kommentere meldingen om at fortsatt samhandling med Atea fra det offentliges side var mulig, konstaterte hun at det ikke er noen hemmelighet at hun gjerne skulle ha sette at man kunne annullere de store fellesstatlige kontraktene med Atea. Ministeren mente også at det offentlige burde kunne se bort fra Atea når nye oppgaver sendes ut i markedet.
At hun går i rette med avgjørelsen har sendt bølger inn i IT-bransjen. Ministeren er her på kollisjonskurs med Kammeradvokaten som, etter nøye å ha lest gjennom IT-selskapets kontrakter og Ateas meget omfattende redegjørelse, mener at Atea nå er self-cleaned i anskaffelseslovgivningens forstand. Det tar innovasjonsministeren til etterretning.
Hun legger i svaret til ITWatch ikke skjul på at hun ser på saken med stort alvor: – Vi skal på ingen måte akseptere bestikkelse, og jeg ser med stort alvor på saken der Atea er bitt dømt for å ha bestukket offentlige ansatte.
Bli den første til å kommentere på "Likte ikke å slippe bestikkelsesdømte Atea inn i varmen igjen"