Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. oktober

Skriv ut artikkelen

Onsdag 28. oktober er det nytt Anbud365-webinar, nå er programmet for Anskaffelseskonferansen klart og Nasjonalt program for leverandørutvikling lanserer verktøy for ledelses-forankring i innovative anskaffelser. Rekordkontrakt til norsk forsvarsindustri og Sykehusinnkjøp er godt foran sitt gevinstmål for 2021.Dansk næringsliv roper etter mer standardisering av krav, og Rakkestad kommune prøvde med «del-opp» – uten særlig hell. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt Anbud365-webinar 28. oktober

28. oktober klemmer Grettes advokater Marie Braadland og Silje Grimseth Ullebust til med webinar – i samarbeid med Anbud365. Tema er oppdragsgivers rett og plikt til å avlyse en konkurranse. Gratis og ingen påmelding – men, ta vare på denne lenken, det er nøkkelen til å få se webinaret onsdag til uken.

Anskaffelseskonferansen: Programmet klart!

Anskaffelseskonferansen i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er i år digital og går av stabelen tirsdag 23. november. Og nå foreligger programmet for konferansen. Ta en titt og meld deg på.

Verktøy for ledelses-forankring

LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) har utviklet et ledelsesforankrings-verktøy med den hensikt å øke og sikre nødvendig deltakelse hos ledere underveis i anskaffelsesprosessen. Dette er det fjerde selv-hjelps-verktøyet LUP har utviklet for å gjøre det lettere for offentlige virksomheter å gjennomføre innovative anskaffelser.

Godt foran gevinstmålet

Per 1. oktober bestod anskaffelsesporteføljen til Sykehusinnkjøp av 1669 anskaffelser. 681 anskaffelser er avsluttet så langt. Verdien av anskaffelsene er om lag 15 mrd. Gevinstpotensialet som ligger i anskaffelsene som ble avsluttet ila. de siste 12 månedene er 8,3 %. Målet for hele 2021 er minst 3 %, ifølge rapport til helseforetakets styre.

Offentlig-privat samarbeid på E10

I OPS-prosjektet E10 Hålogalandsvegen vil én leverandør få ansvar for prosjektering, finansiering, bygging og drift av det nye veganlegget i 25 år. De tre leverandørene som nå er godkjent som tilbydere i konkurransen om å få bygge og drifte OPS-prosjektet E10 Hålogalandsvegen, er derfor organisert som OPS-selskap.

Rekordkontrakt til norsk forsvarsindustri

Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace undertegner i dag kontrakt på levering av missiler til norske F-35. Kontrakten har en verdi på fire milliarder kroner og er med det en av de største anskaffelsene av våpen til Forsvaret noen gang, melder Forsvarsdepartementet.

Etablering av kategoriprogram

Våren 2021 etablerte Sykehusinnkjøp HF et forprosjekt for å foreslå omfang (scope) og planlegge oppstart av et program for å etablere kategoriplaner. Forprosjektets rapport foreligger nå, og i denne er det gitt 12 anbefalinger knyttet til videre planlegging og gjennomføring av prosjektet.

Konkurranse i Norges første verdensarv

Fortidsminneforeningen har offentliggjort en ny åpen konkurranse om et verdensarvsenter ved Urnes stavkirke. Urnes tilhører også hele verden. I 1979 – som den første norske oppføringen – fikk den sin plass på UNESCOs liste over verdensarv. 

Kraftfull motor for innovative anskaffelser

Leverandørutviklingsprogrammet har vist seg som en kraftfull motor for arbeidet med innovative anskaffelser og fremmer av både næringsutvikling og innovasjon i offentlig sektor. Satsingen videreføres i budsjettet med samme tilskudd som årene før fra nærings- og fiskeridepartementet, skriver KS-direktør Kristin Weidemann Wieland.

Delte opp, men sparsomt med lokale tilbud 

Rakkestad kommune valgte denne gangen å dele et matvare-anbud i to. Et tilpasset storleverandører, og et som legger til rette for lokale kjøpmenn. Bakgrunnen var å gi lokale aktører en bedre mulighet til å få oppdraget. Det lyktes dessverre ikke, det kom om sparsomt med tilbud fra lokale leverandører, skriver Rakkestad Avis. 

Enklere å vinne anbud med elbiler

Det kan bli enklere for bedrifter å vinne offentlige anbud dersom man går til anskaffelse av elbiler. Miljøkrav ofte er en betingelse for å oppfylle kvalifikasjonskravene i mange anbudskonkurranser, heter det i et innlegg på Vattenfall-bloggen.

9 av 11 i NAV-avtale med bare pris

For 9 av 11 poster i Nav-avtalen er pris det eneste kriteriet for valg av leverandør og produkt. Leverandørorganisasjonen Melanor advarer mot svekkede forbrukerrettigheter og helserisiko, ifølge HandikapNytt.

Kontrakt i strid med Skiensmodellen 

Porsgrunn kommune inngikk kontrakt med Oslo Malermester Forretning AS for bygg-rehabilitering, til tross for at firmaet ikke bruker faglærte innenfor sitt fagområde til jobben, melder Telemarksavisa. Det er i strid med Skiensmodellen som skal hindre svart arbeid og sosial dumping. 

Meldeplikt for leverandører  

Regjeringen har på høring innstramminger i sikkerhetsloven for å sikre økt kontroll med oppkjøp som kan påvirke nasjonal sikkerhet. Blant forslagene: Meldeplikt etter regler om eierskapskontroll for leverandører i sikkerhetsgraderte anskaffelser som krever leverandørklarering. 

Vant konkurranse om Bodø domkirke 

Atelier Oslo vant konkurranse om tilbygg og ombygging av Bodø domkirke.  Løsningsforslaget «Samklang» vant den begrensede plan- og designkonkurransen om tilbygg og ombygging av Bodø domkirke. 

Burde mer tilgodese forskningsresultater

Anskaffelsesreglene burde i større utstrekning kunne tilgodese forskningsresultater gjennom innovasjons- eller funksjonsanskaffelser snarere enn å gå etter laveste pris. Det sier Charlotta Faith-Ell, forskningssjef i det kanadiske konsulentselskapet WSP i rapporten «Tjänstsektorn ritar om kartan över framtidens forskning och innovation» 

Svensk opplæring i bærekraft

Hållbar Upphandling (et samarbeide mellom Sveriges regioner) har sammen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) og SKRs innkjøpssentral Adda utviklet et opplæringstilbud i bærekraftige anskaffelser.

Alle grønne krav i alle avtaler i ett skjema

SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) stiller en lang rekke grønne krav på de enkelte avtaler. Disse har de nå samlet et skjema, som gir overblikk over kravene og gjør det enklere å se hvordan man kan kjøpe mer bærekraftig på tvers av felleskommunale og fellesoffentlige innkjøpsprogram.  

Krever mer standardisering

Det offentlige skal kjøpe flere klimavennlige produkter, men myndighetenes varierende krav og mangel på standardisering av beregningsmetoder får foretakene som skal levere de grønne produkter, til å trekke i håndbremsen. Det forsinker den grønne omstilling, mener Dansk Erhverv, som savner ensartede krav – for klimaet og foretakenes skyld.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.