Her kan du se hvorledes en rekke aktører reagerer på hva den utvidede regjeringen tar opp når det gjelder offentlige anskaffelser. I tillegg inviterer Difi eksperter til å være med i arbeidet med å utvikle miljøkriterium for anlegg, en rapport med mye kunnskap om kriminelle i arbeidslivet foreligger og fra Sverige rapporteres det om mindre og mindre interesse fra arkitekter for offentlige anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Bidra til mer bærekraftige anleggs-innkjøp?
Difi ønsker deltagere til ekspertgruppe for utvikling av miljøkriterium for anlegg. Møtene blir hos Difi i Oslo 5. april, 23. mai og 21. august 2019. Difi skal lage nye miljøkrav som offentlige innkjøpere kan bruke rett inn i sine konkurranser for å få mer bærekraftige anskaffelser av anlegg.
Kriteriesett for miljø i leie av eiendom
Kriterieveiviseren til Difi har nå blitt oppdatert med kravspesifikasjoner for miljøhensyn ved leie av eiendom. Kriteriesettet er hentet fra veiledningen til Enova, Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom for kravspesifikasjon for leie av eiendom. Veiledningen er har blitt tilpasset til kriterieveiviseren og oppdatert i samarbeid med Enova.
Tester mer miljøvennlige asfaltkontrakter
Statens vegvesen tester ut ny kontraktsutforming for mer miljøvennlige løsninger for sine asfaltkontrakter. Det kom frem i en pressemelding parallelt med at Vegvesenet offentliggjorde årets anbudskonkurranse for asfaltering av riksveiene i Oslo 2019, skriver bygg.no.
Kunnskap i kamp mot kriminelle aktører
Rapporten «Kriminelle i arbeidslivet» fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter gir noen sentrale funn som kan styrke arbeidet mot kriminelle aktører som påtreffes gjentatte ganger i kontrollarbeidet. En relativt liten gruppe personer med ledende roller i arbeidslivet kan knyttes til et stort omfang straffbare forhold.
Ber om tips om sosial dumping
Bergen kommune er en stor innkjøper og ønsker ryddige forhold hos dem de kjøper varer eller tjenester fra. Kommunen ber derfor om tips fra dem som kjenner til sosial dumping eller andre kritikkverdige forhold hos en leverandør eller underleverandør.
Nye konkurransevilkår – KF-er rammes
Dersom regjeringen innfører nye konkurransevilkår, vil kommunale foretak (KF-er) rammes av de nye reglene. Men det er mer usikkert hvordan IKSer berøres. Bakgrunnen er at regjeringen vurderer å innføre nye konkurransevilkår for offentlige og private aktører.
PEPPOL-avtaleverk under revisjon
Avtaleverket for tilgang til PEPPOL-nettverket er under revisjon, og Difi inviterer som norsk PEPPOL-myndighet alle aksesspunkt- og EHF-systemleverandører som opererer i PEPPOL-nettverket til å gi innspill. Det reviderte avtaleverket forventes å bli tatt i bruk i fra 2020.
Om regjeringsplattform og offentlige anskaffelser:
- I innenrikspolitikken er menneskerettighetsfokuset mindre fremtredende. Et eksempel er punktet om offentlige anskaffelser, der fremme av innovasjon og miljøhensyn nevnes, mens hensynet til menneskerettighetene er utelatt, skriver Heidi Furustøl, daglig leder Initiativ for etisk handel.
- Regjeringen har økt ambisjonene for offentlige anskaffelser og varsler en mer offensiv næringspolitikk for grønn næringsutvikling. – BNL skal hjelpe regjeringen å fylle det med konkret innhold. Et viktig og effektivt tiltak vil være gjennomføring av MiniDoffin, sier Jon Sandnes, adm. dir. i Byggenæringens landsforening.
- I de offentlige anbudene som ble lagt ut etter at forskriften trådde i kraft, har vi så og si ikke sett noen prosjekter der vektingen på miljø er satt til 30 prosent av kontrakten. Her er det mye å gå på og jeg vil utfordre Regjeringen til å be offentlige innkjøpere om å utnytte klimaeffekten som ligger i dette forskriftskravet, sier Skanska-sjef Ståle Rød.
- Regjeringen lover å endre anbudene slik at det blir enklere for små bedrifter å kunne delta. De vil også legge frem en strategi for å styrke små og mellomstore bedrifter, påpeker Bergen Næringsråd.
- Direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelforeningen er spesielt glad for punktet der det står at «regjeringen vil sikre at legemiddelpolitikken, herunder innkjøp av legemidler, bidrar til forskning og innovasjon». Dagens legemiddelinnkjøp bidrar ikke til dette, slik LMI ser det.
- For norske virksomheter er det svært viktig at private får «slippe til». Virke har fått gjennomslag i regjeringsplattformen, som åpner for å la private tilbydere levere offentlig finansierte tjenester, noe som betyr likere konkurranse mellom offentlig og privat virksomhet.
- Regjeringen sier den vil tilrettelegge for økt bruk av ideell virksomhet innen relevante samfunnssektorer. Men erfaringsmessig har ideell sektor tapt for kommersielle virksomheter når offentlig tjenester settes ut på anbud. Det er all grunn til å frykte en slik utvikling med regjeringens politikk, heter det i en kommentar fra LO.
- Ikke uventet ønsker erklæringen å styrke ideell sektor. Dette vil innebære mer bruk av ideell favorisering i anbud/innkjøp innen rehabilitering og annen spesialisert behandling. Det kan føre til flere konkurranser på ulike vilkår og ekskludering av kompetanse og innovasjon private leverandører besitter, mener NHO Service og Handel.
Norge med i EU-standardisering
SIS, Swedish Standards Institute, kan nå ta fatt på EU-oppdraget med å utarbeide en europeisk standard knyttet til integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser. Fire land – Storbritannia, Romania, Finland og Norge – har varslet at de vil delta i arbeidet, som for alvor tar til til sommeren, ifølge upphandling24.se.
Arkitekter velger bort offentlige anskaffelser
Antallet tilbud når det gjelder arkitekttjenester ligger fortsatt på et forholdsvis høyt nivå, men minsker dobbelt så mye som hva som er tilfellet i offentlige anskaffelser generelt – ned 30% siden 2012. Problemet er at stadig flere velger bort offentlige anskaffelser, fremgår det av statistikk fra Upphandlingsmyndigheten publisert i bladet Arkitekten.
Om dansk offentlig-privat helse-samarbeid
Dansk Erhverv er særlig fornøyd med punktene i sin regjerings forslag til sunnhetsreform som kan fremme offentlig-privat samarbeid. Utfordringen, heter det, blir å fastholde oppmerksomheten nettopp på innovative og verdibaserte anskaffelser. Sentralisering kan bety enøyet fokus på pris på bekostning av kvalitet og de reelle totalomkostninger.
Veiledning til miljø-kjøp av arbeidstøy
Aalborg Universitet har utviklet en veiledning til offentlige innkjøpere av arbeidstøy og vaskeriservice. Veiledningen gir et innblikk i tekstilers miljøpåvirkning i forskjellige faser – fra produksjon til kassering og gode råd til hvordan man som offentlig innkjøper kan trekke inn bærekraft i anskaffelsesprosessen og stille de riktige krav til leverandørene.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25. januar"