36 av 52 store og små tilbydere fikk tjenestekontrakt med Sykehusinnkjøp, rutinene for kjøp av smittevernutstyr vender tilbake til det normale ved årsskiftet, og bedriftsledere klager over offentlige oppdragsgivere som utformer sine anbud slik at det ikke er rom for innovasjon. Maritimt Forum vil ha etablert en ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud, og et finsk sykehusdistrikt er ute med en direkteanskaffelse verd 100 mill euro. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Smittevernutstyr: Tilbake til normale rutiner
I mars ble det opprettet en felles innkjøpsordning for smittevernutstyr for å sikre kommuner og sykehus utstyr i en krevende situasjon. Fra 2021 legger regjeringen opp til at sykehusene og kommunene skal tilbake til normale rutiner, og selv stå for innkjøpet av smittevernutstyr.
36 av 52 tilbydere fikk avtale
Etter en nasjonal konkurranse, som også tilrettela for deltagelse fra SMB, har helseforetakene inngått nye avtaler om arkitekt- og rådgivende ingeniørtjenester. Anslått verdi er på 160 mill årlig. Til sammen er det 13 delområder, med 135 deltilbud i avtalen. Totalt 36 av 52 tilbydere fikk avtale – en miks av større og mindre leverandører.
Anbudskonkurranse og tropisk avskoging
Klima- og miljødepartementet gjennom klima- og skogsatsingen har gjennomført en omfattende anbudskonkurranse og nylig gjort kontrakt på opptil 400 mill med Kongsberg Satellite Services (KSAT), som er partner med Airbus og Planet. Avtalen innebærer at hvem som helst, hvor som helst, skal kunne følge med på all tropisk avskoging.
Ikke rom for innovasjon
Flere av respondentene er kritiske til hvordan offentlige anbud utformes, med spesifiseringer og standardiseringer som egentlig har som mål å skape et rettferdig konkurransegrunnlag, heter det i en masteroppgave fra Universitet i Sør-Norge. – Det betyr i praksis at det ikke er rom for innovasjon, hevder intervjuede bedriftsledere.
Økonomistyring + anskaffelser = sant
Med tanke på hvor stor del av offentlige budsjetter som går til anskaffelser, er det stort potensiale for å hente ut gevinster ved å se anskaffelser i sammenheng med økonomistyring, skriver direktør Hilde Singsaas i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) på sin blogg. Difis tidligere anskaffelsesavdeling er nå i DFØ.
Ekspertenhet med høy anbudskompetanse
Maritim industri er en kapitalintensiv næring som er i ferd med å få betydelige finansieringsproblem. Derfor bør det bl.a. etableres en ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud, ifølge Maritimt Forum i en oppfordring til myndighetene om å holde aktiviteten oppe.
Innkjøpsmakt overfor næringslivet
For at Sandefjord kommune skal nå sine klimamål, må næringslivet bli med i større grad enn i dag, mener ordfører Bjørn Ole Gleditsch overfor Sandefjords Blad. Kommunen kommer til å bruke sin innkjøpsmakt for å skyve bedriftene i en mer klimavennlig retning. Sandefjord skal innen 2030 redusere klimautslippene med 40%.
Alternativ til fyrverkerikjøp
Bystyret ber byrådet legge til rette for, at man i planlegging og innkjøp av tjenester knyttet til feiring av nyttår og lignende for 2023 og utover, også skal vurdere alternativer til dagens fyrverkerioppskyting, som lysshow eller lignende, melder Bergen kommune. Også forbud mot eller begrensninger av privat fyrverkeri kan være aktuelt.
Ruskevær truet kontraktsignering
En 500 mill-kontrakt skulle nylig signeres i Trondheim. Det gjaldt en kontrakt på nye Narvik sykehus som et Tromsø-firma hadde kapret. Kontraktsignering gikk greit – under litt nervepirrende omstendigheter – som inkluderte mellomlanding i Bodø i særdeles ruskete vær. – Vi var opp og ned fire ganger, ifølge Tromsø-firmaet, ifølge nord24.no.
Sats på lokale
Byggentreprenøren Strand & Stubø mener Kristiansund kommune kan spare millioner på å legge opp anbudene slik at lokale firma også får muligheten til å konkurrere på større oppdrag, ifølge Tidens Krav.
Savner offentlige prosjekter
Tøff konkurranse og færre varslede oppdrag skaper hodebry hos flere av maskinentreprenørene i regionen, sier Sigve Lindland ved Lindland maskin til Lister24. – Jeg er mer bekymret for det som kan skje etter 1. desember. Det er veldig stille med tanke på utlysning av anbud på litt større prosjekter fra det offentlige.
Direkteanskaffer for 100 mill euro
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, skal uten anskaffelser kjøpe analyse av coronatester for over hundre millioner euro, ifølge upphandling24.se. HUS begrunner direkteanskaffelsen med at intet annet enn det aktuelle laboratoriet har den kapasitet som kreves for å analysere 10 000 tester i døgnet.
Dynamisk innkjøpssystem godt mottatt
SKL Kommentus Inköpscentrals dynamiske innkjøpssystem (DIS) for solcelleløsninger er nå klar og benyttet av den første kommunen. DIS-anskaffelsen har «gått hjem» både hos kunde og leverandør, skriver SKL Kommentus.
Kjøp av konsulenttjenester kuttes
Flere av de danske ministeriene har helt sluttet med innkjøp av konsulenttjenester, mens andre har skåret kraftig ned. Besparelsene har også begynt å ramme ytelser av mer teknisk karakter, f.eks. ingeniørtjenester. Samtidig er kommuner og regioner også i gang, ifølge Dansk Industri, som ber det offentlige slutte med slike besparelser.
7,5 kunngjøringer i snitt
Det gjennomsnittlige antallet kunngjøringer for danske kommuner for perioden 2014 – 2019 er 7,5 pr. kommune. En gjennomsnitts kommune kjøper varer- og tjenester for drøyt 2,3 mrd pr. år. (Kilde: Danmarks statistik), ifølge en bloggmelding fra advoktafirmaet Tolstrup&Hvilsted.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25.september"