Bare dager igjen til Wikborg Rein-advokater tar for seg avlysningsplikten i et Anbud365-seminar, en KI-undersøkelse er i gang og et forskningsprosjekt trenger hjelp. 2025 er et jubileumsår, viser det seg, og næringslivet i en kommune sier at totalentreprise blir for stort for de lokale. I en annen inngår ombruk i en rammeavtale, og det er oppstyr i Oslo i forbindelse med en sykehjemskontrakt. I Danmark prøver kommuner seg med USA-boikott. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Nytt Anbud365-seminar – om avlysningsplikten
Anbud365-seminar torsdag 3. april: Partner Torje Sunde, senioradvokat Malene Reinertsen og fast advokat Patrick Oware – alle Wikborg Rein, ser nærmere på avlysningsplikten: Når gir feil plikt til avlysning? Dette vil du vel ikke gå glipp av? Og det er jo gratis … Du kan melde deg på her.
KI-undersøkelse – bli med!
Hvordan brukes kunstig intelligens (KI) innen offentlige anskaffelser, og hvilke faktorer fremmer eller hindrer bruken? Dette er spørsmål Ingeborg Skage Gullbrå ønsker svar på ifm sin masteroppgave ved Norges Handelshøyskole (NHH). Hun oppfordrer Anbud365s lesere om å delta i undersøkelsen.
Forskningsprosjekt – bli med!
Anskaffelsesakademiet ved Kristiania, Høgskolen i Molde og Universitetet i Utrecht samarbeider om et forskningsprosjekt som undersøker hvordan offentlige innkjøpere i Norge og Nederland vurderer ulike hensyn i innkjøpsbeslutninger. – Nå trenger vi din hjelp! Appellen kommer fra førsteamanuensis Marius Langseth ved Høyskolen Kristiania.
2025 er jubileumsår
I år fyller Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) 15 år, og Etisk handel Norge 25. Den første lederen i det som nå er Etisk handel Norge, den gang Initiativ for etisk handel, Leif Iversen har gitt et jubileumsintervju. LUP planlegger feiring senere i år og mange aktiviteter, etter hva Anbud365 erfarer.
Forskriftsfeste utslippsfrie BA-krav
Krav til gradvis mer utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i alle offentlige anbud bør forskriftsfestes, med opptrapping fra 2026 til 2035. Tidlig varsling om forskriftsendring, og tydelige og gradvis økende minimumskrav, gir forutsigbarhet for bransjen og for innkjøpere, heter det om fossilfrie anleggsmaskiner i en fersk Zero-rapport.
Ombruks-innspill
Sirk Norge-innspill: Oslo kommune bør vurdere om enkelte ombruksleveranser kan løses ved å inngå rammeavtaler med leverandørkjeder i stedet for å stille konkrete krav til enkeltmaterialer. Og krav til ombruk, eller eventuelle insentivordninger for gjennomføring av ombruk, må innrettes slik at det ikke slår ut på uønskede negative måter.
Ombruk i 100%-klubben
Lier kommune har rammeavtale med Atea for innkjøp av IKT-utstyr. Atea har invitert kommunen til å delta i en satsning som heter 100 %-klubben. Kommunen takket ja til å være med i dette samarbeidet. Det betyr at Lier kommune i løpet av 2025 skal tilstrebe seg å samle inn alt IKT-utstyr som ligger ubrukt ute i virksomhetene.
Tapte anke mot Statens vegvesen
Borgarting lagmannsrett har avvist Itineras anke og krav om å få delta i en E6-anbudskonkurranse. Statens vegvesen avviste i fjor det italienske entreprenørselskapet fra å delta i anbudskonkurransen. I flere danske byggeprosjekter var det avdekket lønnstyveri og grove brudd på tariffavtaler hos flere av Itineras underleverandører.
Siste runde mathvete-kontrakter
Nå utlyses de siste kontraktene som skal sikre Norge tre måneders lager av mathvete. Landbruksdirektoratet skal inngå kontrakter for oppstart av lagring for høsten 2028 og 209, skriver direktoratet på sine nettsider. Kontraktene skal ha en varighet på 25 år fra tidspunktet for oppstart.
Straffet for ulovlig direkteanskaffelse
Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) har ilagt Nord-Fron kommune et gebyr på 64 838 kroner for ulovlig direkteanskaffelse av vintervedlikehold. KOFA kom til at anskaffelsen var over EØS-terskelverdi og dermed kunngjøringspliktig. Den samlede verdien av alle delkontraktene skulle legges til grunn jf. forskriften § 5-4 (8).
Kutter innkjøp av energi
Innkjøpene av energi til Statsbyggs eiendommer er redusert med 4%. Dette er fjerde år på rad at Statsbygg reduserer energiinnkjøpet sitt, fremgår det av Statsbyggs bærekraftsrapport 2024.
Flere krav enn pris og kritiske legemidler
Europakommisjonen har lagt frem et lovforslag om kritiske legemidler med formål å sikre bedre tilgang til kritiske legemidler. Et av virkemidlene for å oppnå dette er bl.a. at det i anbudskonkurranser for eldre legemidler stilles flere krav enn pris. Dette kan redusere sannsynligheten for at det oppstår mangel på legemidler, heter det.
Alkohol-handlingsrom skal utredes
Helse- og omsorgsdepartementet skal inngå avtale om juridisk utredning av et EØS-rettslige handlingsrom. Spørsmålet som skal utredes, er om det kan åpnes for salg av alkoholholdige produkter (over 4,7 volumprosent alkohol) som er omfattet av EØS-avtalen, direkte fra produsenter samtidig med at Vinmonopolet består slik det nå er.
Ålesund-sykehjem ut på anbud
Formannskapet har bedt Ålesund kommune legge frem sak om konkurranseutsetting av ett sykehjem før sommeren. – Kommunestyret ønsker en eldreomsorg med høy kvalitet der alle gode krefter tas i bruk, og dette inkluderer også tjenester fra private og ideelle aktører, sier ordfører Håkon Lykkebø Strand.
Totalentreprise blir for stort
Et byggeprosjekt vekker stor interesse lokalt næringsliv i Rana kommune. Næringsforeningen oppfordrer kommunen til å bruke sin innkjøpsmakt for å sikre lokale ringvirkninger. – Våre medlemmer er tydelige på at kontraktene bør deles opp. Hvis det blir en totalentreprise, så blir rett og slett volumet for stort, heter det i ranano.no.
Granskingskrav i Oslo
Kritikken hagler etter at et selskap uten erfaring fra sykehjemsdrift fikk milliardkontrakt med Oslo kommune. Nå kreves det gransking, melder nrk.no. I februar ble det kjent at det private selskapet Smartlegen A/S er valgt til å drive to kommunale sykehjem fra 1. mai. Byrådet har bestemt at fire av Oslos sykehjem skal ut på anbud.
Vil se bedre bygg-anskaffelser
Den svenske regjeringen har gitt Boverket i oppgave å bistå Upphandlingsmyndigheten i å forebygge feil, mangler og skader i byggebransjen. Offentlige anskaffelser spiller en viktig rolle i arbeidet. De økonomiske konsekvensene av feil, mangler og skader i byggebransjen er enorme. Ifølge Boverkets anslag utgjør kostnadene ca 111 mrd i året.
Dansk kommune-boikott av USA?
Først var det København kommune, som fikk politisk flertall for å stoppe innkjøp av amerikanske varer – nå følger Hvidovre etter. Det er imidlertid usikkert om dette vil være et brudd på kommunefullmaktsreglene. Hvidovres ordfører ønsker å stoppe innkjøp fra «usympatiske» USA – kan ikke lenger støtte «et slikt land», skriver udbudsmedia.dk.
Mer effektiv kontraktsoppfølging
Gjennom samarbeid har Sveriges regioner effektivisert oppfølgingen av leverandørene. Formålet er å sikre at høye krav til miljø, menneskerettigheter og arbeidsforhold etterleves. En ny sammenstilling viser at samarbeidet bidro til gjennomsnittlig 49 avtaleoppfølginger per region i 2024.
Grønne krav i alle anbud
Med den felles regionale strategien for Grønne sykehus har de danske regionene et mål om at det som utgangspunkt inngår grønne krav i alle anbud, som fastsettes i henhold til markedets modenhet, helsefaglige hensyn mv. Regionene kjøper medisinsk utstyr, legemidler, tekstiler, mat osv. til sykehusene for ca. 30 mrd danske kroner. per år.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28.mars"