Bruk av e-faktura skal kartlegges, staten brukte 10 milliarder på konsulenter i 2019 og universitetsrektor krever strengere klimakrav til leverandører. En mindre Agder-kommune har forslag til seriøsitetsbestemmelser ute på høring, og kontrakt for rehabilitering av Nationaltheatret er på plass. En undersøkelse i Sverige viser hvor mange som benytter seg av Upphandlingsmyndighetens verktøy om arbeidsrettslige vilkår og ILO-konvensjoner i sine anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Akson journal: Anbefaler flere anskaffelser
– For å tilrettelegge for konkurranse og for stegvis gjennomføring av Akson-journal, anbefaler vi å dele arbeidet inn i flere anskaffelser, sier direktør i Direktoratet for e-helse, Christine Bergland. Det kan bety flere leverandører eller leverandørkonstellasjoner. Konseptet Akson omfatter helhetlig samhandling og felles kommunal journal.
Skal kartlegge bruk av e-faktura
Oslo Economics har fått i oppdrag å kartlegge utbredelsen av elektronisk faktura i Norge. Rapporten skal være klar 15. mai, heter det i en kontrakttildeling i regi av Kommunal – og moderniseringsdepartementet.
10 mrd til konsulenter
Strengere klimakrav til leverandører
Store deler av utslippene fra offentlig virksomhet er knyttet til innkjøp av varer og tjenester. Offentlige institusjoner kan redusere sitt CO₂-avtrykk vesentlig gjennom å stille strengere krav til leverandørene, skriver Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen i BT.
Entreprenør-kontrakt til Nationaltheatret
Statsbygg har inngått kontrakt med Veidekke for rehabiliteringen av en av landets viktigste kulturbygninger, Nationaltheatret. Rehabiliteringen skal gjennomføres som totalentreprise med samspill. Etter planen skal arbeidet med forprosjektet starte i april, for så å bli levert til Statsbygg i november 2020.
Kommune vil ha seriøsitetsbestemmelse
Evje og Hornnes kommune i Agder vurderer å innføre seriøsitetsbestemmelser for kommunens anskaffelser ved større anbud og ønsker i denne sammenheng innspill fra lokalt næringsliv og andre interesserte.
DNB PMI hentet seg inn i februar
DNB PMI (innkjøpssjefsindeks) for februar steg med 1,1 poeng til 52,2, etter et tydelig fall i januar. Nivået tyder på at industriaktiviteten steg videre sist måned. Indeksene for nye ordre og sysselsetting viste en klar oppgang i februar, mens produksjons- indeksen falt under 50.
NHO: Må være mer krevende kunder
Kommunene må også i større grad være krevende kunder som både slipper til og utfordrer markedet til å utvikle nye løsninger. Innovative offentlige anskaffelser vil være en viktig motor for næringsutvikling i distriktene. Eksempler er selvkjørende brøytebiler og elektriske gravemaskiner, skriver NHO i en høringsuttalelse.
Innkjøpssamarbeid med storkontrakt
Fem Vestfold-kommuner ønsker tilbud på drift, vedlikehold og bygging av veilysanlegg for perioden 2020-2024. Kontraktsverdien er 160 mill, skriver veier24.no. De fem kommunene Færder, Holmestrand, Larvik, Sandefjord og Tønsberg. Konkurransen håndteres gjennom VOIS (Vestfold Offentlige Innkjøpssamarbeid).
Arkitektkonkurranse om «Petersontomten»
Startskuddet er avfyrt for ny arkitektkonkurranse om utvikling av sentrumsnære «Petersontomten» i Sarpsborg. Målet er å transformere området fra industri til en levende bydel med boliger og næring. Konkurransen gjennomføres som en begrenset arkitektkonkurranse hvor fire team skal velges ut.
Mer å gjøre for første instans
Förvaltningsrättene i Sverige fikk i fjor inn 9% flere klager med utgangspunkt i anskaffelseslovgivningen enn året før. En forvaltningsrätt er laveste trinn i det svenske administrative domstolsystemet. Samtidig ser interessen for å prøve klagene i kammarrätt og i høyeste instans ut til å minske, skriver inkopsradet.se.
Så mange benytter hjelp til …
En undersøkelse i regi av Upphandlingsmyndigheten i Sverige viser at 39% av de spurte har hatt stor nytte av bistand de har fått ifm å legge til rette krav om arbeidsrettslige avtaler i anskaffelser. 41% har i liten grad brukt denne hjelpen. Når det gjelder ILOs kjernekonvensjoner er tallene 24% i stor og 44% i liten utstrekning.
Utenlandske konsulenthus står sterkest
Den nye konkurransen om managementkonsulenter fra Statens og Kommunernes Indkøbsservice belønner konsulenthus etter global omsetning. Store utenlandske konsulenthus står sterkest i kampen om managementoppgaver i det offentlige for en samlet verdi på opp mot 450 mill., skriver altinget.dk.
Verktøy for livsløpsanslag
Europakommisjonen har publisert et nytt sett verktøy for offentlige innkjøpere. Dette skal være til hjelp for å beregne livsløpskostnader i forbindelse med anskaffelser. Verktøysettet er utviklet av ICLEI Europe og Ecoinstitut på vegne av Europakommisjonen.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. mars"