Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. oktober

Skriv ut artikkelen

Fristen for å komme med forslag til Anskaffelsesprisen 2021 løper ut 18.oktober, ingen norske kom til finalen i «EM i anskaffelser» og NHO/KS krever styrking av Leverandørutviklingsprogrammet. En leverandør bad om innsyn, men fikk å si bare “blanke ark”, og en Viken-kommune høstet gode erfaringer med en innovativ svømmebasseng-anskaffelse. Advokatfirma Arntzen de Besche gjennomgår ferske rettsavgjørelser innen entrepriseretten. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Hvem bør få Anskaffelsesprisen 2021?

Nå kan du nominere til Anskaffelsesprisen 2021. Prisen skal gå til virksomheter som har lykkes med å samarbeide om et smart innkjøp. Nominasjonsfristen er 18. oktober. Prisen deles ut på Anskaffelseskonferansen 23. november i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Konferansen er i år digital.

Rettsavgjørelser innen entrepriseretten i Q3

I tredje kvartal har det blitt avsagt en håndfull avgjørelser fra lagmannsrettene og tingrettene på entrepriserettens område, og ingen fra Høyesterett. I sitt nyhetsbrev har Advokatfirma Arntzen de Besche valgt ut to avgjørelser fra Gulating lagmannsrett som vi mener er av særskilt interesse.

Fire verktøy for innovative anskaffelser

Leverandørutviklingsprogrammet har utviklet 4 verktøy til hjelp for gjennomføring av innovative anskaffelser. Det er verktøy som gir god start på en innovativ anskaffelsesprosess – oppstart og etablering av prosjektet, heter det.

KS/NHO: Styrk Leverandørutviklingsprogrammet

KS og NHO har gitt råd til den nye regjeringen, bl.a. å styrke Leverandørutviklingsprogrammet for å sikre at flere i stat og kommune opptrer som krevende kunder og etterspør nye løsninger for å fremme både næringsutvikling og innovasjon og bærekraft i offentlig sektor. 

September-PMI ned

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, falt med 2,5 poeng fra august til 59,2 i september i år. Det var negative bidrag fra indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting. Disse tre indeksene avtok samlet med 4,1 poeng til et gjennomsnitt på 55,2.

Innkjøpsmakt skal gi sunn kantinemat

Fylkesutvalget i Trøndelag har innstilt overfor fylkestinget at fylkeskommunen skal ha kantiner på de videregående skolene som tilbyr sunn, god, kortreist og rimelig mat til elevene. Det skal blant annet skje gjennom bruk av fylkeskommunens innkjøpsmakt som skal sørge for innkjøpsavtaler i tråd med Trøndersk matmanifest, skriver Trønder-Avisa.

Ambisiøse klimakrav også ved leie

Grønn Byggallianse vil særlig fremheve tre konkrete forslag som kan bidra til vesentlige klimakutt, bl.a. ved å stille ambisiøse miljøkrav ved bygging av offentlige bygg og anlegg også når det offentlige leier lokaler.

Ikke nok med bare offentlig innkjøpsmakt

Kommunene blir ofte møtt med at de må bruke offentlige anskaffelser til å sikre klimamålene. Men dette er bare relevant der kommunen selv er utbygger, noe som tilsvarer ca 20% av byområdene som utvikles. Resten skjer i regi av private aktører, heter det i en artikkel på sintef.no.

Dele opp i 16 store og mellomstore veiprosjekter

Statens vegvesen har gjennomført separate møter med 25 leverandører om kryssing av Romsdalsfjorden. På speed-datingen var det flest entreprenører, men også konsulentfirma på listen. Rundt halvparten var norske aktører. Vegvesenet planlegger å dele opp en E39-strekning i om lag 16 store og mellomstore entrepriser.

Bidra til lokalt næringsliv gjennom innkjøp

Vestland fylkeskommune skal være en positiv utviklingsaktør, og bidra til lokalt og regionalt næringsliv gjennom sine innkjøp. På den bakgrunn har Fylkestinget bedt om at administrasjonen bruker handlingsrommet i innkjøpsreglene for å ivareta dette, heter det i Fjordenes Tidende.

Ny anbudsplattform i 2022

Det svenskeide selskapet Byggfakta i Moss har en ny innkjøps- og anbudsplattform, Byggfakta Tender, på vei ut i markedet, melder Moss Avis. Her kan man få innsyn i det som er av private og offentlig anbud i landet. Den tjenesten skal lanseres i begynnelsen av 2022.

Bad om innsyn, fikk bare sladdede dokumenter

En entreprenør la inn tilbud på den nye barneskolen, men fikk ikke kontrakten. Da daglig leder etterpå ba om innsyn i anbudsdokumentene fra Tvedestrand kommune, fikk han så å si bare tilsendt sladdete dokumenter. Nå er kommunen klaget inn til Statsforvalteren for brudd på offentlighetsloven, ifølge Tvedestrandposten.

Innovativ anskaffelse gav gevinst

Aurskog-Høland kommune styrker arbeidet med innovasjon og ber innbyggere eller ansatte sende inn forbedringsforslag. Kommunen har over mange år jobbet med løpende små og store forbedringer, heter det, og peker på Bjørkebadet som via innovativ anskaffelse ble en av Norges rimeligste svømmebasseng.

Valgt pensjonsleverandør

Storebrand vant anbudet om å levere tjenestepensjon til Øygarden kommune. Pensjonsordningen omfatter rundt 9000 nåværende og tidligere ansatte i kommunen.

Anskaffelseskrav fra kontrollutvalget

Etter behandling av en rapport fra forvaltningsrevisjonen sendte kontrollutvalget i Nesodden kommune saken videre til kommunestyret med bl.a. denne innstillingen: Arbeid for et økt fokus på klima, miljø og bærekraft i anskaffelser i alle kommunens virksomheter, rapporterer Akershus Amtstidende.

Ingen norske i EM-finale i anskaffelser

Finalistene i årets Europamesterskap – Procura+ – i bærekraftige og innovative anskaffelser er klare, blant disse to nordiske: Helsinki kategorien «Årets anskaffelsesinitiativ» og København og Odense i «Årets bærekraft-anskaffelse». Eneste norske som ville konkurrere internasjonalt, Stavanger, nådde ikke opp med sitt bidrag.

Må forplikte seg til nullutslipp i 2050

Alle selskap som er med i kampen om statlige kontrakter – ikke bare de som vinner – verd mer enn 5 mill. pund i året må forplikte seg til nullutslipp i 2050, har regjeringen i Storbritannia kunngjort. Dette er det første landet som stiller et slikt krav, heter det.

Praktiske forskningsresultater, ikke laveste pris

Anskaffelsesreglene burde i større grad tilgodese praktisk gjennomføring av forskningsresultater gjennom innovasjons- og funksjonsanskaffelser snarere enn å gå etter laveste pris, heter det i Almega-rapporten «Tjänstesektorn ritar om kartan över framtidens forskning och innovation».

Pandemien gav gjenbruks-mulighet

Som det er i dag, er det ikke mulig for kommunene i Danmark å kjøpe brukte og fornyede pc-er via de kommunale innkjøpsavtalene. Men under pandemien er det oppstått en force majeure-situasjon, skriver ansvarligeindkøb.dk. Den har Gladsaxe kommune benyttet til å kjøpe og prøvede rehabliterte nettbrett.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.