Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. november

Anbud365:Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. novemberNye Veier AS, her ved adm.dir. Ingrid Dahl Hovland, klasker til med en så stor veikontrakt at toppene i NHOs foreninger for bygg og anlegg lurer på om kontrakten er nær smertegrensen for norske entreprenører.

Skriv ut artikkelen

Difi har laget en kontraktsmal for innovasjonspartnerskap, Statens vegvesen har hittil i år spart 215 mill i konsulentkjøp, og en EFTA-dom gleder NHO. I Sverige topper ESPD listen over spørsmål om det nye regelverket. Nye Veier legger ut en gigantkontrakt for E6 i Trøndelag, og kanskje får Kofa Regjeringskvartalet-saken i fanget. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Ny avtalemal om innovasjonspartnerskap

Difis nye kontraktsmal er en betaversjon, og passer for innovasjonspartnerskap hvor det utvikles helt nye varer og tjenester. Den passer ikke for bygge- og anleggsarbeider.

Også vern for næringslivet

– Endelig får vi fastslått at regelverket for offentlige anskaffelser (Direktiv 2004/18/ef) ikke bare setter rammen for effektiv og forsvarlig bruk av offentlige midler, men også at det er ment å beskytte de næringsdrivendes interesser, sier Arnhild Dordi Gjønnes i NHO. Utgangspunktet er saken for EFTA-domstolen om en konkurranse om ferjedrift.

Kuttet konsulentkjøp med 215 mill.

Vegvesenet strammer inn og har spart betydelige summer sammenlignet med fjoråret. Totalt har etaten betalt 1789 mill for innleie av konsulenter i løpet av årets første åtte måneder. Det er 215 mill mindre enn tilsvarende tall for i fjor. Tallene er fra Vegvesenets rapportering til Samferdselsdepartementet for andre tertial i år, ifølge vegnett.no.

Nye Veier med 4-mrd-konkurranse …

Nye Veier har forhåndskunngjort konkurranse for utbygging av ny firefelts E6 fra Ranheim til Værnes. Kontraktsverdien er ca. 4 mrd ekskl. mva. Totalentreprenør velges i løpet av sommeren 2018. De prekvalifisertes tilbud vil bli evaluert etter BVP-metoden (Best Value Procurement). Prosjektet er den største veikontrakten hittil i Norge.

… nær en smertegrense?

Både EBA-leder Kari Sandberg og BNL-leder Jon Sandnes mener Nye Veier-kontrakten i Trøndelag på fire milliarder beveger seg mot yttergrensen for hva norske entreprenører kan ta på seg alene. – Kontrakten kan åpne opp for prosjektsamarbeid, tror Sandberg, ifølge bygg.no.

Regjeringskvartalet til Kofa?

Team G8+ frykter skyhøyt erstatningskrav og tør derfor ikke gå rettens vei for å sette utbyggingen av regjeringskvartalet på vent. Sammen med sin advokat, Inger Roll-Matthiesen, vurderer de imidlertid om det kan bli en Kofa-sak eller et erstatningssøksmål. Det ene utelukker ikke det andre, skriver flere riksmedier.

Kineserne får bygge trønderbru

Kinesiske Sichuan Road and Bridge Group er tildelt oppdraget med å bygge den mye omtalte fv. 17 Beitstadsundbrua, melder Statens vegvesen.

… og apropos NHO

NHO har invitert statssekretær Lars Jacob Hiim i Nærings- og fiskeridepartementet til møte med seg 16. november. Formålet er å drøfte ulike temaer knyttet til offentlige anskaffelser: ideelle aktører, terskelverdier, sentralisering (Statens innkjøpssenter og andre sentraliserte innkjøpsenheter?) og den kommende stortingsmeldingen.

Seminar: Ideelle og offentlige anskaffelser

Frivillighet og Virke Ideell skal sammen ha seminar om offentlige anskaffelser 18. januar 2018. På seminaret deltar representanter fra en rekke frivillige og ideelle virksomheter som leverer tjenester til offentlig sektor. Statssekretær Lars Jacob Hiim i Nærings- og fiskeridepartementet er invitert til bl.a. å si noe om regjeringens tanker om ideell sektor.

EFTA-dom i norsk rettssak?

En nylig dom i EFTA-domstolen kan få betydning for rettssaka som Veidekke/Kristiseter har anlagt mot Rauma kommune etter helsehuset-kontrakten, skriver Åndalsnes avis. Det siktes til EFTA-domstolens avgjørelse i den såkalte Fosen-saken.

Solgte livsverket pga gevinstdebatt

Det går hardt for seg i Sverige etter at forslaget om å innføre gevinsttak på private som driver velferdstjenester. Solveig Sunnebo startet et unikt forretningskonsept og 15 førskoler i Sverige. Etter 15 år valgte velferdsforetakeren å selge sitt selskap på grunn av denne debatten, skriver Svenskt Näringsliv.

Løfter i flokk for grønne innkjøp

Danske Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er et samarbeid mellom offentlige organisasjoner som ønsker å gjøre en innsats for miljøet gjennom innkjøp. Medlemmene representerer i dag 17% av de offentlige anskaffelsene og kjøper årlig inn 50 mrd, skriver nyhetsbrevet «Den offentlige».

ESPD på topp i Sverige også

ESPD-ordningen har gitt opphav til mange spørsmål både fra innkjøpere og leverandører, melder Upphandlingsmyndigheten i Sverige. Svarene om ESPD i Upphandlingsmyndighetens spørsmålsportal vært blant de mest leste i hele 2017. Disse har nå gitt grunnlag for en ny veiledning om temaet.

EU-eksempler om sirkulære innkjøp

EU-kommisjonen har nettopp publisert en folder om sirkulære innkjøp. Der kan du bl.a. lese en rekke “best practice” eksempler fra offentlige organisasjoner rundt omkring i Europa som har kastet seg over sirkulære innkjøp og gjort sine første erfaringer.

Finnene forbereder e-faktura

Finansministeriet i Finland har satt ned en arbeidsgruppe for å forberede den nasjonale innfasingen av EU-direktiv 2014/55/EU om elektronisk fakturering ved offentlige anskaffelser. Gruppen skal også granske den øvrige nasjonale utviklingen av e-fakturering. Tidsfristen for gjennomføring av direktivet i Finland er 27.11.2018.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.