Også i Norge avstår mange fra å levere tilbud fordi det er for dyrt

Anbud365: Også i Norge avstår mange fra å levere tilbud fordi det er for dyrtAdm.dir. i Abelia, Håkon Haugli og adm. dir i Rådgivende ingeniørers forening,Liv Kari Skudal Hansteen.

Skriv ut artikkelen

Vi kjenner til enkelte tilbudskonkurranser hvor transaksjonskostnadene langt overstiger det utlyste beløpet. Mange potensielle leverandører avstår fra å gi tilbud til det offentlige, fordi det er dyrt, byråkratisk og tar lang tid å levere anbud. Det sier representanter for to av Norges mest «rådgivertunge» foreninger.

For kort tid tilbake rapporterte anbud365.no fra en fersk dansk undersøkelse i regi av DI Rådgiverne, rådgivergruppen i Dansk Industri. Denne spørreskjemaundersøkelsen blant gruppens medlemmer viste at åtte av ti danske rådgivervirksomheter avstår ofte eller en gang i blant fra å komme med tilbud i offentlige anbudskonkurranser. Transaksjonskostnadene er for høye.

Vi har bedt NHO–landsforeningen Abelia og Rådgivende ingeniørers forening (RIF) kommentere utfallet av undersøkelsen. De to foreningene organiserer tusenvis av rådgivere innenfor ulike fag. Adm. dir. Håkon Haugli i Abelia slår fast at problemstillingen er minst like relevant i Norge.  Hans kollega i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen, forteller at de er opptatt av samme problemstilling. Skudal Hansteen:

Rådgivende ingeniørers forening

– Det er viktig at tilbudsprosessen er utarbeidet slik at det gir flest mulig tilbydere mulighet til å delta. Dette sikrer byggherren best konkurranse og høyest samfunnsøkonomisk nytte. Samtidig må det avveies mot transaksjonskostnadene for tilbyderne som noen ganger er for høye. Vi har ikke en god oversikt over totalomfanget av transaksjonskostnadene, men kjenner til enkelte tilbudskonkurranser hvor transaksjonskostnadene langt overstiger det utlyste beløpet. Det er ikke en ønskelig eller hensiktsmessig situasjon å være i for rådgiverne over tid og heller ikke for byggherrene.

NHO–foreningen Abelia

Abelia organiserer i underkant av 1.800 kunnskaps- og teknologibedrifter og Haugli poengterer at de opplever at mange potensielle leverandører avstår fra å gi tilbud til det offentlige, fordi det er dyrt, byråkratisk og tar lang tid å levere anbud.

– I 2014 kom det frem at Norge har Europas dyreste offentlige anskaffelser, fremholder han. Dagens Næringsliv anslo at om lag 40 milliarder “forsvant” i transaksjonskostnader og viste med gode eksempler hva dette handler om: Krav om store ringpermer med papirdokumentasjon, rigid praktisering av formalkrav (konvolutter som manglet stempel diskvalifiserte anbudsgiveren) m.m. Den største kostnaden ved måten offentlige innkjøp praktiseres på er nok likevel at stat og kommune går glipp av tilbud av tilbud som kan fremme innovasjon, kreativitet og store samfunnsøkonomiske gevinster. Abelia applauderer de tiltak regjeringen nå har foreslått for å forenkle Lov om offentlige anskaffelser og Stortingets beslutning om å legge inn innovasjon som et selvstendig hensyn som kan vektlegges.

Best value procurement

Skudal Hansteen i RIF opplyser også at de, Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) og NBEF (Norges Bygg– og eiendomsforening) i lengre tid har jobbet for å introdusere Best Value metodikken (prestasjonsinnkjøp) til Norge. Nå har flere store norske byggherrer (inkludert Nye Veier) sagt at de vil kjøre pilotprosjekter basert på Best Value.

– Anskaffelsesprosessen i Best Value vil kraftig redusere transaksjonskostnadene men samtidig sikre at byggherren får de beste folkene og den beste løsningen, og beviselig også til en lavere kostnad, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "Også i Norge avstår mange fra å levere tilbud fordi det er for dyrt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.