Selskapet som vant en svensk konkurranse om en milliardkontrakt om et avansert IT-verktøy for helsetjenesten, hadde på forhånd god kjennskap til anbudsdokumentene. Det fremgår av en avsløring som SVT har gjort. Kontraktvinneren hadde dessuten fått innflytelse på utformingen av krav i konkurransen, noe heller ingen andre konkurrenter hadde. Ellers påviste reportasjen en rekke, riktignok indirekte, familiære relasjoner mellom ansatte hos oppdragsgiver og selskapet. Verktøyet holdt heller ikke mål. Nå granskes hele affæren.
Det var SVTs «Uppdrag granskning» og SVT Nyheter Skåne som avslørte det hele. Historien om selskapet Vårdinnovation og dets karismatiske sjef startet med at et AI-verktøy (kunstig intelligens) – Vårdexpressen – for noen år siden ble demonstrert for sentrale personer i helse- og omsorgsdelen av Region Skåne. Flere måneder før anskaffelsen presenterer den daværende sjefen for digital fornyelse i Region Skåne verktøyet for flere av regionens ledere.
Verktøyet skulle forenkle, effektivisere og forbedre håndteringen av pasienter. På en skjerm var ulike typer symptomer kategorisert, og den aktuelle pasienten kunne ved å klikke på en av disse til slutt få treffe en sykepleier eller lege. Det skulle bl.a. hjelpe leger til å kunne behandle opptil 50% flere pasienter enn til vanlig – uten at de opplevet økt arbeidsbyrde.
Milliard-kontrakt
Sjefen for digital fornyelse i Region Skåne fikk også i oppdrag å forberede en anskaffelse av et slikt verktøy. Også Region Västra Götaland hang seg på. Til sammen omfatter disse to regionene en tredel av Sveriges offentlige helsesentraler. Kontraktverdien lå på over en milliard kroner.
Fire tilbydere meldte seg, men Vårdinnovation vant. Foretaket klarte de testene man måtte gjennom – tester som, ifølge SVTs program, lederen for foretaket hadde fått kjennskap til i forkant av anskaffelsen. Det hadde ingen av de øvrige tilbyderne.
Ikke tette skott
Også annen kontakt mellom oppdragsgiver og vinnende leverandør før anskaffelsen ble avdekket. Sjefen for det vinnende foretaket inviterte regionens digitaliseringssjef til å redigere i et sentralt, hemmeligstemplet anskaffelsesdokument hos selskapet. Tilsvarende mulighet fikk sjefen for foretaket – tilgang til et dokument som omfattet regionens retningslinjer for anskaffelsen, noe foretaksledren selv riktignok benekter.
Underveis i prosessen fikk også Vårdinnovation signert dokumentasjon fra offentlige myndigheter i forbindelse med en søknad til EU om prosjektpenger. Resultat: 20 mrd svenske kroner til foretaket. SVT kunne også avsløre at det var mangler ved den forskningsmessige bakgrunnen til AI-verktøyet, og at selskapets ledelse ikke hadde sitt på det tørre hos skattemyndighetene. I tillegg viste det seg at en rekke kjent og slektninger til sentralt plassert i region Skåne hadde tilknytning tikl det vinnende selskapet – enten som konsulenter eller deltidsansatte. Blant disse datteren til topplederen i Region Skåne.
Reaksjoner
Reaksjoner fra så vel leger som sykepleiere ved noen av helsesentralene vitnet om at AI-verktøyet ikke levet opp til forventningene. Samme tilbakemeldinger kom fra pasienter, og etter hvert avviklet flere av helsesentralene bruken av det.
Straks etter SVTs avsløringer besluttet de to regionene å avbryte pilotsamarbeidet med Vårdinnovation. I Region Skåne er det dessuten satt i gang en uavhengig gransking av de forholdene SVT-programmet har rettet søkelyset mot. Mens denne granskningen pågår, stoppes alle transaksjoner med det aktuelle selskapet.
Og SVT-programmet oppnådde senere aldri kontakt med sjefen for Vårdinnovation.
Bli den første til å kommentere på "Potensiell anbudsskandale under opprulling i Sverige"