Oslo kommune har laget en plan for hvordan kommunen skal få inn krav om nullutslipp-transport i alle fremtidige anskaffelser i hovedstaden. Et EU-prosjekt (BuyZET), som Oslo er med i, anbefaler planen overfor andre europeiske byer. Oslo-planen er et ledd i arbeidet med å gjøre hovedstaden til en 95% fossilfri by i 2030. I planen listes det bl.a. opp aktuelle tildelingskriterier i prioritert rekkefølge.
Prosjektet ble avsluttet ved utgangen av mai i år og da ble også byenes planer lagt frem. Oslos plan er delt i to – den ene delen inneholder veiledning til markedsdialog, hvordan ta med miljøkrav i konkurransegrunnlaget og hvorledes man skal gjennomføre vellykket kontraktstyring. Den andre delen omfatter hvilke andre tiltak som må til for at man skal lykkes med å nå nullutslipps-målene. Det kan være nødvendig samhandling mellom etater i kommunen, andre offentlige innkjøperorganisasjoner og en strategi for hvordan spredning av veiledningen bør skje.
Oslo-planen
Det er Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i kommunen som har laget planen. Den kan, heter det, legges til grunn både i enkeltanskaffelser og rammeavtaler, uansett hva slags prosedyre man velger. UKE ønsker å utvikle planen videre til å gjelde forbedringer når det gjelder nullutslippsbiler, infrastruktur og nye teknologier. Ikke minst ønsker etaten tilbakemelding fra innkjøpere og andre interessenter på hvordan metode og krav virker.
To forhold er nødvendige for å nå nullutslipp-transport i fremtiden, heter det i planen. Det ene er å øke kompetansenivået blant kommunens innkjøpere når det gjelder grønne offentlige anskaffelser, og det andre å utvikle standardiserte miljøkrav som kan benyttes i anbudsdokumenter.
Evalueringskriterier
Når et tilbud med et transportelement skal evalueres, har kommunen en prioritert liste for drivstoff. Øverst på listen er hydrogendrevne eller 100% batteridrevne elektriske biler, dernest følger biler på biogass – komprimert eller flytende, og så kjøretøy som bruke annet bærekraftig drivstoff. For de to sistnevnte gjelder også at kjøretøy som benytter plug-in-hybridteknologi med en minimum rekkevidde på 50 km eller elektrisitet vil score en smule høyere enn andre kjøretøy.
Også andre faktorer veier inn i evalueringen. Biler med stor lastekapasitet vil score høyest, så gradvis poengreduksjon for kjøretøy med lavere kastekapasitet. Biler som er klare fra kontraktstart får høyeste score, gradvis fallende etter hvor lenge etter kontraktstart de er klare – innenfor rammen av et år.
Ved kontraktsinngåelse skal kjøretøyets registreringsdokumenter legges frem. Hvis bilene ikke er klare, skal det fra leverandør eller underleverandør legges frem erklæringer fra selger, importør, utleier eller leasing-selskap som bekrefter at de aktuelle kjøretøyene er bestilt eller kan bestilles. Forventet leveringsdato skal også med, likeledes når kjøretøy(ene) kan tas i bruk. Hvis det kommer til biler underveis i kontraktsperioden, skal registreringsdokumentene legges frem så snart de er klare.
Bli den første til å kommentere på "Anbefaler Oslo-plan for nullutslipp-transport til bruk i europeiske byer"