Bærekraft tungt inne i nye statlige flyavtaler – kan spare staten for 70 mill

Anbud365: Bærekraft tungt inne i nye statlige flyavtaler - kan spare staten for 70 millKommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik gleder seg over den nye flyreiseavtalen Statens innkjøpssenter har fått i stand (foto: Trond A. Isaksen).

Skriv ut artikkelen

Lavere transaksjonskostnader som følge av færre anskaffelsesprosesser, bevisstgjøring av CO2-utslipp knyttet til flyreiser, og oppfølging av CO2-utslipp gjennom miljørapporter. Dette er sentrale elementer i den nye flyreiseavtalen for staten som Statens innkjøpssenter nå har inngått. Det dreier seg om parallelle rammeavtaler for åtte leverandører, og anslått besparelse er 70 mill. Krav til og rapportering av lønns- og arbeidsvilkår og etiske vilkår er også med.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) ved Statens innkjøpssenter har nylig inngått nye statlige fellesavtaler for flyreiser med åtte leverandører. Avtalen er gyldig fra 13. juni 2022 med en varighet på 2 år med opsjon om forlengelse i inntil to år.

Til Anbud365 sa lederen for Statens innkjøpssenter, direktør Kjetil Østgård, tidligere i høst at den nye flyreiseavtalen er delt opp i 1047 delkontrakter basert på ulike lokasjoner. Det dreier seg om parallelle avtaler. For de som skal bruke avtalene fortoner det seg imidlertid helt sømløst i reisebyråportalene.

Store innsparinger

Ved å bruke avtalen kan statlige virksomheter oppnå store innsparinger. Forut for konkurransen er det identifisert et potensial for innsparinger på 20% av estimerte innkjøpskostnader på 700-800 mill, ifølge en pressemelding fra Kommunal- og disktrisdepartementet. Avtalene er inngått per flystrekning og kabinklasse (økonomi, premium økonomi, business), og dekker 327 strekninger med 629 tilhørende avtaleområder, både innenlands og utenlands.

– I en tid der staten må redusere sine utgifter, innfører vi nå en ny fellesavtale for flyreiser for alle statlige virksomheter. Avtalen kan spare staten for minst 70 mill i året, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i en kommentar.

– Regjeringen har allerede kuttet i statens reisekostnader. I revidert nasjonalbudsjett for 2022 ble det varslet et kutt på 15% i reiseutgiftene for andre halvår målt mot nivået før pandemien. Gjennom de nye statlige fellesavtalene for flyreiser vil altså staten spare inn ytterligere millioner, ifølge Gjelsvik.

Bærekraft sentralt

Han legger til at bærekraft er helt sentralt i fellesavtalene som DFØ forhandlet frem. Miljø og klima fremmes bl.a. ved at statlige virksomheter oppfordres til å benytte tog framfor fly, og sosial bærekraft fremmes gjennom at DFØ setter krav til lønns- og arbeidsvilkår og etiske vilkår.

DFØ vil følge opp kravene som er stilt til lønns- og arbeidsvilkår og etiske vilkår, bl.a. ved egenrapportering av ivaretakelse av menneskerettigheter, medregnet arbeidstager-rettigheter.

KLM, SAS og Turkish Airlines er innstilt til godt over 200 av avtalene hver seg. De øvrige fem leverandørene er Qatar Airways, Widerøe, Norwegian, Ethiopian Airlines og Flyr.

Bli den første til å kommentere på "Bærekraft tungt inne i nye statlige flyavtaler – kan spare staten for 70 mill"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.