– Etter min vurdering viser erfaringene fra utlandet og fra Gjøvikbanen, og nå også fra NSBs effektiviseringsprogram, at konkurranse innen persontransport på jernbanen virker. Så lenge vi sørger for at konkurransen skjer på like vilkår, ivaretar hensynet til de ansatte i sektoren på en god måte og gir de reisende gode togtilbud, vil konkurranse bidra til en bedre utnyttelse av fellesskapets midler.
Slik avsluttet samferdselsminister Ketil Solvik–Olsen sitt svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Det var Sverre Myrli (A) som ville uteske statsråden. Myrli ville vite når «Trafikkpakke 1 Sør» og «Trafikkpakke 2 Nord» skal legges ut på anbud, og når det legges opp til at kontrakter for de to pakkene skal inngås. En politisk vinkel hadde representanten Myrli også med seg i spørsmålet: Har statsråden vurdert hensiktsmessigheten av å gjennomføre en stor og kostbar konkurranse som antagelig ikke vil være klar til signering før etter at høstens stortingsvalg er avholdt?
Samferdselsministeren minnet i sitt svar om at regjeringen har store ambisjoner for norsk jernbane, og:
Sunn konkurranse
– Sunn konkurranse er et virkemiddel som brukes bredt i transportsektoren, både der staten og der fylkeskommunene har ansvaret. Det gjelder blant annet luftfart, busstransport, hurtigbåter og ferjer. Også innen jernbanen har konkurranse vært etablert over lengre tid. Det har i flere stortingsperioder vært fri konkurranse innen godstransport. Erfaringene er generelt sett gode, men det krever at man er seg bevisst hvilke tjenester man ønsker å tilby innbyggerne, konstaterte statsråden.
Regjeringen har varslet at den første trafikkpakken (Trafikkpakke 1 Sør) omfatter fjerntogene på Sørlandsbanen (Oslo–Kristiansand–Stavanger), matetrafikken på Arendalslinja (Nelaug–Arendal) og lokaltogtrafikken på Jærbanen (Egersund–Sandnes–Stavanger). Den neste trafikkpakken som etter planen skal konkurranseutsettes er Trafikkpakke 2 Nord, som omfatter fjerntog mellom Oslo og Trondheim, regiontog på Rørosbanen, matetrafikk på Raumabanen, fjern- og regiontog på Nordlandsbanen og regiontogene på Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.
Innsparingspotensial
Solvik–Olsen fortsatte:
– Med tanke på at staten kjøper persontransport direkte fra NSB for mer enn 3,2 mrd. kr per år, utgjør en reduksjon i det statlige kjøpet på eksempelvis rundt ti prosent et betydelig innsparingspotensial. Det er midler som kan brukes til ytterligere styrke tilbudet på jernbanen. Som følge av at regjeringen innfører konkurranse om sporet, har NSB satt i gang et effektiviseringsprogram med sikte på å bli konkurransedyktig i de kommende persontogkonkurransene. NSB har kommunisert et mål om å redusere kostnader med én milliard kroner.
Bli den første til å kommentere på "Konkurranse på jernbanen virker – det viser erfaringer"