«Negativ eksponering» gav ikke avvisning av tog-leverandører

Anbud365: «Negativ eksponering» gav ikke avvisning av tog-leverandørerStortingsrepresentant Mona Fagerås spurte og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte – om tog-leverandører og menneskerettigheter (foto/Nygård: Fredrik Naumann/Felix Features).

Skriv ut artikkelen

Norsk tog har foretatt en grundig bakgrunnssjekk av selskapene som ønsket å prekvalifisere seg til konkurransen om lokaltoganskaffelsen. Da kom det for en dag at enkelte leverandørers involvering i Israel «utgjorde en negativ eksponering». Imidlertid ble de ikke avvist fra konkurransen, bl.a. fordi det ikke foreligger rettskraftig domfellelse. Dette fremgår av et svar fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på et spørsmål fra Stortinget.

Norge trenger å bytte ut store deler av togene som går lange strekninger. Derfor har Norske tog kunngjort et anbud på nye fjerntog til en verdi på mellom 20–25 mrd. Kontrakt ventes inngått om et års tid. Stortingsrepresentant Mona Fagerås tok denne anskaffelsen opp med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i et skriftlig spørsmål. Hun ville vite hva statsråden gjøre for å sikre at Norge følger menneskerettskonvensjoner (og overholdelse av okkupasjonsreglene) i dette anbudet.

– Norske tog, skriver statsråden i sitt svar, har foretatt en grundig bakgrunnssjekk av selskapene som ønsket å prekvalifisere seg til konkurransen om lokaltoganskaffelsen. Det ble i den forbindelse avdekket at enkelte leverandørers involvering i Israel utgjorde en negativ eksponering. Forholdet medførte ikke avvisning av leverandørene som tilbydere, blant annet fordi det ikke foreligger rettskraftig domfellelse. Norske tog opplyser at det før kontraktsinngåelse er utført en ny Integrity Due Diligence (IDD)/kontroll av innstilte leverandører.

Stedlige revisjoner

Norske tog har også orientert samferdselsministeren om at det er gjort vurderinger om deltakelse i konkurransen basert på funn og overholdelse av anskaffelsesloven § 5 om miljø, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn. – Norske tog har blant annet betinget seg en rett til å foreta stedlige revisjoner av leverandørene i konkurransefasen, opplyste han. Kontrakten inneholder også etiske krav, hvor leverandørene må forplikte seg til å opptre i tråd med Norske togs etiske retningslinjer, som utgjør en del av kontrakten.

Nygård forsikret at både Norske tog og departementet vil ta med seg erfaringene fra denne prosessen inn i fjerntoganskaffelsen, og at departementet vil spesielt følge opp Norske togs arbeid med aktsomhetsvurderinger.

Åpne og ansvarlige

– Det følger av regjeringens eierskapspolitikk at staten forventer at selskapene i statens eierportefølje er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet. Å være ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet innebærer blant annet at selskapene identifiserer og håndterer vesentlige risikoområder, også innenfor leverandørkjeden, for de som påvirkes av virksomheten. Staten forventer at selskapene gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder, slik Norske tog har gjort. Videre forventer staten at selskapene er åpne om vesentlige områder, mål og tiltak innenfor sitt arbeid med ansvarlig virksomhet. Åpenhet rundt aktsomhetvurderinger må imidlertid vurderes opp mot konkurransemessige hensyn på ulike tidspunkter i anskaffelsesprosessen, slo samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fast i sitt svar til Stortinget.

Bli den første til å kommentere på "«Negativ eksponering» gav ikke avvisning av tog-leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.