Etisk handel Norge med publikasjon om beste praksis i aktsomhetsvurderinger, Statens innkjøpsforum skal møtes, og Landbrukets Økoløft inviterer innkjøpere på gårdsbesøk. Trønder-opprøret mot Helseplattformen sprer seg, og Kirkens bymisjon tar et oppgjør med anbudsskvis av ideelle. I Vestland skal kjøp av en opplæringsbåt granskes, og i Sverige ber regjeringen om en utredning av kategoristyring. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Statens innkjøpforum 13. november
Statens innkjøpsforum arrangeres av Statens innkjøpssenter 13. november og retter seg mot avtaleforvaltere, bestillere og brukere fra statlige virksomheter som er omfattet av de statlige fellesavtalene. Innkjøpsforum bidrar til oppdatering om hva Statens innkjøpssenter legger vekt på akkurat nå, bl.a. innsikt i kontraktsoppfølging.
Beste praksis fra Etisk handel Norge
Publikasjonen «Åpenhet om ansvar 2024» fra Etisk handel Norge inkluderer utdrag fra 57 medlemsbedrifters redegjørelser for aktsomhetsvurderinger, i tillegg til veiledning og lenker til nyttige ressurser. Publikasjonen følger de seks trinnene i OECDs modell for aktsomhetsvurderinger og er ment til inspirasjon for de som skal i gang med slikt arbeid.
Forenkling av anbudsprosesser
– Grønne anskaffelser krever at innkjøpere både har tid og kunnskap til å stille ambisiøse miljøkrav til alt fra skolebygg til håndsåpe. Dessverre er det ikke alltid sånn. Derfor er vi glade for at regjeringen fortsetter å satse på verktøy og standardiserte løsninger som forenkler anbudsprosesser, heter det fra Miljømerking Norge.
Innkjøpere på gårdsbesøk
Landbrukets Økoløft er et samarbeid mellom organisasjoner innen norsk landbruk for å få flere bønder til å satse på økologisk produksjon og for å øke omsetningen og utvalget av norske, økologiske varer i markedet. Samarbeidet bidrar med kunnskap om økologisk landbruk og inviterer markedsaktører, offentlige innkjøpere og politikere på gårdsbesøk.
Oppgjør med anbudsskvis
I store kommuner som Oslo og Bergen legges velferdstjenester i disse dager ut på anbud, men ifølge Kirkens Bymisjon blir aktører som er med i konkurransen presset til det ytterste på lønn og pensjon. Det setter ideelle virksomheter av denne typen tjenester i en vanskelig situasjon, heter det i Dagen.
Standardiserte klima- og miljøkrav
Standardiserte klima- og miljøkrav og kriterier kan gi større klimaeffekt raskere ved å bringe en tydelig signatur fra offentlige bestillere ut i markedet. Aktørene i markedet kan standardisere løsninger og metoder. Fem byggherrer går i front og håper flere kan ta i bruk rammeverket. Det legges opp til tett dialog med aktørene i byggebransjen.
Helseplattformen: Trønder-opprør sprer seg
Sammen med 21 trønder-kommuner, samt Tromsø, har Gjemnes i Møre og Romsdal jobbet for kjøp av et annet journalsystem enn Helseplattformen. Valg av elektronisk pasientjournal besluttes når anskaffelsesprosessen er gjennomført, heter det, kommunen har vedtatt å slutte seg til Stjørdal for anskaffelse av elektronisk pasientjournal.
Klimasmarte opplegg på gang i Lofoten
Lofotrådet, det interkommunale rådet for Lofoten, har fått midler fra Klimasats-ordningen i år. 700 000 kroner skal bidra til å gjøre offentlige anskaffelser mer miljøvennlige ved å sette klimakrav, skriver Lofot-Tidende.
Klimasats-midler til kompetanse-løft
Indre Østfold kommune har fått Klimasats-midler til systematisk arbeid med klimakrav i anskaffelser. Både Indre Østfold, Marker og Rakkestad kommuner trenger for mer kompetanse for å oppfylle lovkravet om 30% miljøvekting i alle anskaffelser, heter det i Smaalenenes Avis. Målet er bl.a. å styrke faktagrunnlaget for best mulig klimaeffekt,
Betyr dyrere fergeanbud
– Alt i alt er det et statsbudsjett med både lyspunkter og skuffelser for samferdsel i Finnmark, sier Odd Erling Mikalsen, hovedutvalgsleder for samferdsel i Finnmark fylkeskommune. Regjeringen innfører bl.a. krav til nullutslipp i offentlige anbud for ferger og fergetjenester fra 1. januar 2025. Det vil bety dyrere fergeanbud, skrivere ffk.no.
Kjøp av opplæringsbåt skal granskes
Kontrollutvalget i Vestland fylke har bestemt seg for å få gransket ulike forhold knyttet til anskaffelsen av et nytt opplæringsfartøy. De er bekymret for prosessen som har vært rundt organiseringen og anskaffelsen av nye Skulebas, ikke minst om den videre ombyggingen til hydrogenframdrift, leser vi i Fjordenes Tidende.
Begrenset anbudsnytte for Røros-tog
Med mindre innføringen av nye togsett gir en vesentlig økning i trafikkgrunnlaget på Rørosbanen, vil anskaffelsen medføre sterkt økte kostnader og begrenset nytte for persontrafikken. Kostnadene ved en senere overgang til hydrogen- eller batterikjøretøy med tilsvarende kapasitet vil også øke, heter det i en fersk rapport, skriver retten.no.
… unntatt inntektsgivende anskaffelser
Målselv kommune skal innføres et innkjøpsstopp som i hovedsak skal gjelde for alle varer og tjenester som ikke er strengt påkrevd og vurdert opp mot å få lovpålagt drift. Forhold som gjelder liv og helse, skal fortsatt gjennomføres, mens alt som kan utsettes skal utsettes. Unntatt er anskaffelser til inntektsgivende virksomhet, melder Nye Troms.
Bommet med 30 mill
Sandnes Havn har innstilt leverandør på et bassenganlegg. Det er Jærentreprenør AS med en målpris på 65 mill. Før havnebassenget ble lagt ut på anbud var 35 mil avsatt til prosjektet. Det betyr i korte trekk at det mangler 30 mill, ifølge Sandnesposten.
Ble 55% dyrere
Det var satt av 50 mill til oppgradering av en skole i perioden 2024-2027, men da anbudsrunden ble avsluttet viste det seg at laveste tilbud lå på 77,7 mill. Indre Østfold kommune har nå hevet rehabiliteringsrammen fra 50 til 77,7 mill, en økning på 55%, melder smaalenene.no.
I dialog om «grønne bygg»
Alvdal kommune skal bygge ut stort med omsorgsboliger de neste årene. For å sikre at lokale entreprenører skal være på linje med nye krav for «Grønt bygg» skal kommunen holde dialogmøte i forkant av utlysningen av kontrakten. En større del av anbudet enn tidligere er knyttet opp til klima og miljø, konstaterer Tynsetingen.
Skal fremme kategoristyring
I lys av at en mer strategisk anskaffelse gir store besparelser, har Upphandlingsmyndigheten fått i oppgave fra den svenske regjeringen å iverksette innsats for å bidra til at flere innkjøpsorganisasjoner gjennomfører innkjøpsanalyser og benytter kategoristyring ved innkjøp. Oppdraget løper til 15. desember 2025.
Fjernundervisning om innkjøp
Handelshøyskolen ved Umeå universitet tilbyr nå fjernundervisningskurs for offentlige anskaffelser. «Vi fokuserer mer på den strategiske og forretningsmessige siden – hvordan få de beste anskaffelsene», sier Sofia Lundberg, professor i økonomi. En av de viktigste målgruppene er profesjonelle innkjøpere, heter det på upphandling24.se.
Flere danske anskaffelses-endringer
Den danske regjeringen har nettopp offentliggjort sitt lovprogram for stortingsåret 2024-2025. Her er flere punkter som kan ha betydning for danske anskaffelser. Programmet inneholder forslag om å legge ned Enhet for pålitelighetsvurderinger, innføre hjemmel til å fastsette salær til Klagenævnet for Udbud og forslag om å oppheve tilbudsloven.
Først kansellert, to år senere i boks
Det er for drøyt to år siden at regionrådet i Region Sjælland skulle godkjenne kjøp av 14 nye batteritog til lokalbanene, men så ble vinneren av milliardanbudet avvist. Nå er imidlertid kjøpet av batteritogene for én milliard kroner fra Stadler Bussnang AG godkjent, skriver ops-indsigt.dk.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11.oktober"