Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 17. augustKommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland antyder i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget at regjeringen vurderer å sette i gang et arbeid for å se på effektene av bestemmelsen om lærlinger i offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

En rekke nyheter fra Difi, et signal om at regjeringen vurderer å se nærmere på virkningen av lærlingekravene, og færre tilbydere på Statens vegvesen-kontrakter i år enn i fjor. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor. I tillegg: Hasteanskaffelse i gang i Sverige for å skaffe hjelp til tørkerammede bønder, og ny storkjøkkenavtale i Oslo med økologiske varer og miljøvennlig transport. Dessuten: Er laveste pris på vikende front i bygg og anlegg?

Vurdering av virkningen av lærlingkrav

I 2016 ble det også innført et krav om at virksomheter som får oppdrag fra det offentlige, skal ha lærlinger. Det vurderes å sette i gang et arbeid for å se på virkningen av bestemmelsen, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Tar du samfunnsansvar? Meld fra.

Nå får offentlige oppdragsgivere en ny og enkel mulighet på Doffin til å vise at de tar samfunnsansvar. For hver konkurranse er det mulig å registrere at oppdragsgiver har stilt krav til miljø, sosiale hensyn og krav for å hindre arbeidslivskriminalitet. Registreringen vil gi Difi viktig informasjon.

Bærekraftige kjøp av PCer og skjermer

Omlag 50 000 PCer og 30 000 skjermer anskaffes årlig i statlig sektor alene. Difi ønsker å gjøre det enklere for offentlige innkjøpere å stille krav til miljø og samfunnsansvar i slike anskaffelser.

Ny kalkulator viser miljø-effekter

Den nye kalkulatoren for anskaffelse av person- og varebil dokumenterer CO2- og kostnadseffektene av forskjellige miljøkrav i anskaffelser. Difis miljøkrav og kalkulatorer gjør det nå enkelt å beregne effektene av å kjøpe grønt.

Skyver laveste pris til side

Kompetanse og innovasjon er i ferd med å skyve laveste pris til side i store offentlige konkurranser, mener RIFs administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen. Spørsmålet som ble stilt på seminaret hun deltok i på Arendalsuka, var: «Hvordan hindre kostnadsoverskridelser i offentlige prosjekter? Er det alltid noen som har skylda».

Plantekost til superpris

Oslo kommunes nye storkjøkkenavtale for sesongbasert, økologisk og rettferdig frukt og grønt trer i kraft 1. september. All transport på den nye avtalen vil foregå via el- eller biogasskjøretøy. Virksomhetene tilbys et rikt utvalg av økologiske varer i alle varekategorier, for å hjelpe med å oppnå målet om 50% økologisk produsert mat.

Statsbygg I: Digitale kontraktskrav

Statsbygg innfører kontraktskrav om at all prosjektering skal skje i bygningsinformasjonsmodellen og at byggeplassene skal være papirløse. Dermed tar Statsbygg et skritt videre mot bruk av digitale verktøy i byggebransjen.

Statsbygg II: Totalentreprise med samspill

Statsbygg har valgt totalentrepriser med samspill som kontraktsmodell for byggingen av det nye Livsvitenskapsbygget på Blindern. Bygget er kostnadsberegnet til i underkant av syv mrd, og det er første gang Statsbygg bruker totalentrepriser i et så stort prosjekt. Kontraktsmodellen er valgt særlig for å involvere entreprenøren tidlig i byggeprosessen.

Færre tilbydere på vegvesen-kontraktene

Konkurransen om Statens vegvesen-kontraktene er hittil i 2018 en del lavere enn i 2017. Så langt i år har Statens vegvesen i gjennomsnitt mottatt 3,95 tilbud for hver kontrakt som har hatt tilbudsfrist, mot 4,7 tilbud for hele 2017, melder Maskinentreprenørenes forbund.

Anskaffelsen viktig for nettdekning på tog

For å sikre kontinuitet og fremdrift i årene fremover anbefales det at Jernbanedirektoratet en rolle som koordinator for mobildekning på tog. For å sikre at de valgte investeringer er fremtidsrettede og langsiktige er det viktig å ta hensyn til flere faktorer både i anskaffelsen av nytt utstyr, heter det i en ny rapport.

Anskaffer kriserådgivning for bønder

Likviditet og forløsninger er i fokus når det svenske Jordbruksverket hurtiganskaffer rådgivingshjelp for landbruksforetak som er rammet av tørken. Anbudstiden er begrenset til to uker for å komme i gang med hjelpen så snart som råd er, skriver anbud24.se.

Inspirasjon til bedre anskaffelser

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har laget en case-samling – «Effektive udbud» – som består av anskaffelser med merkbare effekter. Formålet er å inspirere offentlige innkjøpere til å gjøre mer effektive anskaffelser. Planen er å bygge ut case-samlingen løpende.

Konsulentkritikk får revisjonsstøtte

Rådgiverbransjen får støtte av Rigsrevisionen i sin kritikk av for høye transaksjonsomkostninger. Bransjen har i mange år kritisert de offentlige anbudsrundene som er forbundet av slike store kostnader, og gleder seg over at Rigsrevisionen vil se nærmere på problemet, skriver udbudsmedia.dk.

Rammeavtale for alkoholholdige drikker

Göteborg har gjort ny rammeavtale med avrop for øl, vin og sprit. Kommunens enheter, sykehjem og nabokommuner kan via avtalen bestille direkte hos forhandlere og produsenter. Om lag 2,9 mill svenske kroner er verdien av de årlige avropene på avtalen, skriver inkopsradet.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.