Tidspunkt og sted for neste års Anbud365-dag er fastsatt, den varslede «beste praksis»-veiledningen for kontraktoppfølging kommer 31. august, og DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) varsler KGV-demo av de nye kunngjøringsskjemaene. Statens vegvesen vil at underleverandør skiftes ut og 19 grønne innkjøpsprosjekter har fått Klimasats-støtte. Danske myndigheter er i gang med å utvikle en SMB-vennlig anbudsplattform. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-dag 5. juni 2024
Tidspunkt for Anbud365-dagen i 2024 er fastlagt. Dette populære tilbudet er lagt til onsdag 5. juni, og – som vanlig de siste årene – til Oslo kongressenter. Likeledes legges det også opp til mulighet for digital deltakelse på dagen. En dato for kalenderen!
«Beste praksis»-veiledning nær
DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) melder at de har levert utkast til veiledning/beste praksis for kontraktoppfølging til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). På spørsmål fra Anbud365 svarer NFD: «Det kommer noe på dette veldig snart». I morgentimene fredag meldere DFØ at lanseringen skjer 31. august.
Statens Vegvesen kåres til Årets innkjøper
Statens Vegvesen har besluttet at alle anskaffelser til egen drift skal følge de strengeste miljøkravene, og bruker Svanemerket eller tilsvarende der det er mulig. Det har de gjort det med imponerende hastighet, samtidig som de skaper ringvirkninger langt utover egen drift. Nå er de kåret til Årets innkjøper i Nettverk for miljømerket innkjøp.
Demo av de nye kunngjøringsskjemaene
Fra 25. oktober i år blir det obligatorisk med nye kunngjøringsskjemaer – eForms. De nye skjemaene er utviklet av EU-kommisjonen og gjelder for anskaffelser over EØS-terskelverdi. DFØ inviterer KGV-leverandørene Mercell og Artifik til å gjøre en demo av eForms. På et webinar 24. august kan du lære mer om de nye kunngjøringsskjemaene.
Krever underleverandør skiftet ut
Vegvesenet krever at underleverandøren Killingmo Freseservice AS skiftes ut i 13 kontrakter etter at to ledende personer er tiltalt for arbeidslivskrim. Det er første gang Statens vegvesen krever utskifting av underleverandør i så mange kontrakter.
Klimasats-støtte til 19 grønne innkjøpsprosjekter
Klimasats deler ut nesten 200 mil til 164 prosjekter i Norges kommuner og fylker for å kutte utslipp av klimagasser. Kommunene får 29 mill i Klimasats-tilskudd til 19 prosjekter med høyere miljø- og klimakrav. Basert på tidligere erfaringstall kan dette gi grønnere innkjøp i kommunene verdt 400–800 mill, fremgår det av en pressemelding.
Mer miljø inn i vinterdrift-kontrakter
Vinterdrift utgjør en svært stor og uforutsigbar kostnad for kommunene. Det er nå ekstra viktig at krav til miljø i større grad kommer inn i kommunenes nye vinterdriftskontrakter, for å bidra til at våre felles utslippsmål kan nås, påpeker Norsk Kommunalteknisk Forening. Og miljøkravene må være utformet slik at de faktisk vil gi reduksjon av utslipp.
Skjerpede miljøkrav for å kutte tungbil-utslipp
─ Vi trenger en kraftinnsats for å elektrifisere all transport. Det mest effektive vi nå kan gå løs på for å redusere utslippene, er tungtransporten, sier Christina Bu i Norsk elbilforening. Elbilforeningens forslag til virkemidler som vil gi fart på elektrifiseringen er bl.a. at miljøkravene i offentlige anskaffelser må skjerpes.
Oslo: Transport skal være nullutslipp
Elbilforeningens rapport om tungbil ble tema på Arendalsuka, der også en stolt Oslo-byråd, Einar Wilhelmsen, bidro: – Vi har stilt krav. Vår største muskel er offentlige anskaffelser. Transport skal være nullutslipp. Oslo kommune er en kunde som stiller krav. Staten bør stille de samme kravene.
Plast – Sykehusinnkjøp tar grep
En god del av dette plastavfall fra sykehus kan unngås, viser rapport fra avfallsrådgivningsselskapet Mepex, som har samarbeidet med Oslo universitetssykehus (OUS). En del produkter er dobbeltemballert. Der er Sykehusinnkjøp allerede er i gang med å stille krav i sine anbud, heter det i forskning.no.
Velkomne nye klima- og miljøregler
I Regjeringens endrede innkjøpsregler skal klima og miljø som hovedregel vektes minst 30%. – Regelendringer, som byggenæringen har etterspurt over flere år er velkomne og vil gjøre at flere kommuner vil gi sertifiserte bærekraftige leverandører og bygg- og anleggsprosjekter fortrinn, sier adm.dir. Nina Solli i Byggenæringens Landsforening.
Må også øke miljøkompetanse
Samfunnsbedriftene er positive til regelendringer som reduserer klimaavtrykket. Det er viktig at offentlige oppdragsgivere og kommunale selskaper bruker innkjøpsmakt til å påvirke utviklingen i riktig retning ved å stille miljøkrav, heter det. Det bør også utredes tiltak for å heve oppdragsgiveres miljøkompetanse for å styrke etterlevelsen av kravene.
Viktig lokal innkjøpsmakt
Kommunene og lokalpolitikerne kan bidra til store kutt i utslipp av klimagasser med enkle tiltak. Framtiden i våre hender gir ti viktige lokale klimatiltak, blant disse å bruke innkjøpsmakten: Å vektlegge natur, klima og krav til ombruk i alle anbudsrunder og offentlige innkjøp har stor effekt, heter det.
Ny ressursbesparende modell
I samarbeid med Kirkelig fellesråd i Trondheim og Den norske kirke har Norske arkitekters landsforbund utviklet ny, ressursbesparende modell for åpne konkurranser: I trinn 1 er det minimalt med krav til innlevering, for å redusere ressursbruken. Man skal bare yte såpass at det kan vurderes om konseptene er interessante eller ikke, heter det.
Bare for virksomheter med funksjonshemmede
Oslo kommune skal ha rammeavtale for hotellovernatting. Anskaffelsen er reservert for virksomheter eller programmer med hovedformål å integrere funksjonshemmede eller vanskeligstilte personer i arbeidslivet. Minst 30% av de ansatte, alternativt de som leverer hovedytelsen, må ha en funksjonshemming eller være vanskeligstilte,
Har kommunen styring?
Brannvesenet varsler i en rapport til Dovre kommune mulig brudd på lov om offentlige anskaffelser. Med henvisning til de feil og mangler som er avdekket ved Lesja helsehus retter brannvesenet spørsmål om kommunen har tilfredsstillende styring med planlegging og gjennomføring av større investeringsprosjekter. Anbud365 har fått innsyn i rapporten.
Velkommen slutt på forsikring
En velkommen beskjed, sier Ulrica Dyrke, anskaffelsesekspert i den svenske interesseorganisasjonen Almega, i en kommentar til at Finansinspektionen setter stopp for forsikringer mot bøter og sanksjonsavgifter. Dyrke har tidligere rettet kritikk mot denne forsikringsmuligheten for overtredelsesgebyr ved ulovlige direkteanskaffelser.
SMB-vennlig anbudsplattform
I Danmark er regjeringen i ferd med å etablere en SMB-vennlig anbudsplattform, MitUdbud. Den har til formål å gjøre det enklere for virksomheter, især SMB-er, å levere tilbud på offentlige oppgaver. Den fleksible komponentbaserede løsning innebærer å bygge og utvikle komponenter, bl.a. en ESPD-komponent.
Mer konkurranseutsetting mulig
Danske kommuner kan øke konkurranseutsettingen med 39 mrd ved å lære av hverandre, mener Dansk Industri. I 2022 konkurranseutsatte kommunene 27,5% av deres anbudsegnede oppgaver. Det er det høyeste nivå noensinne. I 2022 løste landets kommuner slike oppgaver for 269 mrd, hvorav 73,4 blev konkurranseutsatt.
Tre faktorer som kan gi flere tilbud
Tydelige anskaffelsesdokumenter, transparente evalueringsunderlag og kvalitet som evalueringskriterium. Det er faktorer som ville få flere foretak til å bidra med tilbud, ifølge en finsk undersøkelse der 215 foretak svarte. Finansministeriet og Kommunförbundet står bak undersøkelsen, skriver upphandling24.se.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. august"