Statsbygg har gjort drone-avtale, skifte av Kofa-medlem og arkitekt-skepsis til kommuner som ber om korona-rabatt. Norge vil ha med seg samfunnshensyn i anskaffelser når det skal lages forhandelsavtale med Storbritannia, og Statens vegvesen hever kontrakt. En undersøkelse viser at det heller ikke i finske kommuner er lett tilgang for SMB, og: Leverandørkonferanse er designet for å øke bedriftenes markedstilgang (?). Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Skifte av Kofa-medlem
Dagens KOFA-medlemmer er oppnevnt frem til 30. juni 2023, men ett av medlemmene – professor Halvard Haukeland Fredriksen – ønsker å fratre sitt verv nå. Nærings- og fiskeridepartementet søker derfor etter en ny person som kan sitte i nemnda frem til neste oppnevningsrunde (våren 2023), med mulighet for gjenoppnevning for nye fire år.
EHF-faktura 2.0 fjernes fra ELMA
Fra 1. september blir det bare mulighet til å motta EHF/BIS billing 3.0 (faktura) i Norge (for de som er knyttet til ELMA registeret), melder Digitaliseringsdirektoratet. Da fjernes tidligere versjoner av EHF-fakturering og BIS Invoice (faktura, kreditnota og purring) i ELMA.
Vil ha samfunnshensyn i norsk-britisk avtale
Norge ønsker en frihandelsavtale med Storbritannia innen 31. desember i år – med bl.a. disse målene: Samme markedsadgang og rettigheter som norske leverandører har i dag, i tillegg at avtalen vektlegger miljø, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn i offentlige anskaffelser på linje med direktivene
Gull verd for pandemi-samarbeid
Pandemien stopper ikke ved landegrensene og både Norge og EU har interesse av et nært samarbeid. Uten det felles EØS-regelverket for offentlige anskaffelser, legemidler og medisinsk utstyr hadde dette samarbeidet vært mer krevende å få til i praksis, ifølge foredrag av statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet.
Statsbygg-avtale om droneinspeksjon
Statsbygg skal ta i bruk droner for å finne skader og mangler på statens tak og fasader, og har inngått fem rammeavtaler for bygningsinspeksjon med drone. Den totale maksimalverdien for alle områdene er 54,5 millioner kroner i løpet av en fireårs periode.
Designet for å økt markedstilgang
Mange av bedriftenes innovasjoner, produkter og løsninger, når aldri fram til det offentlige markedet. Leverandørkonferanse er designet for å øke bedriftenes markedstilgang. Vi deler vi suksessfaktorer og konkrete tips, heter det på innovativeanskaffelser.no.
Penger til digitaliseringsprosjekt
Norske offentlige og private virksomheter kan søke om midler til norske, grensekryssende digitaliseringsprosjekter. Finansiering tilbys innen bl.a.: Anskaffelser – sikre at virksomheter får tilgang til gode løsninger og informasjon i offentlige anskaffelser. Søknadsfristen er 5. november 2020.
Arkitekt-skepsis til krav om koronarabatt
Arkitektbransjen er sterkt kritiske til offentlige innkjøpere som ber om koronarabatt: – Det er flere arkitektbedrifter som har opplevd kommuner som ber om koronarabatt. Dette blir jeg svært bekymret over, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang, til Byggeindustrien.
Samarbeidsavtale for offentlig betalt transport
Trøndelag fylkeskommune, AtB og Helse Midt-Norge RHF har signert en avtale om innkjøp og utvikling av offentlig betalt transport i Trøndelag. Helse Midt-Norge RHF kjøper transporttjenester til pasienttransport i regionen. Trøndelag fylkeskommune og AtB kjøper, leverer og forvalter kollektivtrafikktjenester til forskjellige formål.
Hever kontrakt med spansk leverandør
Statens vegvesen har hevet kontrakten med det spanske selskapet Tecsidel som leverandør av systemet for bompengeinnkreving i Ryfast. Årsaken er de store forsinkelsene fra leverandørens side -leveransene har holdt for dårlig kvalitet. Statens vegvesen gikk umiddelbart i gang med å forberede en ny anbudskonkurranse.
Staten må gå foran
Hvis ikke staten kan gå foran med et godt eksempel, er det vanskelig å få kommuner og regioner til å bruke anskaffelser som et strategisk verktøy for å oppnå virksomhetsutvikling, f.eks. å innføre velferdsteknikk. Det skriver Svenskt Näringsliv i en høringsuttalelse til utredningen «Framtidens teknik i omsorgens tjänst».
Ny toppsjef på Island
Finans- og økonomiministeren har utnevnt Björgvin Víkingsson til administrerende direktør i Ríkiskaup på Island fra 1. september. Ríkiskaup håndterer bl.a. gjennomføring av anbud, anskaffelser og rammeavtaler. Finansiering skjer via offentlige anskaffelser – penger kommer ikke over statsbudsjettet. Det er ca. 25 ansatte i det islandske Statskjøp.
Oppdatert «antikorrupsjons-kode»
En oppdatert næringslivskode er lansert av Institutet mot mutor (IMM). Som innkjøper kan man ha stor nytte av koden når det gjelder å kontrollere tredjeparter og å skaffe informasjon om leverandører er «rene», ikke minst om man har leverandører i flere ledd eller internasjonale leverandører, heter det i omtalen av «antikorrupsjons-koden».
Ikke lett for SMB i Finland heller
Av en finsk undersøkelse fremgår det at kommunene har bred kompetanse på anskaffelser, men at også den kan utvikles videre. Bare 22% av de spurte er enig i at anskaffelser som egen kommune gjør, legges til rette slik at små foretak har mulighet til å delta. 62% mener det bare delvis legges til rette for det.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21.august"