Tirsdag 31. januar holder Grette gratis Anbud365-webinar med mye kompetanse å hente, 15. mars arrangeres den årlige Anbudsdagen Bergen» og i mai kommer forslag til trinn 1 i Norgesmodellen til behandling i Stortinget. Kommunal- og distriktsdepartementet prioriterer ikke innovasjonspartnerskap i år, og næringslivs-representanter vil som hovedregel at miljøkrav vektes minst 30%, og høyere der det er relevant. I Danmark er det etablert et leverandør-nettverk for bærekraftige innkjøp. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-webinar tirsdag til uken
Gratis Anbud365-webinar med Grette tirsdag 31. januar kl. 0830: Kvalifisering i fellesskap – bruk av underleverandører og arbeidsfellesskap. Flere hundre har allerede meldt seg på. Har du? Grip sjansen til å heve din kompetanse.
Anskaffelsesdag i Bergen 15. mars
Programmet for årets utgave av Anskaffelsesdagen Bergen er klart, og påmelding åpnet. Krise, krig og kaos er overskriften på årets konferanse, som gjennomføres 15. mars. Anskaffelsesdagen i år tar for seg en rekke av de nye utfordringene som leverandører og oppdragsgivere møter, heter det. Program og påmelding finner du her.
Norgesmodell til Stortinget i mai
Forslag til endring i lov om offentlige anskaffelser ventes fremlagt for Stortinget i mai. Det gjelder første trinn av Norgesmodellen – forskriftshjemler for regler for å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet). Endringene skal gjelde nye anskaffelser.
Stimulab-prosjekter har valgt leverandører
Syv offentlige virksomheter har nå valgt leverandører og samarbeidspartnere til sitt Stimulab-støttede innovasjonsprosjekt. Leverandørene skal bidra med designkompetanse, og et «utenfra og inn»-blikk for å skape bedre tjenester.
Innovasjonspartnerskap – ikke prioritert
Innovasjonspartnerskap er en modell for offentlig-privat samarbeid. Ordningen finansieres også med midler fra Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet. Programmet vil ikke prioriteres med midler fra Kommunal- og distriktsdepartementet i 2023, heter det.
Kriterier på en god vertskapskommune
KS og NHO inviterer til nominasjon av årets vertskapskommune for næringslivet 2023. Blant faktorene som kan kjennetegne en god vertskommune og derav danne grunnlag for å nominere kommunen: At kommunen jobber aktivt med innovative og bærekraftige anskaffelser og leverandørutvikling.
Penger til konkurranseforskning
Konkurransetilsynet utlyser to mill til forskning innen konkurranseøkonomi og konkurranserett for prosjekter med start i år. Konkurransetilsynet vil bl.a. vektlegge hvordan problemstillinger treffer viktige tema for tilsynet, deriblant: Bruk av data for markedsovervåkning og kartellavdekking, inkludert i offentlige innkjøp.
Bør være et kriterium «norsk»
– Vi burde fremme norske i større grad på offentlige institusjoner, når anbudene går ut bør det være et kriterium om norsk. Det oppfordrer jeg også alle bedrifter til, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. Hun åpnet nylig den norske utstillingen på verdens største matmesse Grüne Woche, melder Nationen.
Næringslivet: Miljøkrav minst 30%
Det en realitet at omstillingen i Norge går for sakte. Vi har derfor sendt Regjeringen et forslag med fem barrierer som enkelt kan fjernes, skriver Nina Riibe, adm. dir i Econa og Bjørn K. Haugland adm.dir. i Skift – Næringslivets klimaledere. De peker bl.a. på at miljøkrav i innkjøp som hovedregel skal vektes minst 30%, og høyere der det er relevant.
Anbud gav utslippskutt på 20%
Til høsten er det slutt for det svenske flyselskapet West Air Sweden som postfly i Norge. Da overtar det polske selskapet SprintAir. Ifølge Posten har de vektlagt miljø i denne anbudskonkurransen. Overgangen til turbopropfly kutter CO -utslippene med rundt 20% sammenlignet med dagens løsning, skriver Posten, ifølge nordlys.no.
Norgesmodellen et minstekrav
Norgesmodellen skal bidra til et seriøst arbeidsliv, mot arbeidslivskrim og sosial dumping.. Regjeringen og fagbevegelsen ønsker lokale tilpasninger. Fagbevegelsen mener modellen skal være minstekrav som presser kommunene til å stille strengere krav til tilbyderne, skriver frifagbevgelse.no.
Kultur for gode innkjøp
– Vi trenger en kultur for gode innkjøp. Vi trenger mer samarbeid generelt innen vann og avløp, mellom kommunene. Vi må legge bedre til rette for gode, fremtidsrettede innkjøp, der prosessen er smidig og tidsbruken kort. Gode innkjøp borger for lavere kostnader i anleggenes levetid og bedre drift, heter det fra Norsk Vann, i samferdselsinfra.no.
Anskaffelse uten fagmiljøet
I et ekstraordinært styremøte i Sørlandet sykehus ville legeforeningens representant ha svar på hvorfor fagmiljøet ikke ble involvert i anskaffelsen av ny robot til sykehuset i Arendal. Bekymringen er knyttet til at roboten ikke gir mulighet for to kirurger å jobbe sammen. Sykehusdirektør Nina Mevold tok selvkritikk, ifølge Agderposten.
Liker ikke kommunens innkjøpspraksis
Joker Brynemo er opptatt av Lyngdal kommunes innkjøpspraksis. Kommunen har lagt sine innkjøp av dagligvarer ut på anbud. Dermed har de lokale dagligvareforretningene tapt betydelig omsetning. – For oss betyr dette en omsetning på 1,5 til 2 mil her på Byremo, heter det fra butikken, skriver Lyngdal Avis.
Gjorde grep, ble ideell
Endrede krav til økonomisk utbytte gjør at barnevernselskapet Aberia Ung AS – med et morselskap som fortsatt lover «sunn lønnsomhet» i sin kjernevirksomhet – fremdeles kan delta i anbud. Regjeringen vil fase ut kommersielle aktører. En rekke sikringsmekanismer er på plass slik at pengene blir i det ideelle selskapet, melder frifagbevegelse.no.
– Doffin har daua!
Mangelen på oppdrag er noe av det som bekymrer entreprenørene mest akkurat nå. Og fastpriskontrakter vil ingen ha. – Jeg må jo si at når jeg er inne på Doffin nå for tida, så er det ikke mye å regne på der. Det er som at Doffin har daua, sa Ann-Kathrin Storhaug von Rappe, daglig leder i Lesja Bulldozerlag AS på Arctic Entrepreneur.
Et kunnskapssenter for bærekraftige verdikjeder
Nedgang for SMB
Skotske myndigheter har publisert den fjerde årsrapporten – 2021-utgaven – om anskaffelses-aktiviteten i skotsk offentlig sektor. Rapporten viser bl.a. at SMB står for nesten 51% av det som er brukt på anskaffelser i Skottland i 2021, mot 58% året før. 9 av 10 dokumenterte at de hadde kjørt en transparent anskaffelsesprosess.
Veiledning for kjøp av sosialtjenester
”Rätt krav ger kvalitet utan onödiga merkostnader”, mener Ida Ingerö, næringspolitisk ekspert i Næringsforeningen Vårdföretagarna. Sammen med erfarne medlemsbedrifter har hun laget en veiledning for bedre anskaffelser av tjenester innen sosialomsorgen og til visse kategorier funksjonshemmede.
Innkjøpsnettverk for leverandører
Dansk Erhverv har etablert et nytt medlemsnettverk: Netværk for Bæredygtige Indkøb. Her vil medlemsforetakene få innblikk i tendenser, ny kunnskap om utviklingen innenfor bærekraftige innkjøp i det offentlige, innsikt i erfaringer med å lage tilbud, samt inspirasjon til videre arbeide med bærekraft i relasjon til offentlige innkjøp.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. januar"