Ny statsråd er invitert til årets utgave av Anskaffelseskonferansen, Fredrikstad kommune varsler innovative anskaffelser neste år, og energi- og miljøkrav ved anskaffelse av kjøretøy er på høring. Grønt Punkt Norge etterlyser en mer aktiv statlig innkjøpspolitikk, og Konkurrensverket i Sverige minner om at det ikke er unntak i anskaffelsesreglene for kjøp av gavekort til ansatte. Og kommuner sliter med konsekvensene av å ha fått inn bare ett tilbud. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Mer «tyngde» invitert til Anskaffelseskonferansen
Anskaffelseskonferansen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring går av stabelen tirsdag 23. november. Program og påmelding finner du her. En statsråd til – i tillegg til næringsministeren – er nå invitert til den digitale konferansen. Det gjelder klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Nullutslipp-høring for bilanskaffelser
Samferdselsdepartementet sendt ut forslag til ny forskrift om energi- og miljøkrav ved anskaffelse av kjøretøy til veitransport. Høringsfrist er 13. november. Forslaget går ut på å innføre nullutslippskrav til offentlige anskaffelser av personbiler og lette varebiler fra 2022, og tilsvarende krav til bybusser fra 2025. Det er tatt høyde for bruk av biogass.
Bane NOR med leverandørdag
Bane NOR inviterer rådgivere, leverandører av jernbanemateriell og entreprenører til en leverandørdag 17.november i Lillestrøm. Formålet er å la leverandørene få møte Bane NORs prosjekter for å få detaljert informasjon og for spørsmål og svar om kommende kontrakter innen underbygning, jernbaneteknikk og jernbaneteknisk materiell.
Varsler innovative anskaffelser
Juridiske tjenester for over 100 mill
Helse Sør-Øst skal kjøpe juridiske tjenester for i overkant av 100 millioner kroner, fremgår det av en kunngjøring i Doffin. Aktuelle rettsområder er blant annet, offentlige anskaffelser og entreprise, selskapsrett og forvaltningsrett. Tilbudsfrist er 29. november.
Kriterier for et StartOff-prosjekt
StartOff tilbyr samarbeid med de fremste teknologihodene. StartOff bringer oppdragsgivere og startups sammen for å løse utfordringer i offentlig sektor. Digitaliseringsdirektoratet lister opp kriterier for å bli vurdert som StartOff-prosjekt.
I gang med avansert havbygg
På Tyholt i Trondheim skal Ocean Space Centre bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning på og undervisning om hav. Nå lyser Statsbygg ut konkurransen for å finne gruppen som skal bistå i planleggingen av det nye anlegget. I forslaget til statsbudsjett fikk prosjektet en oppstartsbevilgning på 500 mill, basert på en ramme på 6,9 mrd.
Sunne matvarer fremfor pris
Klinisk ernæringsfysiolog Randi J. Tangvik viser til at det offentlige handler mat for veldig mange millioner per år, til sykehus, sykehjem, fengsel og andre institusjoner. – Det er på høy tid at det offentlige tar disse store innkjøpene på alvor og velger matvarer som er sunne og miljøvennlige framfor bare å velge etter pris, sier hun til nrk.no.
Mer aktiv statlig innkjøpspolitikk
Grønt Punkt Norge etterlyser en mer aktiv statlig innkjøpspolitikk for å velge resirkulerte råvarer fremfor jomfruelige råvarer. – Her er næringslivet godt i gang og vi forventer at staten bidrar til å øke etterspørselen ved å kreve bruk av resirkulert plast i sine innkjøp, sier adm.dir. i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, til Nationen
Sprakk med mer enn 100%
Stjørdal kommune fikk bare inn ett anbud til rehabiliteringsoppgaven av en fjellhall, og prisen var langt over hva kommunen forventet. Prosjektets kostnadsramme settes nå til 12,7 mill. Fra før var det satt av fem mill. Dermed er den nye rammen 7,7 mill høyere, skriver lokalavisen Bladet.
Innkjøpsmakten er avgjørende
Offentlige anbud og innkjøpsmakten er avgjørende for å få sparket i gang prosjektene. Vegvesenet stilte krav om hydrogen på fergesamband. Det førte til at kraftselskapene begynte å tenke på om det var et potensial for å produsere hydrogen til det konkrete markedet, noe som igjen skapte nye prosjekter og arbeidsplasser, ifølge Tidens Krav.
Oslo-lærdom fra pandemien
Rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo om læringspunkter fra pandemien: Var kommunens avtaler om innkjøp av smittevernutstyr tilstrekkelig dekkende for behovet for utstyr og behov for forutsigbar levering ved ekstraordinære behov? Utveksling av erfaringer slik at beste praksis for bl.a. for innkjøp av smittevern kan etableres, er viktig.
Umiddelbar kommunal innkjøpsstopp
Lødingen kommune styrer mot nok et gigantisk merforbruk. Når utfordringen med merforbruk bringes opp til politisk behandling innstiller kommunedirektøren på at det vedtas umiddelbar ansettelses- og innkjøpsstopp, skriver Bladet Vesterålen.
Ny el-ferge, men ingen kai
Ny el-ferge til 80 mill kan ikke brukes, god nok kai mangler. Da arbeidet om å bygge ny kai ble lagt på ut på anbud, kom det bare inn ett tilbud på 150 mill. Det kunne kommunen ikke akseptere. I desember kommer ny anbudsrunde med kontraktsignering i februar. Jeg håper vi har ferdigbygde kaier i løpet av neste år, sier rådmannen til nrk.no.
Bare ett tilbud – kanskje dele opp?
Bodø kommune gjennomførte tilbudskonkurranse for etablering av tiltak for å hindre utslipp og spredning granulat eller annen plastholdig masse fra 13 kunstgressbaner. Ved tilbudsfristen var det bare kommet ett tilbud. Er dette ikke akseptabelt for kommunen, må man tenke nytt – og kanskje dele opp kontrakten, ifølge Avisa Nordland.
Reviderte EU-kriterier for miljø
Europakommisjonen har nylig lansert en revidert utgave av miljøkriterier for veitransport. Den forrige kriteriesamlingen var fra 2019.
Ikke innkjøpsunntak for gavekort til ansatte
På samme måte som tidligere år har Konkurrensverket registrert at offentlige myndigheter kjøper gavekort til sine ansatte, ikke mist fordi den skattefrie grensen for slike kjøper hevet under pandemien. Konkurrensverket er derfor tydelig på at det ikke er noe unntak for slike kjøp i anskaffelsesreglene.
Veiledning for fossilfrie transport-kjøp
Bransjeorganisasjonen Sveriges Allmännytta har laget veiledning til bruk når man skal kjøpe fossilfrie transporter. De fleste leverandører er klare for tøffere klimakrav, heter det, og de som fremdeles har en lang vei å gå, blir nå tvunget til omstilling, heter det på upphandling24.se.
Anskaffelse stoppes – prislapp 300 mill euro
Den finske anskaffelsesprosessen som skal gi et nytt omsorgsinformasjonssystem stoppes etter massiv legekritikk, heter det på upphandling24.se. Fire finske helse- og omsorgsdistrikter har samarbeidet om kjøp av info-systemet Aster fra den amerikanske produsenten Cerner. Kostnadene er løpt opp i 300 mill euro.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. oktober"