Anskaffelseskonferansen2024 til uken, frokostseminar uken etter og online-kurs om bærekraft. Nytt, viktig verktøy i kampen mot arbeidslivskrim, og forskere med analysehjelp til avfallsanskaffelser. De brukte 60 mill til anbudsforberedelse, men anbud ble det ikke. Og staten må ut med tresifret million-erstatning og i Sverige går arbeidet med etablering av et system for leverandørkontroll videre. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Tid for Anskaffelseskonferansen2024
Tirsdag til uken, 8.oktober, åpner DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) dørene (fysisk) og lenkene (digitalt) for årets utgave av Anskaffelseskonferansen. Grønn omstilling og bærekraftig utvikling er gjennomgangstema i årets konferanse. Påmelding for digital deltakelse åpen ut 7. oktober, men nå stengt for fysisk.
Seminar: Grønne tildelingskriterier
Tirsdag 15. oktober inviterer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og advokatfirmaet CMS Kluge til frokostseminar om hvordan innkjøpere kan stille gode, grønne tildelingskriterier. Påmelding kan gjøres her. Det er mulig å delta digitalt.
Online «Kjøp bærekraftig»-kurs
OsloMet har et gratis nettbasert kurstilbud i bærekraftige innkjøp – “Kjøp bærekraftig”- myntet på innkjøpssjef, leder, og miljø- eller klimarådgiver. Kurset er bl.a. til nytte om man vil å vri den offentlige virksomheten du jobber imot en mer bærekraftig retning. 14 kommuner og offentlige organisasjoner har deltatt i utviklingen av kurset, heter det.
Avfallskutt i anskaffelser
I et SINTEF-prosjekt får kommuner hjelp av forskere til å analysere avfall på byggeplassene, slik at de skal kunne levere bygg til befolkningen uten å skape store avfallsmengder. Håpet er at kunnskapen de får, kan brukes av kommunale byggherrer til å stille bedre krav og kriterier i anskaffelsene, slik at de kan redusere avfall.
Nytt, viktig verktøy mot økonomisk kriminalitet
Registeret over reelle rettighetshavere er åpnet – et nytt og nyttig våpen i kampen mot økonomisk kriminalitet. Registeret etableres i Brønnøysundregistrene, slik at opplysninger om reelle rettighetshavere kan registreres der. Registreringsplikten blir faset inn over 10 måneder, med siste frist for registrering 31. juli 2025.
Forsvarsmateriell overtar
Rundt 1100 avtaler og 100 medarbeidere overføres til Forsvarsmateriell. I 2024 ble det besluttet at anskaffelsesfunksjonene i forsvarssektoren skulle samles i Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg. Det vil likevel fortsatt være innkjøpere i Forsvaret som gjør avrop på disse avtalene, og som vil gjør lokale innkjøp basert på fastsatte fullmakter.
Industri-indeks litt ned
DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 51,8 i september, ned 0,2 poeng fra august. En slik indeks tyder likevel på at det var en moderat oppgang i aktiviteten i september. Septemberindeksen var på nivå med gjennomsnittet så langt i år og en beregnet trend er nå svakt avtakende.
60 mill til planlegging, men intet anbud
Styret i Sauland kraftverk sa nei til å bygge kraftverket på grunn av for høye kostnader, skriver Telen. Utbyggingsplanene legges i den berømte møllposen – fordi anbudsantydningene fra ulike entreprenører var mye høyere enn det utbyggerne hadde sett for seg. Kapitalen på 60 mill for å planlegge og realisere kraftverket er brukt opp.
Kritiserer kommune-tendens
– De offentlige bestillerne har også et samfunnsansvar. Kommuner har en viktig rolle i å forvalte lokale tjenester og ressurser, og vi ser en tendens til at de store offentlige innkjøperne trekker inn nye betingelser og vilkår som reduserer handlingsrommet og setter mindre aktører i disfavør, melder Norske arkitekters landsforbund (NAL).
Var ikke med i anbudet, kostet staten 135 mill
Borgarting lagmannsrett har dømt staten ved Samferdselsdepartementet til å betale nær 135 mill til to fergeselskaper. Bakgrunnen er at det ble innført en CO2-avgift på fartøy som bruker naturgass. Selskapene mener hele kostnaden skal dekkes av oppdragsgiver da de ikke kjente til den da de leverte inn anbudet, skriver Avisa Nordland.
Forsvarspenger til frukt og grønt
Bardu-bonde og Tine nord-tillitsvalgt mener også midler fra forsvars- og justissektoren må til for å styrke matberedskapen i landsdelen, melder Bondebladet. Ifølge Gartnerhallen var bare 20% av fjorårets innkjøp Forsvaret gjorde av frukt og grønt fra Norge.
Bare avgjørende innkjøp
Som et resultat av de nyeste prognosene, har kommunedirektøren i Fredrikstad besluttet å iverksette en rekke tiltak for å kutte kostnader. Innkjøp vil også bli strengt regulert, og bare anskaffelser som er avgjørende for å sikre lovpålagt drift knyttet til liv og helse, eller som skaper inntekter, vil bli godkjent.
Dobbelklarering av innkjøp?
I 2022 og 2023 passerte innkjøpskostnadene i Kongsberg kommune 450 mill, og sparetiltak er nå innført. Det jobbes i samarbeid med regionen ellers med å organisere bedre oppfølging av store kontrakter og innkjøp i samarbeidsregionen. Det har også gått ut bud om at alle innkjøp skal dobbeltklareres, ifølge Laagendalsposten.no.
Kan ikke være slik
Det kan ikke være slik at det er de rederiene som leverer inn et anbud med den laveste bemanningen som vinner anbudet. Det skal være ferieavvikling i denne bransjen også, og det er ikke større sykefravær her enn andre steder, heter det fra Det norske maskinistforbund i banett.no.
Offentlig innkjøp av økologisk vare
Styret i Norges Bondelag har vedtatt at de skal jobbe for at det fastsettes et tallfestet mål for at ti prosent av landets matproduksjon skal være økologisk. Viktige punkter på veien til ti prosent økologisk produksjon: Mer økologisk i det offentlige. Offentlige innkjøp kan være et verktøy for økt etterspørsel etter norsk økologisk vare, heter det.
Viktig å følge opp krav til leverandører
Fellesforbundet mener eksisterende rutiner gjør det vanskelig for bedrifter å ha full kontroll. – Det handler om å ha strenge seriøsitetsbestemmelser til leverandørene i anbudsprosessene, før arbeiderne starter på oppdraget. Videre er det viktig at de krav som er stilt til leverandøren følges opp, heter det fra Fair Play Agder i agderposten.no.
70% IT-leverandører er SMB-ere
Ser man på antall IT-selskaper som leverer løsninger til kommunene og regionene, var det i 2023 1 937 IT-leverandører, hvorav 1 364 (70 %) hadde under 10 ansatte. Ser man på antall selskaper alene, er det derfor helt klart de små selskapene som er på markedet. Det viser en undersøkelse Mercell og IT-avdelingen har gjort i Danmark.
System for leverandørkontroll
Svenske Bolagsverket skal utvikle et system for leverandørkontroll. – Det vil være et viktig instrument for å motvirke kriminalitet og bidra til sunn konkurranse, sier direktør Inga Otmalm i Bolagsverket. Regjeringens budsjettforslag tilsier at Bolagsverket får utvikle og ha ansvar for kontrollsystemet, skriver upphandling24.se.
Kommunal innkjøpsuke
For å øke kunnskap og dialog om innkjøp og innkjøp, har Västerås by arrangert en innkjøpsuke. Forelesninger og opplæringskurs var ispedd mulighet til å møtes for å ha en dialog og stille spørsmål. Åpent hus ble arrangert hver dag. Innkjøpsuken var innrettet for bedrifter og leverandører samt ansatte, ledelse og politikere i Västerås by.
Finske Doffin skal videreutvikles
Finske Doffin, Hilma, skal utvikles og et «Veikart 2027» foreligger. I år er fokus på å fullføre reformen av e-skjemaer for nasjonale kunngjøringer. Forbedringen av European Common Procurement Document (ESPD) lanseres som et annet stort utviklingsområde. Veiledning som støtter bruken, vil være tilgjengelig gjennom hele prosessen.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.oktober"