Fire viktige arrangementer om offentlige anskaffelser i høst, Norgesmodellen mot seriøse alene ikke nok, sier Statsbygg og NHO-forening klager over offentlige myndigheter som avviser dialog om balanserte kontrakter. Statens vegvesen står på for å lage klimanøytrale asfaltkontrakter, og dansk næringsforening ber om at friter for anbud om sommeren tidligst må være uke 33. Og råd til gründere: Studér anskaffelsesprosesser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Høstens viktige arrangementer:
- Anskaffelsesdagen 2022 i Bergen går av stabelen torsdag 8. september. Et rikholdig program, der foredragsholdere skal se nærmere på miljø og innovasjon innen anskaffelser, sett både fra leverandør og tilbyders ståsted. Påmeldingsfrist 25. august.
- Etter et par års pause kan KS Innkjøpsforum igjen ønske kommunale innkjøpere velkommen til KS Anskaffelsesseminar. Det går av stabelen – med et rikholdig program – 14.-15.september på Scandic Fornebu utenfor Oslo. Påmeldingsfristen er 16.august klokken 12:00. Her finner du program og påmelding.
- Årets Anskaffelseskonferanse går av stabelen 22. november, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det blir en fysisk konferanse, og mer informasjon om program kommer. Imidlertid er det klart at den årlige anskaffelsesprisen skal deles ut på konferansen.
Norgesmodellen alene ikke nok
– Norgesmodellen har gitt oss mange seriøse aktører i bransjen, men den er ikke tilstrekkelig for å sikre et seriøst næringsliv. Det er oppdragsgivernes valg av leverandører, som avgjør det, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen i en pressemelding.
Avviser dialog om balanserte løsninger
Medlemsbedrifter trekker frem store forskjeller mellom hvordan offentlig og private bedrifter håndterer sin rolle i dagens krisesituasjon. Det sier Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør i NHO Service og Handel. Private setter seg oftere ned sammen med leverandøren for å finne balanserte løsninger, mens mange offentlige har avvist dialog.
Ilagt gebyr for kjøp på utgått rammeavtale
Kofa har ilagt Rana kommune et gebyr på 767 000 kroner for ulovlig direkte anskaffelse av IKT-utstyr. Kommunen hadde foretatt avrop på en utgått rammeavtale. Det var Braathe Gruppen som brakte saken inn for klagenemnda.
Seks av sju utestenges
De siste fire årene har Oslo kommune hatt rammeavtale med sju aktører som leverer hjelpetiltak etter barnevernloven. Nå blir seks av dem utestengt fra anbudskonkurransen når denne reserveres for ideelle, skriver Anne Klewe og Cecilie Leine, ledere i PlanB, en kommersiell virksomhet som bl.a. tilbyr hjelpetiltak til kommuner.
Klimanøytrale asfaltkontrakter
– Statens vegvesen jobber med å utvikle kontraktsformer som stimulerer til en utvikling mot en klimanøytral asfaltbransje. Fire av årets kontrakter er en kombinasjon av asfaltens levetid, CO2-utslipp og pris avgjørende for hvilken entreprenør som vant anbudet. – De to siste årene er utslippet redusert med nesten 25%, heter det.
Slipper anbudsbuss på markedet
I en presset tid hvor pris ofte er en viktig faktor, ser de store bussprodusentene etter rimeligere produkter som kan passe anbudsregimet i Norge. Nå slipper Scania deres Fencer F6 på det norske markedet, ifølge bussmagasinet.no.
LO vil ha strengere krav ved statlig flyrutekjøp
For å sikre et godt flytilbud, kjøper staten plasser på noen flyruter som ikke kan drives lønnsomt. Nå krever LO at det stilles strengere krav til de som vinner anbudet fra 2024. Nå må det settes krav til kvalitet, flysikkerhet og sosial kvalitet, sier Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund til FriFagbevegelse.
Viktig å lære om anskaffelsesprosesser
– Det er ekstremt viktig å lære seg lovverket rundt hvordan anbudsprosesser fungerer. Vi har lært oss en del ting om hvordan man kan komme gjennom på en akselerert måte, sier Viktor Munch Akse i Fornix. Grunnet konkurrenter vil ikke gründerne dele akkurat hva de har lært.
Best mulige anbudsrunder om fjelloverganger
Statens vegvesen satser på ny teknologi for å øke forutsigbarheten på fjelloverganger. Prosjektet som omfatter våre 23 høyfjellsoverganger kalles «Forutsigbart fremkommelige fjelloverganger». Vegvesenet ønsker dialog med bransjen for å kunne lage best mulig anbudsrunder fremover: Hvordan høyne oppetiden på våre fjelloverganger i fremtiden?
Industriaktiviteten litt opp i juni
DNB PMI (innkjøpssjef-indeks), justert for normale sesongsvingninger, steg med 1,7 poeng til 56,4 i juni. Oppgangen kom etter et tydelig fall i mai. Produksjonen steg kraftig, etter et svakt tall for mai. Det var også oppgang i ordreindeksen, mens indeksen for sysselsetting avtok.
Tapte kontrakt pga andres feil skjemabruk
Jobben med en skoleutbygging i Haugesund skulle først gå til Veidekke. En av tilbyderne hadde imidlertid benyttet feil skjema, som medførte at evalueringssummen som er lagt til grunn for evalueringen, ikke var korrekt, ifølge en pressemelding. Konsekvensen er at rekkefølgen endres, slik at Backe Entreprenør Rogaland nå har det beste tilbudet.
Prisen nesten tredoblet
Det skal bygges nytt høydebasseng og ledningsnett til vann på Eggemoen i Ringerike. Nå har prisen nesten tredoblet seg. Prosjektet var først beregnet å koste 11,5 mill. Etter at anbud er innhentet, har regningen steget med ytterligere. Dermed havner den totale prislappen på 31 millioner kroner, ifølge ringblad.no.
Oppdaterte ikke sine priser
Gjennom hele 2021 ble Fredrikstad kommune fakturert med for høy pris fra en av sine leverandører. Nær 450.000 kroner for mye ble betalt før feilen ble oppdaget. Det dreier seg om i overkant av 600 fakturaer. Feilen var ifølge kommunen at leverandøren ikke oppdaterte prisene slik at den stemte med den inngåtte avtalen, skriver Fredrikstad Blad.
Lønte seg ikke å konkurranseutsette
Salangen kommunes egen evaluering viser at kommunen i løpet av fire år har spart over fem mill på å selv utføre vedlikeholdet av veiene. I 2017 var veivedlikeholdet konkurranseutsatt, da hadde kommunen 3, 2 millioner kroner i utgifter, melder Folkebladet.
Med i felles EU-anbud om covid-vaksine
Sverige deltar i den felles EU-anskaffelse av en ny covid-19-vaksine, melder upphandling24.se. Det dreier seg om en ny vaksine fra produsenten Hipra Human Health S.L.U. Det er en proteinbasert boostervaksine, som nå testes av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA.
Forsker på effekter av hull i regelverket
Hvordan påvirkes innkjøpere og leverandører av såkalte «luker» – hull – i regelverket, som bl.a. forårsaker ufullstendige kontrakter? Det skal Gunnar Alexandersson, doktor ved Handelshögskolan i Stockholm, undersøke med hjelp av forskningsbidrag fra Konkurrensverket.
Nytt verktøy for CO2-beregning av innkjøp
Når kommuner og virksomheter gjør CO2-regnskaper, er det meget ressurskrevende å rapportere presist. Fire kommuner i Danmark har i samarbeide med It-selskapet KMD utviklet et nytt verktøy, som automatisk kan inkludere data om CO2-belastning fra innkjøpte produkter.
Sommeranbud – ikke frist før i uke 33
Annenhver anskaffelse fra det offentlige i sommer har en urealistisk tidsfrist, som ligger enten i eller like etter sommerferien. Det er et problem for både det offentlige, borgerne og bedriftene, ifølge Morten Jung i Dansk Erhverv. Løsningen er heldigvis enkel: La oss forlenge fristene til uke 33 eller senere.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. august"