Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 5. novemberSynnøve Marie Sætre, leder i Noregs Mållag, som krever at nynorsk alltid må være med i alle krav til offentlige innkjøp (foto: Michael Storebø).

Skriv ut artikkelen

Hvem får Anskaffelsesprisen i år? Svaret får du på Anskaffelseskonferansen 23. november. KS’ landsstyre har tro på nytten av klimakrav i offentlige innkjøp, Norsk Vann-rapport understreker behovet for innkjøpskompetanse i egen organisasjon, og staten skal kompensere fylkeskommunene for kostnader knyttet til miljø-fartøyer. Dansk veilednings-nettsted stenger ned, og Handikapforbundet jubler over nytt Oslo-anbud. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelseskonferansen – med prisutdeling

Anskaffelseskonferansen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring går av stabelen tirsdag 23. november. Program og påmelding finner du her. På konferansen, som er digital i år, avsløres også hvem som får årets utgave av Anskaffelsesprisen.

KS om klimakrav i offentlige innkjøp

KS’ landsstyre forventer at kommunesektoren får en sentral plass i den nye klimaplanen som regjeringen vil utarbeide. Intensivert samarbeid vil også være nødvendig for å oppnå ny grønn næringsutvikling i hele landet. Nye klimakrav ved offentlige innkjøp f.eks. bli en utløsende faktor for nye, konkurransedyktige bedrifter, ifølge KS.

Viktig med kjernekompetanse i egen organisasjon

I 2019 ble cirka 72% av drift- og investeringsomsetningen på 24,4 mrd i de offentlige vann- og avløpstjenestene levert fra private bedrifter, viser en Norsk Vann-rapport. Det er bra å benytte markedet, men det er viktig at VA-virksomheten i kommunene har god kunnskap om virksomhetens behov og har god anskaffelseskompetanse, heter det.

Kraftig forbedret konkurranse

– En kraftig forbedring, sier Handikapforbundets Magnhild Sørbotten om Oslo kommunes nye anbudskonkurranse om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Første gang var protestene så sterke at kommunen trakk tilbake konkurransen. Nå prøver kommunen igjen – med langt sterkere fokus på BPA er et likestillingsverktøy.

Kompensasjon for grønne anskaffelser

– Vi skal stille krav om nullutslipp i nye anbud for ferger i 2023 og krav og lav- og nullutslipp for nye hurtigbåter i 2025. Og vi skal kompensere fylkeskommunene for deres merkostnader knyttet til arbeidet med disse grønne anskaffelsene, sa fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran nylig.

Nynorsk i offentlige innkjøp

Noregs Mållag har en serie krav til den nye regjeringen, hvorav nynorsk i offentlige innkjøp er ett: «Innkjøpspolitikk er språkpolitikk, difor må nynorsk alltid vere med i alle krav til offentlege innkjøp. Berre slik kan stat, fylke og kommune stille tydelege nok krav når dei kjøper inn alt frå store nye digitale løysingar til skiltmalar», heter det.

Anbuds-avlysning for bedre togtilbud

Regjeringen har sagt at den vil stanse den pågående anbudsutsettelsen av jernbanestrekninger i Norge. Dette gjøres for å gi et bedre togtilbud til de reisende, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i et svar til stortingsrepresentant Terje Halleland, som ville vite hva bakgrunnen var for anbuds-avlysningen.

Private tjenesteleverandører på defensiven

Kommunene overtar flere sykehjemsplasser fra private tjenesteleverandører, og i 2020 var mer enn 9 av 10 sykehjemsplasser i kommunalt eierskap. Fra 2015 til 2020 har det blitt om lag 1 000 færre sykehjemsplasser med privat eierskap, noe som representerer en reduksjon på 22%, melder Statistisk Sentralbyrå.

Innkjøpssjefindeks litt ned

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, falt med 0,5 poeng til 58,5 i oktober som er litt under gjennomsnittet så langt i år. Nye ordre steg etter et markert fall forrige måned, mens indeksene for produksjon og sysselsetting avtok. Indeksen for lager av innkjøpte varer var lite endret i oktober.

Ikke lettvinte tanker om «bærekraftige materialer»

Det offentlige er store innkjøpere. Det står dårlig til med både miljø- og innkjøpskompetanse hos de svært mange som har ansvar for å kjøpe tekstiler. Dersom slike initiativ skal bidra til reduksjon i klimabelastning må de ikke kapres av lettvinte tanker om «bærekraftige materialer», heter det i en kronikk på forskersonen.no.

Milliardkontrakt til Sjøforsvaret

Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace har inngått to kontrakter for levering av nye Naval Strike Missile med tilhørende utstyr til Sjøforsvaret. Samtidig er det inngått kontrakt på å utføre hovedvedlikehold på Sjøforsvarets eksisterende beholdning av Naval Strike Missile (NSM). Kontraktene har en samlet verdi på over 1,4 mrd.

Fra sykehus til forsvar

Gro Jære (50 år) er i statsråd utnevnt til direktør i Forsvarsmateriell (FMA). FMAs hovedoppgave er å sørge for at Forsvaret får tilgang til kosteffektivt og sikkert materiell i tråd med vedtatte langtidsplaner, slik at Forsvarets operative evne ivaretas. Jære kommer fra stilingen som direktør i Sykehuspartner.

Dansk arkitekt-seier på Domkirkeodden

Det danske kontoret Atelier Lorentzen Langkilde vant den åpne arkitektkonkurransen om å tegne museumsbygget som blir nærmeste nabo til Storhamarlåven (Sverre Fehn) og vernebygget (Kjell Lund) på Domkirkeodden på Hamar.

110 mill til kjøp lokalt …

Målselv kommune har de siste par årene kjøpt varer og tjenester i stor skala fra lokale bedrifter. Og det skal de fortsette med fremover. Kommunen har brukt 290 millioner kroner på investeringer. 110 millioner av disse kronene har gått til vare- og tjenesteleverandører innad i Målselv, forteller Nye Troms.

… men:

Nå har Målselv kommune valgt et trondheimsbasert firma til å levere multifunksjonsmaskiner. – Vi kan ikke favorisere basert på geografisk tilhørighet. Vi er opptatt av å gjøre våre innkjøp etter gjeldende lover og regler, og det er det vi gjør, sier kommunedirektør i Målselv, Frode Skuggedal, til Nye Troms.

Viktig bærekraft-driver

European Green Deal – «Europas grønne giv» – omtales ofte som en tsunami av nytt klima- og miljøregelverk fra EU. Offentlige anskaffelser trekkes også frem som en viktig driver for etterspørsel etter bærekraftige produkter, og det foreslås blant annet minimumskrav for grønne offentlige anskaffelser, ifølge Juridika.

Hjelp ved utløp av lisensavtaler

Den 1. april 2022 utløper mange offentlige, danske organisasjoners avtaler om lisenser kompatible med Microsoft. Men hvordan forbereder seg best mulig? Her er fire råd fra eksperten i Statens og Kommunernes Indkøbsservice for å komme godt gjennom prosessen.

Tar i bruk klimaspendanalyse

Göteborgs Stad har som mål å redusere klimapåvirkningen fra innkjøp med 90% frem mot 2030. Nå skal en klimaspendanalyse gi svar på hvilke innkjøp som har størst miljøpåvirkning, skriver upphandlig24.se.

Dansk veilednings-nettsted stenger

Danske Udbudsportalen.dk stenger ved årsskiftet. Det skjer fordi det nå er kommet mange aktører på markedet som tilbyr rådgivning og veiledning om anskaffelser. Samtidig har etterspørsel og aktivitet vært fallende de senere år. KL (Kommunernes Landsforening) vil få en side om offentlig-privat samarbeid og anskaffelser på KL.dk.

Utpekt som risikoområde

Verdien av offentlige anskaffelser i Sverige liger på ca. 700 milliarder. Den store verdien kombinert med det store antallet leverandører innebærer at offentlige anskaffelser er et risikoområde, skriver svenske Ekobrottsmyndigheten i rapporten «Situasjonsbilde av organisert kriminalitet i 2021».

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.