Har du forslag til kandidater til årets utgave av Anskaffelsesprisen, kom med det. Førstereaksjoner på forslaget om en markedsplass for anskaffelser av skytjenester og på reservasjonsadgangen for ideelle i helse- og sosialtjenester. Norsk busselskap kapret milliardkontrakt i Sverige, og ny-utlyst ferjekontrakt med store miljøgevinster. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Kandidater til Anskaffelsesprisen
Anskaffelsesprisen deles i år ut i kategoriene ”Digitalisering og god styring” og ”Bærekraftige Anskaffelser”. Fristen for innsendelse av forslag på kandidater er 8. oktober, og utdelingen finner sted på Anskaffelseskonferansen 7. november.
Miljøkriterium for anleggsarbeid
Denne høsten starter Difi opp forarbeidet med å lage miljøkriterium for anleggsarbeid. Disse skal inngå i Difis kriterieveiviser som skal gjøre det enklere for offentlige innkjøpere å gjøre bærekraftige anskaffelser.
Reservasjonsadgang – godt nytt
Et forslag om å reservere anskaffelser av helsetjenester til ideelle aktører er nå sendt ut på høring. – Dette er virkelig godt nytt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen i en pressemelding. Det er glede over at regjeringen bruker deres argumenter i beskrivelsen av bakgrunnen for den nye forskriftsbestemmelsen.
Markedsplass for offentlige skytjenester
– Myndighetene vil ha en markedsplass for offentlige anskaffelser av skytjenester, men det er fortsatt mye usikkerhet rundt overgangen til nettskyen. Det sier leder for teknologi og digitalisering i Abelia, Kjetil Thorvik Brun. De håper at en slik markedsplass vil bidra til økt kunnskap om tilbudte produktene og for å senke terskelen for kjøp av skytjenester.
Ferjekontrakter med store miljøgevinster
I nye ferjekontrakter, som nå er utlyst, er det krav om at hele 95% av energiforbruket skal være basert på nullutslippsteknologi. De siste fem prosentene skal trygge driftssikkerheten i sambandet, men skal være bærekraftig biodrivstoff eller LNG. På grunn av kravet om nullutslippteknologi i kontrakten vil bare pris være avgjørende.
Medhold i sak om prissamarbeid
Konkurranseklagenemnda har gitt Konkurransetilsynet medhold i at seks aktører i elektrobransjen brøt konkurranseloven. Selskapene ble enige om identiske priser og utvekslet annen konkurransesensitiv informasjon i forkant av inngivelse av tilbud i en anbudskonkurranse om skolebygg i Oslo.
Egen faggruppe for kontraktsoppfølging
Innkjøp konsern i Bergen kommune har opprettet Kontraktservice, en faggruppe for kontraktsoppfølging som kan bistå andre enheter. Gruppen har ansvar for oppfølging av sentralt inngåtte rammeavtaler, samt å tilrettelegge system og verktøy for kontraktsoppfølging for kommunens øvrige organisasjon.
PMI hentet seg inn i august
Den norske innkjøpssjefsindeksen PMI for august ble 60,5, opp 11,6 poeng fra juli og den høyeste indeksen siden juli i fjor. Dermed har indeksen mer enn hentet inn den markerte nedgangen i juli. Det var en bred oppgang produksjon, ordre og sysselsetting, men også varelagrene steg, melder NIMA/DnB Markets.
Kjøper droner til miljøovervåking
Kystverket har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern gått til innkjøp av fem drone-systemer som skal brukes til miljøovervåkning. Kystvakten vil være operatør av dronene, som skal tas i bruk i løpet av første halvår i 2019.
Milliardkontrakt med Bane NOR
NCC Infrastructure har signert kontrakt med Bane NOR for bygging av dobbeltspor på strekningen Venjar-Eidsvoll nord. Kontraktsummen er på 1.625 millioner kroner. I 2022 skal det nye dobbeltsporet være på plass, og da er det sammenhengende dobbeltspor fra Oslo S og til Eidsvoll stasjon.
Svensk busskontrakt til norsk selskap
En milliardanskaffelse som gikk ut på å drifte 67 busslinjer i seks svenske kommuner, havnet hos norske Trønderbilene, skriver inkopsradet.no. Det er en tiårig avtale, anslått i verdi til 125 mill kroner årlig. Alle bussene skal drives med fossilfritt, fornybart drivstoff fra avtalens første dag.
Få hadde kunnskap om seriøsitets-verktøy
En undersøkelse som Epinion foretok i 2017 viser at 85% av innkjøpere fra private virksomheter og 58% fra det offentlige ikke kjenner til den såkalte Servicenormen. Den skal gjøre det enklere for innkjøpere av rengjøring å velge en leverandør som har styr på økonomi, forsikringer, arbeidsmiljø, integrasjon og særlig underleverandører.
Økt fokus på unødvendige kostnader
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen setter nå styrkt fokus på å få fjerne unødvendige omkostninger ved anskaffelser. Det skjer i samarbeide med partnerne fra kampanjen ”Bedre udbud”. Det neste halve år vil styrelsen blant annet offentliggjøre nye veiledninger og analyser og være medarrangør av en rekke konferanser om emnet.
Støttepakke for ansvarlige leveransekjeder
Upphandlingsmyndigheten i Sverige lanserer nå et digert veiledningsmateriale for bruk av offentlige oppdragsgivere og enheter som vil gjennomføre anskaffelser med sosial ansvarlige leveransekjeder. I materialet fins bl.a. maler, støttepakke og ulike bilagsutkast.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. september"