Offentlige anskaffelser utgjør 14% av Norges totale klimafotavtrykk

Anbud365: Offentlige anskaffelser utgjør 14% av Norges totale klimafotavtrykkDen nye rapporten inkluderer en ny beregningsnøkkel for klimafotavtrykk ved statlige anskaffelser, men Difi anbefaler også å utvikle nye metoder for å få mer kunnskap om hvordan statens anskaffelser påvirker klimaet.

Skriv ut artikkelen

En fersk analyse vise at statsforvaltningens anskaffelser bidrar til nær 2,4 mill. tonn CO2 ekvivalenter (tCO2e).  Totalt er offentlige anskaffelsers klimafotavtrykk 11,9 millioner tonn CO2 ekvivalenter, 14 % av Norges totale klimafotavtrykk. Dette fremgår av rapporten «The carbon footprint of central government procurement» fra Asplan Viak.

Konsulentselskapet har på oppdrag fra Difi beregnet klimafotavtrykket til statsforvaltningen. Dette er utgjør en viktig del av de offentliges oppgaver, og inkluderer blant annet departementer og direktorater. De har lagt statsregnskapet til grunn, som dekker ca. 25% av offentlige innkjøp. Til sammen bidrar statsforvaltningen med innkjøp på nær 98 milliarder NOK.

Store bidrag

Det viktigste bidraget til klimafotavtrykket i analysen kommer fra bygg, anlegg og eiendom (BAE). Jernbaneverket og Statens vegvesen har spesielt store bidrag på til sammen mer enn 1 millioner tCO2e, noe som gjør Samferdselsdepartementet til det desidert viktigste departementet (47 % av totalen) når det kommer til klimafotavtrykk. Klima- og miljødepartementet på sin side bidrar med kun 1,7 % av totalt klimafotavtrykk i analysen.

Strukturen i klimafotavtrykk varierer mellom departementene. – Denne analysen, påpeker konsulentselskapet i den rapporten som nå foreligger, bør sees på som et første overblikk på størrelse og struktur av klimafotavtrykk, for å hjelpe de ulike aktører å identifisere sine fokusområder for reduksjon av klimagasser. Resultatene er imidlertid for usikre til å benytte dem til å måle effekten av spesifikke tiltak på produktnivå, heter det.

Trenger mer kunnskap

I en kommentar til rapporten på anskaffelser.no sier seksjonssjef Marit Holter–Sørensen i Difi at rapportens beregninger gjør det mulig å rette forbedringstiltakene der effekten blir størst. – Statistikk er viktig for å få til flere grønne offentlige anskaffelser. Vi trenger å vite mer om hvilke innkjøp som er viktigst og hvor omfattende de er for å utvikle målrettede tiltak for å oppnå det grønne skiftet raskt og effektivt, fremholder hun.

Den nye rapporten inkluderer en ny beregningsnøkkel for klimafotavtrykk ved statlige anskaffelser, men Difi anbefaler også å utvikle nye metoder for å få mer kunnskap om hvordan statens anskaffelser påvirker klimaet. Beregningsnøkkelen tallfester klimaeffekten per kroner kjøpt for hver av de ca. 120 typer innkjøp som statsregnskapet omtaler.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser utgjør 14% av Norges totale klimafotavtrykk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.