Mer bruk av begrenset anbudskonkurranse. Det vil holde transaksjonskostnadene i tømme både for oppdragsgivere og tilbydere fordi man der har prekvalifisering. Anbefalingen kommer fra leverandørforeningen Dansk Industri, som også mener at innkjøperne burde beregne transaksjonskostnadene forbundet med den planlagte anskaffelsen før de satte prosessen i gang. Det ville gi viktig oversikt over kostnadene.
DI Analyse, en del av Dansk Industri, fulgte i 2016 offentlige aktørers anskaffelsespraksis. Danskene innførte allerede 1. januar 2016 sin nye anskaffelseslov, der EUs direktiver fra 2014 ble nedfelt i nasjonal lovgivning. Med andre ord det samme som vi gjorde her hjemme ett år senere.
Det er bruken av anskaffelsesformer som vekker oppsikt i leverandørforeningen Dansk Industri, søsterorganisasjon til NHO. Mens det har vært en klar stigning i bruken av åpen anbudskonkurranse, har bruken av begrenset anbudskonkurranse falt dramatisk – fra godt over 35% av konkurransen til litt over 20%. DI Analyse peker på at denne endringen i noen grad var ventet. Anskaffelsesloven i Danmark gjør det mindre fordelaktig for offentlige oppdragsgivere å benytte begrenset anbudskonkurranse, heter det.
Risiko for større kostnader
Fallet i bruken av begrenset anbudskonkurranse og økningen i bruken av åpen kan, fremholder DI Analyse, skape risiko for at transaksjonskostnadene blir større. Det skyldes at i åpne anbudskonkurranser er det ikke prekvalifisering, slik det er i begrenset anbudskonkurranse. Det fører til at et høyt antall virksomheter bruker ressurser på å komme med tilbud.
På di.dk kan man lese at åtte av ti rådgivningsvirksomheter sier at de helt eller delvis har droppet det offentlige markedet. Årsaken er nettopp at anskaffelsesprosessene er ekstremt ressurskrevende, og sjansene for å vinne er liten fordi det gjerne er 20 – 30 andre som også leverer tilbud på oppdraget.
Ikke oppmerksomme på kostnadene
Problemet er, skriver Dansk Industri, er at mange offentlige innkjøpere ikke er oppmerksomme nok på de kostnader som knytter seg til anskaffelsesprosessene. Derfor velger de ofte meget krevende anskaffelsesformer i sammenhenger der enklere og billigere anskaffelsesmetoder hadde vært et bedre valg for alle parter.
Bransjedirektør Henriette Søltoft i Dask Industri sier hun har møtt innkjøpere som mente at de høye anskaffelseskostnadene var virksomhetenes problem. Men hun tror faktisk at ønsket om ikke å begå feil i forbindelse med anskaffelsene er en mer vesentlig årsak til at de velger de tyngste prosedyrene. Hun tror at det ville gjøre en stor forskjell hvis det var et krav til innkjøperne at de skulle beregne transaksjonskostnadene før de satte anskaffelsesprosessen i gang. Da kunne man se hva det ville bety både for virksomhetene og tilbydere.
Bli den første til å kommentere på "Begrenset anbudskonkurranse for å holde transaksjonskostnader i sjakk"