Dansk frontalangrep mot ESPD – legg det bort, krever håndverkerne

Anbud365: Dansk frontalangrep mot ESPD – legg det bort, krever håndverkerneAne Buch er Håndværksrådets adm. direktør og blant de håndverksdirektørene som ber den danske regjeringen gjør noe med ESPD-skjemaet.

Skriv ut artikkelen

En samlet dansk håndverksbransje går til frontalangrep mot kravet om å bruke det europeiske egenklæringsskjemaet ESPD. De ber regjeringen gripe inn og sette til side hele kravet inntil endelig beslutning er tatt. Bransjen, som representerer de små og mellomstore, spør dessuten om ikke den tyske løsningen kan benyttes i stedet. Her er det ikke plikt å bruke ESPD, men om en tilbyder likevel benytter skjemaet, plikter oppdragsgiveren å ta det imot.

I en artikkel i dansk presse raser en samlet håndverkerbransje i Danmark over at de nye anskaffelsesreglene langtfra er enkle. Spesielt er det utfyllingen av de europeiske egenerklæringsdokumentet ESPD som får gjennomgå.

Danskene fikk innført de nye reglene allerede 1. januar 2016 og var blant de fem første EU–landene som tok skjemaet i bruk. Dokumentet er, mener bransjedirektørene i Håndværksrådet, dypt komplisert, administrativt svært vanskelig å fylle ut og beheftet med store tekniske vanskeligheter å håndtere.

Tar seg til hodet

Rådets medlemsvirksomheter tar seg til hodet, heter det, når de blir bet om å svare på om de og deres tilsynsorgan er dømt for barnearbeid og andre former for menneskehandel som «defineret i artikel 1 i Europaparlamentets og Rådets direktiv 2011736/EU af 5. april 2011 om forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor og om erstatning af Rådets rammeafgørelse 202/629/RIA (EUT L101 af 15.04.2011, s 1».

– Vi går selvfølgelig hverken inn for barnearbeid, menneskehandel, terrorisme og de mange andre emnene som våre medlemmer nå blir spurt om, men det er helt ut av proporsjoner å spørre om det på denne måten, skriver de i alt 11håndverker–representantene.

Ikke noe for de små og mellomstore

De røper forståelse for behovet for et europeisk standarddokument ved oppgaver over EUs terskelverdier for bygg og anlegg (i Norge 44 millioner) der det leveres tilbud på kryss og tvers av nasjonsgrensene, Men et dokument med en slik vanskelighetsgrad og så administrativt tungt kan man naturligvis ikke tilby de små og mellomstore virksomheter, som på forhånd disponerer de færreste ressursene.

Håndværksrådet har bragt saken inn for Virksomhedsforum for enklere regler, som ble etablert av en tidligere regjering i Danmark. Endringer vil ta lang tid, fremholder man, og anbefaler at den danske regjeringen i mellomtiden enten gjennomfører workshops for leverandørene, alternativt helt setter til side kravet om at danske kjøpende myndigheter skal bruke ESPD’en ved EU–anskaffelser.

Tysk løsning

I avisartikkelen trekker håndverker–representantene også frem Tyskland, som har valgt en annen fortolkning av de nye anskaffelsesreglene og kravet om å benytte ESPD. I Tyskland fortolker man EU–reglene slik at myndighetene ikke har plikt til å kreve av tilbydere skal fylle ut en ESP ved offentlige anskaffelser. Derimot har oppdragsgiveren plikt til å ta imot en ESPD, dersom en tilbyder av seg selv skulle finne på å legge ved det europeiske dokumentet i sitt tilbud. Kanskje kan det også være Danmarks løsning, spør de 11 direktørrepresentantene.

Bli den første til å kommentere på "Dansk frontalangrep mot ESPD – legg det bort, krever håndverkerne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.