En økende andel danske offentlige oppdragsgivere følger regelverkets krav om å dele opp kontrakter der det er egnet – for å få flere små og mellomstore med og dermed øke konkurransen om oppdragene. Men fortsatt lar mer enn 4 av 10 oppdragsgivere være å gi en forklaring i konkurransedokumentene når de ikke deler opp kontraktene, slik det er krevet i reglene som gjelder over EU/EØS-terskelverdiene. Dette fremgår av en fersk evalueringsrapport.
Danmark innført nytt regelverk for offentlige anskaffelser ett år før oss her hjemme, m.a.o. 1. januar 2016. Da ble det besluttet at bestemmelsene om «del-og-forklar» skulle evalueres primo 2017, mens hele det nye regelverket skal under lupen i 2020.
«Del-og forklar»-prinsippet
«Del-og-forklar»-prinsippet fremgår av regelverkets bestemmelser om at offentlige oppdragsgivere enten skal dele opp kontrakter i delavtaler eller forklare hvorfor en slik oppdeling er uhensiktsmessig. Forklaringen skal fremgå av konkurransedokumentene. Formålet er å styrke mulighetene for små og mellomstore bedrifter til å delta i offentlige anbudskonkurranser. Det vil også bidra til styrket konkurranse.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sett på 175 konkurranser med verdi over EU/EØS-terskelverdiene. 38 av disse, m.a.o. ca. 22%, var oppdelt i delavtaler. Sammenliknet med 2015 (før det nye lovverket trådte i kraft) er det en fremgang, den gang var andelen 15%.
Glemt å krysse av
Det viser seg for øvrig at flere enn de 38 konkurransene var delt opp i delavtaler. Det fant Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ut gjennom en supplerende spørreskjema- undersøkelse. Poenget er at flere oppdragsgivere hadde glemt å krysse av for at oppdraget var delt opp i delavtaler.
I 71 av de 137 konkurransene uten oppdeling delavtaler har det ikke vært mulig å identifisere en forklaring på hvorfor, heter det i rapporten. I den supplerende spørreskjema-undersøkelsen har 11 av disse påstått at en slik forklaring likevel finnes i anbudsdokumentene. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkludere på denne bakgrunn at 56% har gitt en forklaring, 44% ikke.
Minister ikke fornøyd
Erhvervsminister Brian Mikkelsen er ikke fornøyd og han har sendt brev til sine ministerkollegaer, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening der han innskjerper reglene og ber om at «del-og-forklar»-prinsippet blir etterlevet. Likeledes ber han Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om å se nærmere på evalueringens resultater og øke informasjonsinnsatsen på området.
SMB en smule fornøyd
I Håndværksrådet er man fornøyd med at utviklingen er positiv for SMB, men legger til at nesten 80% av de offentlige oppgavene som dette lovverket omfatter, fortsatt legges opp på en ikke SMB-egnet måte. Rådet ber også om en tilsvarende undersøkelse av danske offentlige anskaffelser under EU/EØS-terskelverdiene. Her er de samme behovene for SMB gjeldende, heter det i en kommentar fra Håndværksrådet i Danmark.
Bli den første til å kommentere på "Dansk regelbrudd: 44% deler ikke opp kontrakter, og forklarer ikke hvorfor"