Danske kommuner delt i to leire i synet på bruk av konkurranseutsetting

Anbud365: Danske kommuner delt i to leire i synet på bruk av konkurranseutsettingDet er tilsynelatende rent tilfeldig hvor høy konkurranseutsettingsgraden er i de forskjellige kommunene. Der bør derfor være gode forutsetninger for, gjennom målrettet prioritering og en strategisk innretning av arbeidet med konkurranseutsetting, å øke kommunenes samlede konkurranseutsetting, mener Dansk Erhverv, her ved sin markedssjef Morten Jung.

Skriv ut artikkelen

Konkurranseutsettingen i danske kommuner viser stagnasjon i de kommende årene. Det er uheldig, påpeker næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv. For å sikre en effektiv og innovativ løsning av oppgavene, påpeker organisasjonen, er det nødvendig at kommunen fremover øker konkurranseutsettingen vesentlig frem mot 2025. Men det er et delt bilde: Halvparten av kommunene vil øke konkurranseutsettingen, i de øvrige forventes en redusert bruk av konkurranseutsetting.

Dansk Erhverv gjennomførte i november 2018 en undersøkelse blant kommunaldirektørene og fant at kommunene ikke forventet å øke konkurranseutsettingen nevneverdig de kommende årene. Bare en marginal økning var i sikte – fra 27,1% i dag til 27,4 % i 2025.

Siden 2007 er konkurranseutsettingsgarden i danske kommuner øket med 4,4 prosentpoeng. I 2017, skriver Dansk Erhverv på sine nettsider, at kommunene konkurranseutsatte hver fjerde av de oppgavene som egner seg for slikt.  Oppgaver for 63,5 milliarder ble eksponert for konkurranse, mens det fortsatt ligger oppgaver for 170 milliarder og venter på å bli konkurranseutsatt, slik den danske næringslivsorganisasjonen ser det.

Øke konkurranseutsettingen

For å sikre en effektiv og innovativ løsning av oppgavene, påpeker organisasjonen, er det nødvendig at kommunen fremover øker konkurranseutsettingen vesentlig frem mot 2025. Det vil gi innbyggerne den beste kvalitet for pengene. Men det er altså ingen tegn til at kommunene vil følge oppfordringen fra Dansk Erhverv.

Undersøkelsen avdekker imidlertid at det er to motsatte tendenser som gjør seg gjeldende. 25 av de kommunene som har svart, forventer å konkurranseutsette mer fremover mot 2025, mens de resterende 21 forventer mindre konkurranseutsetting i samme periode. Mens 12 kommuner peker på at de forventer en økning på mer enn to prosentpoeng, er det ni kommuner som ser for seg at konkurranseutsettingen kommer til å falle med mer enn to prosentpoeng.

Stagnasjon uheldig

Dansk Erhverv skriver at en stagnasjon i kommunal konkurranseutsetting er uheldig. Konkurranse er, også når det kommer til offentlige oppgaver, den beste garantien for bedre og billigere løsninger.

Konkurranseutsetting handler om å finne den leverandør, offentlig eller privat, som kan levere de beste tjenester til den aktuelle prisen. Det offentlige kan selv gjennom såkalte kontrollbud delta i konkurransen og til slutt kanskje vinne – om vurderingen er slik at de kan løse oppgaven bedre og billigere enn markedet.  Når oppgavene ikke konkurranseutsettes, heter det, er det umulig å vite om oppgavene kunne vært løst mer hensiktsmessig av en annen aktør.

Krever prioritering og strategisk innsats

En helt ny rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser at det er store forskjeller på kommunenes konkurranseutsettingsgrad, som ikke umiddelbart kan forklares av ytre rammevilkår som f.eks. geografi, kommunestørrelse, kommunetype eller politisk tilhørighet i kommunens ledelse. Det er altså tilsynelatende rent tilfeldig, konkluderer Dansk Erhverv, hvor høy konkurranseutsettingsgraden er i de forskjellige kommunene. Der bør derfor, mener organisasjonen, være gode forutsetninger for, gjennom målrettet prioritering og en strategisk innretning av arbeidet med konkurranseutsetting, å øke kommunenes samlede konkurranseutsetting.

Bli den første til å kommentere på "Danske kommuner delt i to leire i synet på bruk av konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.