Kommunal konkurranseutsetting i Danmark gikk ned i 2018

Anbud365: Kommunal konkurranseutsetting i Danmark gikk ned i 2018Utviklingen går feil vei, sier bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri, i en kommentar til nye tall om utviklingen av konkurranseutsetting i danske kommuner (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

For første gang på ti år gikk andel konkurranseutsetting i kommunene i Danmark tilbake i 2018. Det viser fersk statistikk til næringslivsorganisasjonen Dansk Industris store bekymring. I flere år forut har det vært så å si stillstand i utviklingen av denne typen offentlig-privat samarbeid, tross den danske regjeringens klare målsetting om å øke denne andelen.

De nye tallene fra Danmarks Statistik viser, ifølge en pressemelding fra Dansk Industri, at andelen konkurranseutsatte kommunale oppgaver i 2018 er gått tilbake med 0,2 prosentpoeng. Dette er såkalte PLI-tall (Private Leverandør Indeks), som siden 2007 har omfattet nesten hele den samlede konkurranseutsettingen i kommune-Danmark.

Fra 2016 til 2017 økte andelen konkurranseutsetting med 0,2 prosentpoeng – fra 26,5 til 26,7%.

Tallene viser stor forskjell på omfanget av det offentlig-private samarbeidet fra kommune til kommune. 28 kommuner har konkurranseutsatt mindre enn 25% av de oppgavene som er egnet til å sende ut på anbud. 20 kommuner gjør det med mer enn 30% av oppgavene.

2017-tall

I 2017 hadde 31 kommuner konkurranseutsatt mindre end 25% av sine oppgaver egnet for konkurranseutsetting, mens 20 kommuner gjorde det med mere end 30% av oppgavene.

Dansk Industri, NHOs søsterorganisasjon, har regnet seg frem til at det fortsatt er oppgaver til en verdi av mer enn 174 milliarder som kommunene ikke har regnet på potensialet for løsning gjennom et sterkere samarbeid med de private virksomhetene.

Kommentar fra Dansk Industri

I en kommentar til de nye tallene sier bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri at de har analyser som viser at åtte av ti kommunalpolitikere mener at dette vil være gevinster ved å øke samarbeidet med private virksomheter. Likevel, sier han, går utviklingen feil vei, og:

– Tallene viser med all tydelighet at mange kommuner både kan og bør sende flere oppgaver ut på anbud. Da må man prioritere det offentlig-private samarbeidet. Det kommer ikke av seg selv, men krever politisk vilje og lederskap. Her kan kommunene med fordel se hen til nabokommunen.

Bli den første til å kommentere på "Kommunal konkurranseutsetting i Danmark gikk ned i 2018"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.