Det offentliges bruk av eksterne konsulenter skal under lupen i Danmark. Regjeringen og kommune- og regionforeningene er enige om å nedsette en arbeidsgruppe for å se på hvordan man kan redusere konsulentbruken. Og ikke nok med det – gruppen skal også se på hvordan man kan følge med på at utviklingen tar sin rette retning. Dette fremgår av neste års økonomiavtale for kommunene. Næringslivet er betenkt og advarer.
Det er den danske regjeringen og Kommunernes Landsforening (KL) som har forhandlet frem «Aftale om kommunernes økonomi for 2020». Flere steder innkjøp inn som et effektivt verktøy for å få finansiert prioriterte kommunale områder.
Et eksempel er velferdsområdet. Her heter det at kommunene i en årrekke har arbeidet med å skape og hente inn effektiviseringsgevinster med sikte på å kunne forbedre den kommunale tjenesteytingen og skape handlingsrom for nødvendige omstillinger. Det er bl.a. skjedd effektive innkjøp.
Dette skal fortsette. Det er et stadig fokus i kommunene på at så mye ressurser som mulig skaffes til veie og bidrar positivt til velferdsområdet. Regjeringen og KL er enige om at kommunene også i de kommende år vil ha sin oppmerksomhet rettet mot å frigjøre ressurser til innbyggernær velferd, bl.a. gjennom innkjøp.
Sirkulær økonomi
KL forplikter seg også til å arbeide for å fremme en strategi for sirkulær økonomi, omstilling til et mer energieffektivt samfunn, klokere avfallssortering og omstilling av den offentlige sektorens innkjøp. Formålet er i høyere grad å støtte den grønne omstillingen.
Konsulentbruken i det offentlige Danmark skal under lupen. Den høye fagligheten og de mange dyktige medarbeidere i det offentlige gjør at det er potensial for å løse flere oppgaver uten bruk av eksterne konsulenter, heter det i økonomiavtalen. Regjeringen, KL og Danske Regioner er på den bakgrunn blitt enige om å nedsette en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man kan redusere bruken av eksterne konsulenter i stat, kommuner og regioner – og løpende følge med på at utviklingen går i riktigretning.
Reaksjon fra næringslivet
I en kommentar til økonomiavtalen advarer næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv. Det er forfeilet å se en mindre bruk av eksterne konsulenter som en vei til å spare penger – eksterne konsulenter bidrar til utvikling, hevder organisasjonen, men de hilser initiativet med en slik arbeidsgruppe velkommen. Dansk Erhverv er mer enn klar til å ta en dialog om bedre innkjøp av eksterne konsulentytelser. Det er en lang rekke oppgaver som er best å legge i hendene konsulenter, fremholder organisasjonen. Hvis kommunen f.eks. ikke selv har kompetanse i huset å håndtere en IT-oppgave, kan fravalget av eksterne konsulenter til sist bli en dyr affære, kommer til å kreve sitt av budsjettet og dermed velferden.
Bli den første til å kommentere på "Konsulentbruk skal ned i det offentlige Danmark – konkrete tiltak skal vurderes"