De satte prisen i tilbudet så lavt at oppdragsgiver måtte spørre om det var riktig, noe tilbyderen bekreftet. Men etter noen måneder etter at avtalen var undertegnet, kom leverandøren og ville ha økt pris: Innkjøpsprisen er nå høyere enn stykkpris ut, het det. Samtidig hadde salget steget. Oppdragsgiver mente at en avtale er en avtale og at leverandøren hadde seg selv å skylde på. Dette fikk oppdragsgiver rettens medhold i.
I Danmark er det slik, får Anbud365 opplyst, at en dom i Voldgiftsretten ikke er offentlig tilgjengelig. Men konklusjonen i saken mellom Statens og Kommuners Indkøbs Service AS(SKI) og Mediq Danmark er klar og offentlig: Leverandøren skal fortsatt levere sykepleieartikler til den avtalefestede pris til danske kommuner – trass i at deres innkjøpspris er lavere enn det som var den tilbudt stykkpris.
Anskaffelsen ble forberedt i 2014/2015 der SKI bl.a. hadde dialog med aktuelle aktører og dokumenter ble sendt på høring i markedet, også de evalueringstekniske estimatene. Før kunngjøring av konkurransen var konkurransegrunnlaget også på høring ute hos kommunene.
To prekvalifiserte
Det var to prekvalifiserte tilbydere – Mediq og Abena. På grunn av den lave tilbudsprisen retter SKI en henvendelse til Mediq for å undersøke om det i anskaffelsesrettslig forstand var tale om et ”unormalt lavt tilbud”. Til dette svarte Mediq med å bekrefte at de kunne levere de aktuelle produktene til de tilbudte prisene.
Mediq kapret da kontrakten på rammeavtalen, og Abena klaget på det – beslutningen om å tildele kontrakten til Mediq ble krevet annullert fordi den var uforholdsmessig, het det. Klagenævnet for Udbud tok ikke Abenas klage til følge. SKIs beregninger av estimater er utarbeidet på et saklig grunnlag, fastslo klageorganet. Kjennelsen kom trekvart år etter at Mediq og SKI hadde inngått avtale.
Ville endre pris
Etter drøyt 16 måneder fra avtaleinngåelsen innkom det en melding til SKI fra Mediq:” Da Mediq Danmark i sin tid kalkulerede tilbuddet, herunder priserne på handsker, valgte vi at give en særdeles attraktiv pris på handskerne. Den tilbudte stykpris er således lavere end vores indkøbspris.”
SKI svarte med at Mediq var forpliktet til å levere etter rammeavtalens bestemmelser, og etter noen måneder kom så stevningen. SKI avviser Mediqs synspunkter og påpeker at Mediqs bevisst lave prissetting i seg selv må antas å forrykke kundenes innkjøpsmønster.
SKIs kommentar
– Avgjørelsen kommer ikke som en overraskelse. Det er og vil alltid være slik – i SKI, i hele det offentlige innkjøps- Danmark og i vårt rettssamfunn – at en avtale er en avtale. SKI har fastholdt at Mediq var forpliktet til å leve opp til deres del. Hverken SKI, kundene, Mediqs konkurrenter eller den offentlige sektor kan akseptere at man i tett konkurranse og med et ekstremt lavt tilbud kan vinne en offentlig anskaffelse for så etterfølgende å forsøke å løpe fra avtalen. Det burde Mediq vite som profesjonell internasjonal leverandør. Men skjedd er skjedd, nå ser vi fremover.
Bli den første til å kommentere på "Tilbød svært lav pris, kom på andre tanker og ville endre inngått avtale"