Norske finansieringsløsninger for å hjelpe frem innovative og førkommersielle anskaffelser løftes frem i en ekspertrapport fra et EU-prosjekt. Det å kunne tilby løsninger som dekker hele prosessen fra behovsidentifikasjon til kommersialisering av det aktuelle produktet har vakt oppmerksomhet.
Rapporten er den tredje i rekken innenfor prosjektet «Mutual Learning Exercise on Innovation Related Procurement». Denne gangen dreier det seg om finansielle mekanismer som kan støtte innovasjonsfremmende og førkommersielle anskaffelser. Utgiver er Europakommisjonen. Formålet med prosjektet er å etablere en kunnskapsbase for deling av erfaringer, eksempler på beste praksis og tilby veiledning og gode råd.
Når det gjelder finansiering av innovative og førkommersielle anskaffelser opererer rapporten med flere typer. En er direkte finansiering knyttet til en konkret anskaffelse, både på innkjøper- og leverandørsiden. Indirekte finansiering er støtte til f.eks. kompetanseheving slik at bruk av innovative anskaffelser blir lettere å ta tak i for innkjøpere og mer fristende å engasjere seg i for leverandørmarkedet. I tilfelle innovasjonspartnerskap vil de to finansieringsformene gli over i hverandre og fremstå i form av integrert finansiering.
Norske finansieringsformer
Norske finansieringsformer for innovative og førkommersielle anskaffelser nevnes spesielt, da først og fremst for løsninger som dekker hele prosessen fra behovsidentifikasjon til kommersialisering av det aktuelle produktet.
I rapporten anbefaler de ekspertene som har bidratt, at de mange ulike finansieringsformene man finner på området omkring i Europa, utvikles videre. Det er viktig å ta i betraktning behovet for læring og praktiske erfaringer, heter det, og integrerte finansieringsformer bør etter hvert tre frem i forgrunnen.
Policy og prosedyrer
Finansiering er knyttet til policy og prosedyrer som ikke bare åpner for innovative anskaffelser, fremgår det av rapporten, men som står frem som ambisiøse og aktivt krever innovasjon slik at innkjøpsbudsjettet mobiliseres til formålet. Disse budsjettene er i seg selv den største finansieringskilden til innovative anskaffelser. Årlig brukes mellom 15 og 20% av BNP i mange land, og totalt regner man med at innkjøpsbudsjettene i alle EU-medlemsland til sammen utgjør mer enn to billioner euro årlig.
Det slås også et slag for såkalt co-finansiering, dvs. støtte til innovative anskaffelser for bl.a. å ta ned risikosiden noe. Anbefalingen ligger på 50% co-finansiering, men det understrekes at oppdragsgiveren må ta en andel av risikoen på egen kappe. Ikke alle innovative anskaffelser er imidlertid like risikofylte. I noen sektorer som f.eks. transport og energi kan risikoen være høyere, mens i andre sektorer – eksempelvis catering – er den lavere.
Bli den første til å kommentere på "Norsk finansiering av innovative og førkommersielle anskaffelser løftes frem"