Sysselsettingskrav i nær hver tredje skotske anskaffelse

Anbud365: Sysselsettingskrav i nær hver tredje skotske anskaffelseAnskaffelsesministeren i Skottland er Derek Mackay - minister for finans, økonomi og rettferdig arbeid.

Skriv ut artikkelen

Nær hver tredje anskaffelse i Skottland har med sysselsettingskrav. En drøyt ti år gammel reform har ført til omstilling i anskaffelsene – nå etterspørres hva som gir mest verdi for pengene, ikke lenger laveste pris. Leverandørene som komerme med tilbud må beskrive løsningen på de utfordringer som er skissert i anbudsdokumentene. Den som vinner skal ikke løpe fra sitt forslag, gjør han det, kommer sanksjonene.

Skottene har helt siden 2008 stilt sosiale krav i sine anskaffelser – lenge før EUs regelverk tilsa det, forteller en delegasjon fra det svenskledede treårige EU-prosjektet «Sysselsetting gjennom offentlige anskaffelser». Poenget med sysselsettingskravene er å øke mulighetene til praksis og arbeid for mennesker som har det vanskelig med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Startskuddet var et reformarbeid som munnet ut i Procurement Reform Act 2014. Denne reformen innbar at fokus for anskaffelser ble flyttet fra laveste kostand til hvordan man kan få mest verdi for pengene når det gjelder kvalitet og bærekraft.  Resultatet er at alle offentlige organisasjoner etter hvert har måttet ta hensyn til økt økonomisk, sosial og miljømessig velferd i alle sine anskaffelser. Dessuten skal de vurdere hvorledes de kan involvere små og mellomstore foretak og sosiale foretak.

Strategi og årsrapport

Reglene er at alle offentlige virksomheter med innkjøp over fem millioner pund (ca. 55 mill norske kroner) skal skaffe seg en anskaffelsesstrategi og publisere en årsrapport. Årsrapporten skal gjøre greie for hvorledes strategien og pengene til anskaffelser har bidratt til de overordnede skotske målene og visjonene. I tillegg finnes målbare indikatorer på nasjonalt skotsk nivå for å kunne følge opp hvor godt oppdragsgivere følger retningslinjene.

Det ti år lange omstillingsarbeidet har hatt som siktemål å skape et nært samarbeid mellom offentlig sektor, næringsliv og det som kalles den tredje sektoren – de sosiale foretakene. Ett av målene i den skotske anskaffelsesstrategien har nettopp vært å støtte denne tredje sektoren, slik at disse foretakene får en større rolle i samfunnet.

Leverandørene

Når det gjelder leverandørene og de sosiale kravene, er det sli at leverandørene bidrar med løsninger på samfunnsutfordringene. I anskaffelsene beskriver oppdragsgiverne de utfordringer og mål som er i kommunen. Tilbyderne melder da inn hvordan de kan bidra til å løse utfordringene og nå målene. Den tilbyderen som vinner kontrakten, må selv skrive under på sitt eget forslag og han blir fulgt opp på det. Om leverandøren ikke oppfyller avtalen, kommer det sanksjoner.

Bli den første til å kommentere på "Sysselsettingskrav i nær hver tredje skotske anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.