Kvitter seg med «hundrevis av kompliserte og byråkratiske» EU-anbudsregler

Anbud365: Kvitter seg med hundrevis av kompliserte og byråkratiske EU-anbudsreglerDe reformene som nå gjennomføres i britisk rett er en av mange arenaer som man nå kan dra fordel av som følge av utmeldingen av EU. Vi kan utforme et anskaffelsessystem som er bedre tilpasset Storbritannia og våre økonomiske behov, sier Lord Frost, som var minister for innenrikssaker i Cabinet Office i den britiske regjeringen da disse forslagene ble lansert.

Skriv ut artikkelen

Hundrevis av kompliserte og byråkratiske EU-regler skal nå ut av Storbritannias anskaffelsesregler. Inn kommer enklere, klarere og mer fleksible regler. Dette fremgår av de planene som den britiske regjeringen har lagt fram. Det skal bli lettere for SMB-ene, mer innsyn for publikum skal komme, og leverandører med heller dårlig merittliste skal ikke lenger få slippe inn i dette offentliges anbudskonkurranser.

Av en pressemelding fra den britiske regjeringen heter det at de nye virkemidlene er gjort mulig i og med at Storbritannia nå er ute av EU.

Dette vil bl.a. gi myndighetene i større grad anledning til å ekskludere leverandører som tidligere har vist seg å følge opp kontraktene på en dårlig måte. Et eksempel kan være at de ikke har levert aktuelle prosjekter på budsjett eller rettidig. De kan også bli bannlyst hvis de har vist uetisk praksis, som eksempel slapp tilnærming til sikkerhet eller ved tilfeller av nasjonale sikkerhets- eller miljøbekymringer. Bedrageri eller korrupsjon skal også gjøre at de kan utelukkes fra å vinne offentlige kontrakter.

Lettere for små og mellomstore

De nye reglene skal også bidra til å gjøre det lettere for små og mellomstore leverandører å komme med tilbud og vinne offentlige kontrakter. En enklere anskaffelsesprosess antydes i planene, og det skal etableres en enkel, sentral plattform der leverandører må registrere seg. Her kan de en gang for alle legge inn de dataene som blir etterspurt i alle offentlige anbudskonkurranser.

Å skape nye virksomheter og nye jobber skal bli en nøkkelfaktor i alle beslutninger som gjelder en anskaffelse, fremgår av de nye planene til den britiske regjeringen. Også oppbygging etter pandemien og bidrag til overgangen til nullutslipp skal telle mye. Slike «sosiale hensyn» betyr at innkjøpere ikke bare skal ta pris alene i betraktning ved tildeling av kontrakter, ifølge de nye planene.

Tiltak for åpenhet

Nye tiltak for økt åpenhet skal gjennomføres. Formålet er at publikum skal nøyaktig kunne følge med på hvor skattepengene blir brukt og sammenlikne bruken på tvers av en rekke tjenestesektorer. Dette vil, fremhever den britiske regjeringen, bli gjort ved å publisere anskaffelsesdata i et standardisert, åpent format, tilgjengelig for alle.

Ifølge de nye planene skal anskaffelser i krisetider blir mer transparente og effektive, slik at myndighetene raskt kan forsikre seg om at vitale varer og tjenester blir anskaffet. Bruk av konkurranse når det gjelder nødkjøp skal også benyttes, slik at de som kjøper ikke alltid trenger å lite på direkteanskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Kvitter seg med «hundrevis av kompliserte og byråkratiske» EU-anbudsregler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.