Det er en gåte hvordan svart arbeid har kunnet foregå i bransjer der offentlig sektor er den store bestilleren. Det gjelder særlig bygg og anlegg, renhold og transporttjenester. Om større anstrengelser ble lagt ned i arbeidet med sikrere anskaffelser ville det være av stor betydning i kampen mot økonomisk kriminalitet. Dette heter det i en fersk, svensk rapport om utviklingen innen økonomisk kriminalitet de siste 40 årene.
Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) i Sverige er en myndighet hvis formål er å redusere kriminalitet og øke tryggheten i samfunnet. Nylig lanserte de «Ekonomisk brottslighet Kriminalpolitik, brottsutveckling och brottsbekämpning från 1980-talet till i dag». Her handler det også om offentlige anskaffelser. Lars Korsell, forsknings- og utredningsråd på BRÅ er forfatter.
Bemerkelsesverdig
Han mener det er bemerkelsesverdig at noen av de bransjene som i årtier har hatt store problemer med økonomisk kriminalitet samtidig for en stor del har den offentlige sektoren som sin kunde og bestiller. Det gjelder bygg og anlegg, renhold av lokaler og deler av yrkestrafikken, fremfor alt transporttjenester.
Tilbakevendende skandaler, skriver Korsell, har avslørt hvordan svart arbeid utføres både på skattekontor og politistasjoner. Det er ikke lenge siden at det ble avslørt at en kvinne som var besluttet utvist, skulle forestå rengjøring av statsministerens bolig. I Dagens Arbete het det i 2022 at kriminelle selskap arbeider seg inn både i private og offentlige anskaffelser og melker staten for nærmere hundre milliarder kroner.
Prispresset er et problem
Ulke modeller er gjennom årene tatt i bruk for å gjøre offentlige anskaffelser sikrere. Et problem har vært det prispresset som kan bli resultatet av anbudssystemet samtidig som uregelmessighetene ofte skjules hos underentreprenører. Det haster med å sammenstille rekken av forsøk på å øke sikkerhet i offentlige anskaffelser og utvikle rutiner som fungerer, skriver Korsell og peker på tiltak som er eller har vært i gang:
Stora Branchgruppen, som er et samarbeidsorgan mellom myndigheter og næringslivets organisasjoner i tillegg til fagforbund, har fra tid til annen hatt ulike opplæringstiltak som rettes mot offentlige innkjøpere. Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten og Konkurrensverket har kriminalforebyggende informasjonsmateriale, og Ekobrottsmyndigheten arbeider målrettet og fokusert mot offentlige anskaffelser som et verktøy for å forebygge økonomisk kriminalitet.
Bli den første til å kommentere på "En gåte at svart arbeid foregår der offentlig sektor er den store kjøperen"