Ok å la en fagforening følge opp kontraktsvilkår

Anbud365: Ok å la en fagforening følge opp kontraktsvilkårBakgrunn for saken er en klagesak på Malmö kommune. Der hadde de overlatt til en fagforening å følge opp lønns– og arbeidsvilkår i kontrakten med en leverandør.

Skriv ut artikkelen

Det er helt i orden å overlate til en fagforening å stå for oppfølgingen av kravene til lønns– og arbeidsvilkår i en kontrakt som en offentlig virksomhet har gjort med en leverandør. Men Konkurrensverket i Sverige er nøye på at selve ansvaret for kontraktsoppfølgingen ligger hos oppdragsgiveren.

Bakgrunn for saken er en klagesak på Malmö kommune. Der hadde de overlatt til en fagforening å følge opp lønns– og arbeidsvilkår i kontrakten med en leverandør. Den såkalte «Vita jobb»–modellen var lagt til grunn. Modellen er utarbeidet på faglig hold, og er ment å skulle være en hjelp for offentlige virksomheter til å ta med vilkår i kontraktene på nivå med tariffavtalene.

I det konkrete tilfelle var avtalen om slik oppfølging gjort med Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Kontraktoppfølgingen ble overlatt til en bestemt person som avlønnes i sin helhet av forbundet. Denne personen har taushetsplikt og har ikke anledning til å benytte den informasjonen han får, til andre formål. I tillegg kan denne personen heller ikke utføre kontroller utover hva som er avtalt, og heller ikke i annet omfang.

 

Oppfølging i praksis

I praksis foregår slike oppfølginger ved at den utpekte personen gransker leverandørens lønnsspesifikasjoner, ulike personalforhold, innbetaling av arbeidsgiveravgift og skatter. Opplysningene som innhentes, overlates så til den offentlige virksomheten som har avtale med leverandøren.

Det er virksomheten som har ansvaret for avtaleoppfølgingen. Det kan ikke delegeres, fastslår Konkurrensverket i sin utredning. Således er det virksomheten som beslutter eventuelle tiltak på bakgrunn av de innhentede informasjonene. Intet i anskaffelsesreglene hindrer at selve oppfølgingen foregår med hjelp av andre, men bare etter at virksomheten har gitt beskjed om hva, hvor og når.

Anskaffelsesreglene sier heller ikke noe om hva en leverandør kan eller skal gjøre dersom han mener at den som foretar oppfølgingen i praksis, går ut over sine fullmakter eller gjør noe annet kritikkverdig. Ettersom selve anskaffelsen er avsluttet, blir dette i tilfelle noe som må løses etter kontraktsrettslige regler, ifølge Konkurrensverket.

 

Bli den første til å kommentere på "Ok å la en fagforening følge opp kontraktsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.