En svensk strid om egenregi eller ulovlige direkteanskaffelser verserer nå på 14. året i rettsvesenet. Og en fersk dom i Högsta förvaltningsdomstolen gjør at siste ord ikke er sagt mellom 14 kommuner og deres avfallsselskap på den ene siden – og Sveriges tilsynsmyndighet, Konkurrensverket, på den annen.
Sydskånes avfallsaktiebolag (Sysav) eies av 14 Skåne-kommuner og tilbyr tjenester på avfallsområdet, bl.a. til eierkommunene. Verdien av tjenestene oppgår til mange millioner. Det er ikke første gangen Sysav er i søkelyset – deres praktisering av anskaffelsesregelverket har i de siste drøyt dusin årene ikke bare vært innom Konkurrensverket, men også Högsta förvaltningsdomstolen og EU-kommisjonen. Hele tiden gjelder det «in house»-unntaket (egenregi).
Kan tilsynsvedtak påklages?
Saken det nå gjelder, dreier seg om Konkurrensverkets tilsynsvedtak etter anskaffelseslovgivningen kan påklages og prøves for retten. Spørsmålet ble avgjort av Högsta förvaltningsdomstolen nylig – med utgangspunkt i et tilsynsvedtak som Konkurrensverket fattet i 2022. Avgjørelsene gjaldt direkteanskaffelser av avfallstjenester som de 14 kommunene foretok fra det felleseide selskapet Sysav.
Högsta förvaltningsdomstolen kom til at Konkurrensverkets vedtak kan ankes, og at en tidligere dom i kammarrätten må oppheves. Saken går dermed igjen til kammarrätten, nå for realitetsprøve. Da skal det treffes avgjørelse om egenregi-unntaket gjelder i denne saken eller om det er snakk om ulovlige direkteanskaffelser.
Ingen bestemmelser
Forholdet er at Konkurrensverket før 1. januar i år ikke kunne ilegge en oppdragsgiver overtredelsesgebyr. Etter årsskiftet har imidlertid Konkurrensverket fått mulighet til – under visse forutsetninger –å ilegge slikt gebyr. Og når et slikt gebyr ilegges, kan utmålingen av størrelsen også ta tidligere overtredelser i betraktning.
Det er ingen bestemmelse i anskaffelseslovgivningen som regulerer om Konkurrensverkets vedtak kan påklages, og i den tidligere lagmannsrett-dommen kom retten til at Konkurrensverkets avgjørelser ikke var kunne påklages.
Gransket tidligere også
Sysavs virksomhet har også tidligere vært gjenstand for gransking av det svenske Konkurrensverket. Spørsmålet om tilsynsvedtakene som ble fattet i den undersøkelsen var ankebare ble også behandlet av Högsta förvaltningsdomstolen. I en dom i desember 2018 fant Högsta förvaltningsdomstolen at tilsynsvedtakene som var aktuelle på det tidspunktet var ankebare, men at de burde fjernes. Som et resultat fattet det svenske Konkurrensverkert en tilsynsavgjørelse igjen i 2022 etter nærmere undersøkelser. Det er disse tilsynsvedtakene som nå prøves i retten.
Bli den første til å kommentere på "Svensk egenregi-strid på 14.året i rettsapparatet"