Erkjennelsen av innkjøpets betydning brer seg blant offentlige toppledere

Anbud365: Erkjennelsen av innkjøpets betydning brer seg blant offentlige toppledereÅrsstudiet i offentlige anskaffelser er et samarbeidsstudium sammen med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges Handelshøyskole (NHH), Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskolen i Molde (HIM). På bildet Geir Arne Svenning leder Enhet for utadrettet virksomhet (EUV) ved Høgskolen i Molde, der årsstudiet i offentlige anskaffelser hører hjemme.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Ukens glad-nyhet her på Anbud365 var meldingen om at det var kamp om plassene ved høstens opptak til årsstudiet i offentlige anskaffelse, og at arbeidsgiverne bidro til finansiering av alle som var kvalifisert til å komme inn. For ett år tilbake var det ikke slik. At innkjøpere er opptatt av å skaffe seg kompetanse er ikke noen nyhet i seg selv, men at ledelsen i virksomhetene nå trår til i økende omfang, er meget lovende. De topplederne som allerede har erkjent innkjøpets betydning, får åpenbart nå selskap av flere kollegaer. Bedre sent enn aldri …

Ved opptaket til årsstudiet i fjor var situasjonen den at mange interesserte søkere måtte trekke seg, fordi arbeidsgiverne deres ikke var villige til å dekke hele eller deler av kostnadene for sine ansatte. Ved årets opptak var det 30 kvalifiserte, og arbeidsgiverne stilte opp.

Utviklingen er gledelig. At innkjøpere i det offentlige (og i det private) søker kompetansepåfyll er hverken merkelig eller uvanlig, men svært positivt. Det finnes en rekke tilbud på ulike nivåer, og de fylles gjerne opp.

Økende oppmerksomhet

Det at arbeidsgiverne stiller opp med finansiering til dem som vil inn på årsstudiet forteller at det er økende oppmerksomhet på innkjøpets betydning innenfor det offentlige. Forskjellen fra ett år tilbake er verd å notere seg.

Årsstudiet er på akademisk nivå. Offentlige anskaffelser er med det i ferd med å få hva feltet har manglet, nemlig et akademisk ståsted på egne ben – ikke som del av et annet studium. Det betyr et løft for faget, og ikke så lite prestisje.

Den spede begynnelse

Meningen er å utvikle akademiske tilbud under «hatten» Anskaffelsesakademiet. Flere anerkjent institusjoner samarbeider og har støtte fra sentrale aktører innenfor offentlige anskaffelser, som Difi, KS og NHO. Årsstudiet er den spede begynnelse.

Anskaffelse av varer, tjenester og bygg- og anleggsentrepriser utgjør en tung post på budsjett og regnskap i alle offentlige virksomheter. Det er naturlig å mene at den eller de som skal dra avtaler i land, har en svært viktig rolle. Tiden er over da ledelsen i virksomhetene mente at om man ikke kunne benytte en medarbeider til noe annet, ja, Så kunne man sette vedkommende til å kjøpe inn. Dagens proffe innkjøpere bidrar til at fagmiljøene får det de er på jakt etter, av beste kvalitet til beste pris. Dersom man ikke visste bedre ville man tro at toppledelsen i alle offentlige virksomheter brukte mye tid på sine anskaffelser. Slik er det dessverre ikke overalt.

God investering

Situasjonen ved årets opptak til årsstudiet er et tegn på at offentlig toppledelse erkjenner at det å investere i anskaffelseskompetanse, gir avkastning. Et millionkjøp av høy kvalitet som ved neste avtaleinngåelse gir 1% større rabatt enn i foregående avtale, vil trolig allerede ha betalt investeringen. Den videre ferd er da ren netto i budsjett og regnskap, dersom man skal følge logikken i vår enkle regneskisse.

Utdannelsestilbud på høyt nivå, også etter hvert med forskning, er indirekte også en fordel for leverandørmarkedet. Jo mer kvalifisert representant for oppdragsgivere i en anbudskonkurranse eller i en forhandling, jo mer skjerpet må representantene for tilbyderne være. Ikke bare i selve anskaffelsesprosessen, men også i produktutvikling. Konkurranse er av det gode, enda mer dersom kvaliteten i konkurransen gradvis blir bedre og bedre.

Toppledelsen og innkjøperen

Man sier at når en toppledelse ikke har anskaffelser som permanent punkt på egen agenda, skyldes det at innkjøpermiljøet i virksomheten ikke har dokumentert godt nok egen nytte. Det har nok mye for seg, men det er flere gangbare forklaringer på at det er slik. Mange innkjøpere sitter et stykke ned i organisasjonen og må via mellomledd for å nå til topps. Manglende satsing på innkjøp gjør at det er mer enn nok å gjøre – strategisk arbeid og dokumentasjon overfor toppledelsen blir det lite tid til. Og man kan spørre om ikke en virksomhetsleder ut fra egen kompetanse og eget ansvar bør kalle til seg innkjøperne for å sikre at de gir valuta for pengene. Og det kan være at stedlige innkjøpere selv ikke har nødvendig kompetanse til å levere på en måte som åpner toppledelsens øyne.

Tendensen vi ser i forbindelse med årets opptak til årsstudiet er positiv, en utvikling vi alle er tjent med og jubler for. Kanskje på tide å tenke på noen penger til Anskaffelsesakademiet i 2018-budsjettet, næringsminister? Godt å vite at her er det ikke noe som skal reddes, men stimuleres og satses på.

Bli den første til å kommentere på "Erkjennelsen av innkjøpets betydning brer seg blant offentlige toppledere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.