God jul og godt nytt år – erfaringer er til for å deles

Anbud365: God jul og godt nytt år – erfaringer er til for å delesAnbud365 ønsker god jul og et riktig godt nytt år til sine lesere, annonsører, langsiktige samarbeidspartnere - og spesielt alle de innkjøperne og leverandørene som virkelig har stått på i år for å sikre alle oss andre best mulig smittevern. Takk til dere – og til alle som har støttet Anbud365. De er mange, og de blir stadig flere.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Vi nærmer oss et nytt år, til avveksling fra et år som blir historisk takket være et virus. Anbud365 sender sine beste hilsninger til alle de innkjøperne i det offentlige som snudde seg rundt og sto på da virusalarmen gikk på senvinteren. En heroisk innsats og en kompetanse-utfordring av de sjeldne. Årets siste Anbud365-kommentar skal derfor dreie seg om kompetanse, denne gang den løpende erfaringsutvekslingens verdi. Ikke spesielt rettet inn mot erfaringer knyttet til pandemien, men mot hverdagen. Tusenvis av anskaffelser gjøres årlig, spredning av læringspunkter bidrar til å gjøre dem bedre.

EU-kommisjonen finansierer et prosjekt som kalles «Big Buyers Initiative» og som er administrert av ICLEI – et internasjonalt nettverk for lokale myndigheter som er opptatt av bærekraft. Formålet er å fremme samarbeid mellom store innkjøpsorganisasjoner når det gjelder strategiske anskaffelser. Samarbeidet kan gi økt tilgang til markeder, og, ikke minst, læring gjennom utveksling av erfaringer.

En av gruppene innenfor prosjektet har hatt sin oppmerksomhet rettet mot å legge til rette for sirkulærøkonomi i valg av bygningsmaterialer ved anskaffelser. 15 europeiske byer og offentlige institusjoner er med i gruppen, blant disse Oslo og Stavanger. Gruppen har tatt for seg hele verdikjeden fra demontering til gjenbruk.

11 eksempler til kriteriebruk

Flere av deltakerne har gjennomført pilotprosjekter, Oslo er en av dem, fremgår det av en rapport som er fremlagt. Gjennom denne rapporten og ved kontakt til ansvarlige i de respektive deltakerne i gruppen kan erfaringer spres til nytte for flere som driver med bygg og anlegg. 11 eksempler på kriterier til bruk i anskaffelser er listet opp, der flere dokumenteres ved å vise til tiltak i store, norske kommuner.

Anbud365 har tidligere omtalt en annen rapport fra denne gruppen under overskriften «Ni store deler sine erfaringer med utslippsfrie byggeplasser».

Samarbeidets verdi

Poenget her er ikke å juble over ny innsikt, men om verdien av samarbeid over grenser. Mye av det som står å lese i rapportene er kjent fra før. Så har det da heller ikke vært snakk om innovative eller førkommersielle anskaffelser, men rett og slett om erfaringsutveksling hentet ut fra praksis i arbeidet med å fremme sirkulære anskaffelser i en sektor som er blant verstingene når det er snakk om utslipp.

For Anbud365 fremstår «Big Buyers Initiative» som er godt eksempel på en svært god måte å øke kompetanse på. Rapporter er en ting, men den dialogen som et slikt samarbeid krever og fører med seg, er av verdi i seg selv. Man kan teste ut egne erfaringer, få verdifulle tips fra andre og benchmarke sine respektive erfaringer. Det er en måte å bli bedre på.

Også for de mindre

Selvsagt er det fornuftig av de store å søke erfaringer utenfor landets grenser. Egentlig for alle, men man må vel innse at det er de store som har ressurser til det. Men erfaringer tilsier at også mindre offentlige oppdragsgivere har hatt nyte av samarbeid over landegrensene. Lyngdal og Falu kommune i Sverige hadde for en tid siden et samarbeid i omsorgssektoren. Og det finnes sikkert andre eksempler også.

Det offentlige har den store fordelen at de alle stort sett steller med det samme. I så måte er man ved sine anskaffelser på jakt etter de samme varene, de samme tjenestene osv. Det er det beste grunnlaget for samarbeid og utveksling av læringspunkter. I tillegg til å skaffe seg eller bekrefte egen kunnskap får man nettverk. Vi holder kontakten, heter det ofte.

Grensekryssende erfaringer

Samarbeid og erfaringsutveksling er ikke bare et gode om flyten krysser landegrensene. Det holder å krysse kommunegrenser. Slikt gjøres i utstrakt grad, person-til-person og gjennom en hel rekke fora, hvorav KS Innkjøpsforum er et.

Når det gjelder å samarbeide om kjøp er det viktig å være litt mer edruelig i sin hyllest. Rett nok er det omfattende samarbeid fornuftig i mange sammenhenger, eksempelvis når man skal utfordre næringslivet til å finne på noe helt nytt for på dekke et behov, ofte kalt innovative anskaffelser. Da ser leverandørene muligheter for å få tilgang til et stort marked med muligheter for å tjene inn sin innovative innsats og vel så det.

God konkurranse

På den annen side trengs god konkurranse, med andre ord flere tilbydere. Det gjelder ikke bare i den nært forestående konkurransen, men også den som skal gjøre som noen år igjen. Da skal det fortsatt være et marked å utfordre. Ut fra en praktisk vurdering i hver enkel anskaffelse er vi trygge på at den alt overveiende delen av innkjøper-Norge gjør seg slike vurderinger. «Del-eller-begrunn» er en oppfordring, men innkjøpene skal være effektiv forvaltning av offentlige penger.

Vi avslutter Anbud365-året med å understreke nytten av å utveksle erfaringer. En ting er kurs, seminarer, sertifiseringer, akademiske tilbud osv. Meget viktig i seg selv, men det å dele praktiske erfaringer er liksom det «daglige brød». Kompetanse er viktig, det vil det også bli i 2021. Anbud365 skal følge opp. 10. mars er vi for øvrig fem år.

God jul og godt nytt år!

Bli den første til å kommentere på "God jul og godt nytt år – erfaringer er til for å deles"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.