Kompetanse ikke viktig nok?

Anbud365: Kompetanse ikke viktig nokDet er supert med DFØs tilbud. Svært supert. Og alle seminarene, kursene og konferanse som ulike aktører driver med. Bra! Og hva Anskaffelsesakademiet og høyere utdanningsinstitusjoner får til. Men er det en plan bak det hele fra myndighetenes side? Nei, mener Anbud365. Nå ber Regelrådet Nærings- og fiskeridepartementet følge opp (Volodymyr Melnyk /Scanstockphoto.com).

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Konkrete tiltak for å heve innkjøpskompetansen er ikke vurdert i den andre delutredningen fra Anskaffelsesutvalget. Det er en svakhet. I den videre oppfølgingen av utredningene fra utvalget må Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) vurdere tiltak som kan heve innkjøpskompetansen. Gjør de ikke det, kan dette få store konsekvenser for samfunnet. Budskapet er hentet fra et høringssvar fra Regelrådet, NFDs egen næringslivs-vaktbikkje. Anbud365 støtter rådet helhjertet, men tar tilhold blant tvilerne – dessverre – når spørsmålet om NFD vil høre på Regelrådet kommer opp. Kompetanse var, sett fra NFDs side, ikke viktig nok til at de bad utvalget kikke på det.

Regelrådet er en av de underliggende etatene til Nærings- og fiskeridepartementet, der bl.a. statsråd Cecilie Myrseth regjerer. Samme statsråd har ansvaret for å få frem forslag til ny lov (nye lover?) om offentlige anskaffelser. Regelrådets mandat er å bidra til at næringslivet ikke påføres unødvendige byrder gjennom nytt eller endret regelverk.

Allerede en måned før høringsfristen løper ut, er rådet kommet med sine kommentarer til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Regelrådet er gjerne «hard i klypa» når de mener noe, så også denne gangen. Og konklusjonen av deres vurdering av arbeidet i Anskaffelsesutvalget under ledelse av professor Halvard Haukeland Fredriksen er at «utredningen har svakheter». Likevel ikke verre enn at rådet tenner det gule lyset i sitt trafikklys-karaktersystem, med andre ord slik det også ble den første delutredningen til del.

Tilstrekkelig innkjøpskompetanse

Hvor stor vekt NFD legger på synspunktene til rådet, står noe uklart for Anbud365. Imidlertid er det – minst – ett avsnitt i rådets høringssvar til delutredning nr. 2 fra Anskaffelsesutvalget som NFD bør se seg tjent med å følge opp i sitt videre arbeide med så vel lov som andre tiltak for offentlige anskaffelser. Les selv:

«Det er en kjent utfordring at mange offentlige innkjøpere, og særlig kommuner, mangler nødvendig innkjøpskompetanse. Tilstrekkelig innkjøpskompetanse er en viktig forutsetning for en vellykket gjennomføring av anskaffelsesregelverket som burde vært adressert i utredningen. I Regelrådets uttalelse til den første delutredningen påpekte vi at det er svakheter i utredningen av tiltak som skal sikre tilstrekkelig innkjøpskompetanse i det offentlige. Regelrådet kan heller ikke se at konkrete tiltak for å heve innkjøpskompetansen er vurdert i den andre delutredningen. Etter Regelrådets vurdering er det en svakhet at dette forholdet ikke er omtalt i utvalgets mandat.

Dersom departementet planlegger å iverksette tiltak for å heve innkjøpskompetansen så burde dette vært omtalt i mandatet og i utredningen. Regelrådet mener at departementet i den videre oppfølgingen av utredningene må vurdere tiltak som kan heve innkjøpskompetansen. Dersom dette ikke skjer er det risiko for at anskaffelsesregelverket ikke når de oppgitte målene. Etter Regelrådets vurdering kan dette få store konsekvenser for samfunnet».

Ikke i NFDs planverden?

Vi har særlig sans for formuleringen «Dersom departementet planlegger å iverksette tiltak for å heve innkjøpskompetansen så burde dette vært omtalt i mandatet og i utredningen». Ettersom NFDs underliggende etat ikke finner noe om dette i utvalgets mandat, må vi tolke det dithen at Regelrådet er av den oppfatning at noen kompetansehevende tiltak ikke finnes i NFDs planverden.

Bestefortolkningen er at slike planer finnes et eller annet sted i NFD, i tilfelle en rimelig godt bevart hemmelighet. Nå dreier dette seg om årlig forvaltning av 740 milliarder offentlige kroner, for de fleste i begrepshaugen «mange penger». Det er naturlig å mene at slik forvaltning krever god og stadig bedre kompetanse. Realiteten er da også at eksisterende kompetanse mange steder er fullt på høyden med de krav det er fornuftig å stille. Men det er stor strekk i laget.

En stor og mange små

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er sarepta-kruken for alle som befatter seg med anskaffelser. Har man tid og anledning til å sette seg inn i alle veiledninger, case’er etc. som finnes på anskaffelser.no, kommer man godt på vei. Høyere utdanningsinstitusjoner har tilbud for dem som vi fordype seg, eventuelt bidra i forskning. Og et vell av tilbydere er på pletten med muligheter for å oppdatere og styrke sin innkjøpskompetanse. Og innkjøpere og leverandører strømmer til sistnevnte «basistilbud», det står åpenbart ikke på lysten og viljen til den enkelte å holde seg ajour, bli bedre i sin del av 740 mrd-forvaltningen.

Likevel, Regelrådet savner tiltak fra departementet side, Anbud365 deler dette savnet. Det er likesom ingen plan over det hele. Det kommer hele tiden nytt til – ikke minst behovet for å bruke innkjøp til å fremme en grønn innstilling. Svaret fra NFD er nye bestemmelser – Norgesmodell og skjerpede miljøkrav sist. Og nå et nytt regelverk. Tror man at slik nye og viktige utfordringer bare kan tres ned over hodene på de offentlige innkjøpere og så fikser de det?

Mange håndterer det

Og tror man innkjøpene blir bedre og mer proffe uten fordyping?  Statistikk og tilgang på data er «naboene» når det gjelder etterslep for dem som ønsker det beste.

Men, bevares, mange, mange innkjøpermiljøer håndterer utfordringene. De omorganiserer, inntar rollen mer som koordinatorer en operative innkjøpere, forståelsen for innkjøp som strategisk verktøy øker osv. På denne måten blir det mye bra, og mye som stadig blir bedre.

Bak utviklingen ligger ingen planmessig satsing eller fremrykking fra myndighetenes side. Det gjelder Stortinget og regjeringen, og det gjelder mange kommuner – politiske og administrative lokalmyndigheter. Lovgiver nøyer seg med å gi bestemmelser, som riktig er, men velger å la være å gi de som skal håndtere reglene i praksis, gode muligheter til å skaffe seg best mulig kompetanse til bruk i bestrebelsene.

Ingen plan bak

Det er supert med DFØs tilbud. Svært supert. Og alle seminarene, kursene og konferanse som ulike aktører driver med. Bra! Og hva Anskaffelsesakademiet og høyere utdanningsinstitusjoner får til.

Men er det en plan bak det hele fra myndighetenes side? Nei, med mindre den er unntatt offentlighet (som den selvsagt ikke er – eller ville ha vært). Nå ber Regelrådet NFD følge opp. Og vi er spente på om de blir hørt. Inntil videre tar vi bolig hos tvilerne, og gleder oss til den dagen vi på dette punktet blir kjent med at vi har tatt grundig feil.

Nå er det jo flere interessenter dere ute, som bør ha tydelige motiver for å bidra til en kompetansesatsing fra NFDs side. Organisasjonene til leverandørene klager jevnlig på hvor dårlig det står til med kompetansen hos offentlige innkjøpere. Skreller vi bort de delene av dette som følger av skuffede medlemmer som mener de burde ha vunnet en anbudskonkurranse, ikke tapt en, står vi fortsatt igjen med en troverdig påstand om behov for kompetanseløft. Og KS vet jo at mange av deres medlemmer godt kunne trenge en systematisk økning i innkjøpskompetanse.

I tvilernes hus

For all del, i alle disse organisasjonene gjøres det i dag et stort arbeid for å tilføre medlemmene kompetanse, men det er ikke drevet frem av en systematisk satsing fra sentralmyndighetenes side. Hver og en gjør så godt de kan, og i mange tilfeller er det veldig flotte og attraktive tilbud. Men hvorfor «spredt ild», som det heter i Forsvaret, hvorfor ikke samordnet satsing med Stortinget og regjeringen i ryggen? 740 mrd pr. år er mye penger, vel verd å sikre best mulig håndtering av. I dag er det et stykke igjen til målet.

En kompetanseplan for offentlige innkjøp med penger hadde vært noe. Regelrådet har bedt NFD ta grep. Så får vi se. Hilsen oss beboere i tvilernes hus.

Bli den første til å kommentere på "Kompetanse ikke viktig nok?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.