Trommer sammen til nordisk offensiv for å kutte utslipp fra vare- og tjenesteleveranser

Anbud365: Trommer sammen til nordisk offensiv for å kutte utslipp fra vare- og tjenesteleveranserOdd Olaf Schei, Difi og Ida Laustsen, Nasjonalt program for leverandørutvikling leder arbeidet med prosjektet nordisk bestillerdialog sammen med Christine Kihl i Difi. Kihl var ikke tilstede da bildet ble tatt (foto: Marcus Alexander Evensen, Difi).

Skriv ut artikkelen

Store byer og kommuner fra hele Norden skal nå stikke hodene sammen for å få til et bedre samarbeid mellom offentlige innkjøpere om utslippsfri levering av varer og tjenester. Et prosjekt – nordisk bestillerdialog – er i emning. Det totale utslipp fra vare- og tjenesteleveranser til det offentlige i Norden er trolig i størrelsesorden 4 – 5 % av det totale utslippene. Om noen uker skal storbyer og kommuner som ønsker å delta i prosjektet, samles i Oslo.

Våren 2020 skal det gjennomføres en nordisk bestillerdialog på temaet utslippsfri levering av varer og tjenester. Målet er å utvikle nordisk næringsliv, og sørge for at de offentlige virksomhetene i Norden samarbeider i større grad.

En beregning gjort av Difi på bakgrunn av en rapport fra Asplan Viak anslår at totale utslipp fra vare- og tjenesteleveranser til det offentlige er i størrelsesorden 2 mill. tonn CO2-ekvivalenter i Norge totalt, eller ca. 4 – 5 % av det totale utslippene i Norge. Tilsvarende % andel kan også være gyldig for de øvrige nordiske landene, og sektoren utgjør derfor en stor andel av det totale CO2 utslippene, heter det.

Store byer og kommuner

Det er Nordisk Ministerråd som har tatt initiativ til dialogen. Difi og Nasjonalt program for leverandørutvikling som har erfaring med innovative anskaffelser, er tildelt midler fra rådet for å gjennomføre en nordisk bestillerdialog. Store byer og kommuner i Norden inviteres nå til samarbeid om dette prosjektet, som har som mål at oppdragsgiverne skal bli i stand til å utføre egne bestillerdialoger.

Den nordiske bestillerdialogen gjennomføres ved å:

• Kartlegge og enes om felles behov og utfordring til markedet

• Ha dialog med bedrifter, gründere, forskningsmiljøer, eksperter om hvordan dette best kan løses og legge til rette for innovasjonssamarbeid

• Dialogen etablerer grunnlag for felles- og/eller enkeltanskaffelser som bidrar til en grønn omstilling i Norden

Samarbeidspartnerne

De nordiske samarbeidspartnerne i prosjektet er Nasjonalt program for leverandørutvikling (NO), Difi (NO), Miljøstyrelsen (DK), Upphandlingsmyndigheten (SVE) og Motiva (FI). Samarbeidspartnerne jobber nå med å rekruttere offentlige virksomheter i Norden til prosjektet.

Ønsket er å ha med en gruppe på til sammen 6-12 offentlige virksomheter fra landene i Norden. Men det stilles krav til dem som vil være med på dette prosjektet:

Krav til prosjektdeltakere

  • Lederforankring
  • Behov og ønske om å bestille og anskaffe løsning
  • Tverrfaglig deltakelse fra fag, ledelse og innkjøp
  • Tid og ressurser ​til å følge prosjektet, og forankre prosjektet internt
  • En av prosjektdeltakerne fra hver virksomhet får ansvar for sin virksomhet, og følger prosjektet til juni 2020. Prosjektdeltaker skal forankre prosjektet i egen virksomhet, i tillegg til å delta i behovskartlegging og møter i prosjektet​
  • Kompetanse​ og kunnskap om fagområdet, anskaffelser, innovasjon​
  • Dekke egne kostnader knyttet til deltakelse i prosjektet, og reiser og opphold

Mer om prosjektet og hva som kreves for å delta i prosjektet kommer på et møte i Oslo 24. oktober.

Bli den første til å kommentere på "Trommer sammen til nordisk offensiv for å kutte utslipp fra vare- og tjenesteleveranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.