Anskaffelseskonferansen: Tidenes mest spenstige og informative?

Anbud365: Anskaffelseskonferansen: Tidenes mest spenstige og informative?Toppfolk frister på årets utgave av Anskaffelseskonferansen, fra venstre: Statsråd Monica Mæland, Finans Norges adm. dir. Idar Kreutzer, denne gang fra regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft, og Statistisk Sentralbyrås adm. dir Christine Meyer, denne gang fra Produktivitetskommisjonen.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelseskonferansen i Oslo 3. november kan bli blant de aller mest spenstige og informative hittil. Bølgene i kjølvannet av presentasjonen av det nye regelverket for offentlige anskaffelser forklarer dette med «spenstig». Å møte det sterke informasjonssuget, spesielt for hvordan det blir under de forhøyede terskelverdiene, er den andre utfordringen på konferansen.

Ikke uventet er årets utgave av Difis (Direktoratet for forvaltning og IKT) store anskaffelseskonferansen viet det kommende, nye regelverket. I tillegg er konferansen, som vanligvis samler flere hundre interesserte, inndelt i en plenumssesjon og seks parallellsesjoner. Du finner hele programmet og påmeldingsmulighetene her.

Næringsminister Monica Mæland topper listen over foredragsholdere. Hennes tema er «Regjeringens arbeid på anskaffelsesområdet». Det betyr nok en del om det nye regelverkets betydning for forenkling, for sosiale hensyn (samfunnsansvar, lærlinger mm) og for små– og mellomstore. Terskelverdi–bråket kommer hun neppe unna, heller ikke de ideelle og handlingsrommet.

Nytt, praktisk informasjon

Senere på konferansen skal avdelingsdirektør Monica Auberg i Nærings– og fiskeridepartementet fortelle hvordan det nye regelverket bety for «deg». Det ligget nok i det at alle som berøres av de drøyt 400 milliardene det offentlige årlig kjøper for, får en endret hverdag i sine kjøp og salg. «Offentlige anskaffelser akkurat nå» er tema for avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi og digitaliseringsverktøyene tilsvarende for seksjonssjef André Hoddevik i Difi. Disse tre skal ut i plenum i timen før lunsj, og vil formodentlig være av de mest informative på hele konferansen. Etter all hurlumheien som er oppstått etter fremleggelse av de nye forskriftene kan det være greit å få faktisk informasjon om hva som er i vente av verktøy, veiledninger mm.

Produktivitetshensyn

Etter statsråden er det blitt plass til representanter for to utvalg – Produktivitetskommisjonen og regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Adm. dir Christine Meyer i Statistisk Sentralbyrå skal besvare spørsmål om offentlige anskaffelser bidrar til økt produktivitet og verdiskaping. Hun vil nok være fornøyd med at de særnorske reglene for anskaffelser under EØS–terskelverdien oppheves. De bidrar til mer byråkratiske prosesser, fastslå Produktivitetskommisjonen der hun var med. Den mente for øvrig også at ikke–anskaffelsesfaglige krav ikke burde være en del av anskaffelsesregelverket. Men der har regjeringen skuffet kommisjonen!

Grønn konkurransekraft

Adm. dir. Idar Kreutzer i Finans Norge er en del av regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Naturlig nok skal han på anskaffelseskonferansen svare på hvordan offentlige anskaffelser kan bidra til å skape grønn konkurransekraft. Det har nok noe med kravene i det nye regelverket og det offentliges markedsmakt å gjøre.

De to, Meyer og Kreutzer, skal for øvrig også samles til en samtale etter sine respektive foredrag. Tema er «Tar vi nok samfunnsansvar?» Her bør de nok enes om at så ikke er tilfelle, men spørsmålet er om de også enes om at de ikke–anskaffelsesfaglige kravene like godt kan tas ut av anskaffelsesregelverket.

I stikkords form er temaene for de seks parallellsesjonene digitalisering, forhandlinger, kategoristyring/effektivisering, markedet, grønn og ansvarlige innkjøp – og Best value procurement. Disse er i tid organisert slik at alle kan få med seg plenum + to av parallellsesjonene.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskonferansen: Tidenes mest spenstige og informative?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.