Fra NHO-konferansen: Sertifisering av innkjøpere i gang til høsten

Anbud365: Fra NHO-konferansen Sertifisering av innkjøpere i gang til høstenBidragsytere til veiledningen for kjøp av hotelltjenester som ble overlevert på NHOs anskaffelseskonferanse i dag: Fra venstre: Adm. dir Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv, direktør Kjetil Østgård i Statens innkjøpssenter, adm. dir Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp og daglig leder Tony Eide i Festningshotellene.

Skriv ut artikkelen

Til høsten lanseres en ordning for sertifisering av innkjøpere, Innkjøpskortet. Det er en førsteversjon som tar sikte på det grunnleggende kompetansenivået. Med Innkjøpskortet i hånden skal innkjøperne kunne dokumentere sitt faglige nivå. På NHOs anskaffelseskonferanse i dag ble også en veiledning for kjøp av hotelltjenester overlevert. Formålet med den er å gi oppskrift på hvorledes man kan få små og mellomstore leverandører med i konkurransen.

Årets utgave av anskaffelseskonferansen til NHO ble arrangert for fullsatt sal med både offentlige innkjøpere, leverandører, konsulenter, advokater og andre til stede. Her kom synspunkter fra leverandørhold på forhold de respektive talerne mente var kritikkverdig. En bedrift syntes kravene til referanser og årlig omsetning var altfor høy, en annen konstaterte at innkjøperen i det offentlige stilte krav uten å følge opp – og at man på innkjøpssiden manglet kompetanse til å lese regnskaper. En tredje, et hotell, nådde ikke startstreken i en konkurranse fordi de tekniske kravene var umulige å leve opp til fordi tillatelse til ombygging ikke var mulig.

Konferansen dreide seg også på andre områder om kompetanse.  Tilhørerne fikk høre om eBevis, GDR, seriøsitetskrav og om AKRIM-samarbeidet – og et glimt av NHOs stadig tilstedeværende kjepphest: Økningen av den nasjonale terskelverdien. Statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) minnet om at eksisterende lovverk, inklusive hevingen av terskelverdien, skulle evalueres, og at det i den forbindelse kunne komme på bordet problemstillinger som NHO ikke har lengst fremme i sine vurderinger.

Veiledning for kjøp av hotelltjenester

Thue fikk for øvrig overlevert en veiledning for kjøp av hotelltjenester utarbeidet av Sykehusinnkjøp HF, NHO og Statens innkjøpssenter. Formålet med den er å gi en oppskrift på hvorledes man kan sikre små og mellomstore leverandører tilgang til hotellanskaffelser. Hotellveiledningen er tilgjengelig for alle offentlige virksomheter som skal gjennomføre anskaffelser av hotelltjenester. Fremover blir den å finne på nett, på nettstedet hotellveileder.no.

Poenget er å legge til rette for best mulig konkurranse, noe som er tydelig signalisert fra regjeringen. Direktør Kjetil Østgård i Statens Innkjøpsenter gikk på NHO-konferansen nærmere inn på veiledningen. Den inneholder bl.a. en oppskrift på hvorledes man kan dele kontrakter etter geografiske områder, og den går konkret inn på slikt som minstekrav, kravspesifikasjon, evalueringskriterier – og, ikke minst, forslag til hvorledes man kan stille krav om samfunnshensyn.  Hva er det gode krav til miljø, hvordan kan man stille krav om universell utforming til hoteller som ikke får lov til å bygge om etc.?

Adm. dir. Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv kunne opplyse at summen av hotellrom på hoteller som ikke er med i en kjede er større enn tilsvarende for hoteller med kjedetilknytning. Likeledes poengterte hun hvilken betydning mange hotell har for sine lokalsamfunn.

Sertifiseringsordning

Til høsten kommer sertifiseringsordningen som Difi, NHO og Norsk Test står bak. I første omgang dreier det seg om et grunnleggende kompetansenivå, som dermed innkjøpere kan bruke som dokumentasjonsbevis for sin faglige status. Virksomheten kan etter hvert bruke ordningen som et grunnlag for egen kompetansesatsing, og i forbindelse med rekruttering. Kurs- og konferanseleverandører vil kunne identifisere hvilket faglig nivå de må legge seg for at deltakerne skal bli sertifisert. Forutsetningen er at det etableres en fagplan, som er selve navet i sertifiseringsordningen, fortalte seksjonsleder styring og kompetanse i Difi, Anna Katrine Asprem Hvardal.

På samme måte som sin forgjenger på 1990-tallet, Karl Glad, oppfordret dagens adm. dir. i NHO, Ole Erik Almlid, det offentlige til å stille krav til bedriftene. Han var også opptatt av små og mellomstore bedrifter, og mente at det trengtes kjøreregler for å sikre deltakelse fra denne bedriftsgruppen i offentlige anskaffelser.

Unngå «pilotsyken»

Det er kommet beskjed fra NFD, opplyste statssekretær Thue til Statens innkjøpsenter om å sikre konkurranse om kjøpene, dvs. sikre tilgang fra SMB’er. Han løftet frem Sykehusinnkjøps arbeid med å se på hvordan man kunne anrette kjøp, slik at små og mellomstore bedrifter kom med i konkurransen. Thue la også vekt på at resultater av innovative konkurranser måtte spres. «Pilotsyken» må unngås, hver virksomhet behøver ikke oppfinne hjulet. Og, poengtert han, lederne i virksomheten må forstår hvilke muligheter som ligger i offentlige anskaffelser til omstilling, innovasjon og effektivisering.

Bli den første til å kommentere på "Fra NHO-konferansen: Sertifisering av innkjøpere i gang til høsten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.