Balansert risiko og god dialog bærebjelker ved kjøp av innovative løsninger

Anbud365: Balansert risiko og god dialog bærebjelker ved kjøp av innovative løsningerNæringsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie lytter nøye til adm. dir. i Sykehusinnkjøp, Kjetil M. Istad, på et dialogmøte forleden. Mellom Mæland og foredragsholderen sitter statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim.

Skriv ut artikkelen

Gründerbedriftene ivrer etter å levere sine innovative løsninger til det offentlige, ikke minst til helsevesenet. For å lykkes med det, trengs dialog mellom leverandørmarkedene og de kjøpende virksomhetene – om enn ikke altfor lange dialogprosesser, ifølge gründerne i små- og mikrobedrifter. Kompetanse hos innkjøperne i det offentlige, balansert risiko og bruk av funksjonskrav – ikke detaljspesifikasjoner er nøkkelfaktorer for å få fram fremtidens løsninger.

Dette kom frem i et dialogmøte som statsrådene Mæland og Høie arrangerte før helgen. Temaet var hvordan kan helse- og omsorgstjenesten og næringslivet samarbeide bedre om offentlig innkjøp? Gründere, leverandører, innkjøpere i sykehus og i kommunene var inviter til møtet.

Bakteppet for næringsminister Mæland var det nye anskaffelsesregelverket, og de muligheter det gir for innovasjon og innovative anskaffelser. Ambisjonen fra helse- og omsorgsminister Høie var å finne løsninger som kan håndtere morgendagens utfordringer. Vi er, sa han på møtet, avhengig av nye løsninger, metoder og teknologier, innbefattet leveransen av selve tjenestene. Et godt samarbeid med leverandørmarkedet er nødvendig for å lykkes, ifølge statsråden.

Innovasjonspartnerskap i Stavanger

Stavanger kommune er først ut i Norge når det gjelder å ta i bruk innovasjonspartnerskap. De står nå foran konkurransefasen, og rådmann Per Kristian Vareide fortalte at det ikke er en bestemt tjeneste de søker etter, men den beste utviklingspartneren. Området de har valgt å satse på, er bidrag til bedre mestring og aktivitet for beboere med kortidsplasser.

Så vel risiko som ressursbruk er betydelig, men støtte fra Innovasjon Norge og mulig gevinst forsvarer at vi satser, sa rådmannen, som også takket Difi og Nasjonalt program for leverandørutvikling for hjelp. Målet er å løse en utfordring til beste for brukerne, ikke for kommunen, og, sa han, det må være grunnlag for business i det.

Innkjøperne med fra starten

For adm. dir Kjetil Istad i Sykehusinnkjøp HF var det et poeng å fremheve betydningen av å kople innkjøperne inn i prosessen sammen med fagfolkene helt fra starten av i en innovasjonsprosess. En strategi må legges. Behov. Markedssituasjon, risikovurderinger og mulighetsrom innenfor hver kategori – produktområde – styrer våre valg, fortsatte han, og konstaterte et økende behov for kompetanseutvikling, endringsledelse og strategisk fokus.

Fra de tilstedeværende gründerbedriftene ble det bl.a. understreket at det nye regelverket i seg selv ikke endevender verden, det hele kommer an på hvordan den enkelte virksomhet bruker mulighetsrommet. Ofte er det kostbart å være med – lange dialogprosesser – og det kan tidvis bli for dyrt og krevende for småbedrifter å delta.

Detaljkrav og risiko

Fortsatt benyttes detaljrike kravspesifikasjoner, ble det opplyst, og anbefalingen lød på at man måtte trene, trene mye, på å benytte funksjonskrav i stedet. Det må være lov å prøve og å feile. Måten å tenke risikohåndtering er et viktig punkt – hva slags incentiv er det for en leverandør å komme med innovative løsninger dersom hele risikoen lastes over på ham? Balansen i risikoen er utfordrende, men sentral i hver anskaffelse.

Bli den første til å kommentere på "Balansert risiko og god dialog bærebjelker ved kjøp av innovative løsninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.