BaneNOR: Kan ikke dele opp kontrakter unødig, og: Redd KOFA kan bli «flaskehals»

Anbud365: BaneNOR: Kan ikke dele opp kontrakter unødig, og: Redd KOFA kan bli «flaskehals»På bildet Siri Stabell Daling, avdelingsleder Anskaffelses- og entreprise/kontraktsrett i BaneNOR, som har signert BaneNORs høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning.

Skriv ut artikkelen

Oppdeling av kontrakter er greit nok år man skal legge til rette for lokale og regionale leverandører, mener Bane NOR i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Samtidig må oppdragsgiver opprettholde rasjonell drift og kan følgelig ikke dele opp kontrakter unødig, slår selskapet fast. Og BaneNOR er bekymret for KOFA i forbindelse med ulike forslag fra utvalget om endring av håndhevingssystemet. KOFA kan bli en “flaskehals” i systemet, heter det.

I sitt høringssvar trekker BaneNOR frem at det av Anskaffelsesutvalgets mandat fremgår at oppdragsgivere skal forsøke å legge til rette for lokale og regionale leverandører. Selskapet mener det ville være hensiktsmessig med en veiledning eller avklaring av hvilke krav av økonomisk og ikke-økonomisk karakter som kan vektlegges i konkurransene. Eksempler på dette er forhold på produksjonsstedene og klima og miljø – særlig knyttet til “kortreiste” løsninger. Og:

Ja til å dreie håndhevingen

– Oppdeling av kontrakter kan være ett virkemiddel, men oppdragsgiver må samtidig opprettholde rasjonell drift og kan følgelig ikke dele opp kontrakter unødig, poengterer Bane NOR.

Det heter dessuten i høringssvaret at Bane NOR er positive til at utvalget vil dreie håndhevingen mot prekontraktuell fase, og viser til at utvalget dekkende beskriver en oppfatning om at “håndhevingen av anskaffelsesregelverket i dag i for stor grad er rettet inn mot etterfølgende erstatningssøksmål”. Men:

KOFA og nok ressurser

– Bane NOR mener, i likhet med KS, at dersom NFD (Nærings- og fiskeridepartementet, red.anm.) ønsker å gå videre med forslaget om å endre håndhevingsregimet, bør det foretas nærmere vurderinger og eventuelle utredninger og høringer om dette. Dersom forslag til prekontraktuell håndhevelse ved klage til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) skal gjennomføres, er Bane NORs syn at det er avgjørende at reglene om KOFAs saksbehandling endres og at KOFA tilføres nødvendige og tilstrekkelige ressurser.

Utvalget vil primært legge oppgaven med prekontraktuell håndheving til KOFA, og antar at begjæring om midlertidig forføyning for domstolene i liten grad vil bli benyttet. Det foreslås også regler som forhindrer søksmål for positiv kontraktsinteresse dersom leverandøren ikke har forsøkt å stoppe kontraktsinngåelsen ved klage til KOFA eller midlertidig forføyning. Dessuten foreslås det at KOFA får tilgang til mer dokumentasjon enn i dag, ved at KOFA skal ha rett til å se alle dokumenter usladdet.

Arbeidsmengden vil øke betraktelig

– Summen av dette gjør det sannsynlig at KOFAs arbeidsmengde vil øke betraktelig. BaneNOR stiller spørsmålstegn ved om KOFA er rustet til å ta unna denne arbeidsmengden. Utvalget har ikke foreslått større endringer i KOFAs organisering eller saksbehandling, og heller ikke mer enn en “beskjeden økning” av nemndas budsjett. Sett i sammenheng med at klage til KOFA foreslås å gis suspensiv virkning, er Bane NOR bekymret for at KOFA vil bli en “flaskehals” i systemet. I verste fall kan det bli lammende for Bane NORs, og andre oppdragsgiveres, mulighet til å inngå kontrakter og sikre tilstrekkelig fremdrift, fremgår det av selskapets høringssvar.

Bli den første til å kommentere på "BaneNOR: Kan ikke dele opp kontrakter unødig, og: Redd KOFA kan bli «flaskehals»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.