Av Magne Hareide, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)
I en artikkel på Anbud365 vises det til at et samlet storting i sitt innspill til gründermeldingen krever at regjeringen øker offentlig sektors kompetanse på innovative anskaffelser. DFØs anskaffelsesundersøkelser dokumenterer også at kompetanse er en av de viktigste barrierene for innovative anskaffelser. Men med DFØs nye kompetanseprogram er kanskje løsningen litt nærmere enn du tror?
En aldrende befolkning og grønn omstilling krever handling nå
Fram mot 2040 vil antallet eldre over 80 år mer enn dobles fra dagens nivå på rundt 230 000 til nærmere 495 000 innen 2040, ifølge Helsedirektoratet. Denne veksten starter nå og det vil ikke være mulig å fortsatt levere gode omsorgstjenester uten å tenke nytt. Vi står midt i en grønn omstilling som krever nye løsninger innen alt fra transport til energibruk. Samarbeid og utnyttelse av innovasjonskraften blant grundere, start-ups og næringslivet for øvrig, er nødvendig for å finne de smarteste løsningene.
Regelverk ingen hindring
Det er en utbredt misforståelse at anskaffelsesregelverket begrenser mulighetene for innovasjon. Tvert imot gir regelverket betydelig handlingsrom for å fremme innovative løsninger, blant annet gjennom dialogbaserte prosesser med markedet og muligheter for å utvikle og pilotere nye løsninger. En viktig del av utfordringen ligger nettopp i manglende kjennskap til mulighetene. Med økt kompetanse blir offentlige oppdragsgivere tryggere på handlingsrommet. Først da tør du å stille krav som utfordrer markedet, og være åpne for samarbeid med leverandører på nye måter. Det er nettopp dette stortinget sikter til i sitt innspill til grundermeldingen.
Tilbudene finnes – bruk dem!
Da passer det fint å informere om at det finnes gode tilbud for de som ønsker å styrke sin kompetanse på innovative anskaffelser. DFØ har et nytt kompetanseprogram for innovative anskaffelser på tre nivåer, som skal bidra til flere og bedre prosjekter, med større effekt. Et tilhørende e-læringskurs er rett rundt hjørnet. Både Leverandørutviklingsprogrammet, KS, og Doga har komplementerende og gode kompetansetiltak på innovasjon og offentlige anskaffelser. Og vi tør påstå at kompetanseprogrammene er av høy kvalitet: Norge er langt fremme når det gjelder innovative anskaffelser og bistår en rekke land med å utvikle sin kompetanse for innovative anskaffelser, og flere land står for tur. Dette viser at vi har mye å være stolte av – samtidig som vi også at vi må fortsette å utvikle oss her hjemme.
Kompetanse nødvending brikke i puslespillet – men ikke alt!
For å komme offentlige innkjøperne i møte, er det få strukturer og incentivmodeller som hjelper dere på vei. Anbud365 skriver at komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre slo et slag for den nå nedlagte StartOff-ordningen.
Vi vil likevel utfordre deg som jobber i offentlig sektor til å være kravstor og tydelig på hva du trenger for å bruke innovative anskaffelser som et verktøy for endring i din kommune eller etat.
Til deg i privat sektor: Fortell oss hva dere trenger fra offentlige anskaffelser for at vi sammen skal kunne skape bedre løsninger. Innovasjon skjer ikke av seg selv – det krever vilje, samarbeid og handling.
Perspektivene til to deltagere på vårt siste kurs belyser hvor forskjellig man kan se på saken. Den ene sier «Kommuneøkonomien sliter så mye at nå får vi ikke gjort noe på innovasjon». Den andre sier «Kommuneøkonomien sliter så mye at nå har vi fått marsjordre på å tenke nytt, vi må tenke innovasjon». Offentlig sektor har en unik mulighet til å drive frem endring gjennom sine anskaffelser. La oss bruke denne muligheten klokt!
Bli den første til å kommentere på "Bestillerkompetansen må økes – løsningen er nærmere enn du tror"