Bruk anskaffelser til å få best mulig, ikke billigst mulig løsning

Anbud365: Bruk anskaffelser til å få best mulig, ikke billigst mulig løsningEt godt eksempel på hvordan en anskaffelse kan åpne for gode og innovative løsninger, er innkjøpet av digitale løsninger i utdanning og oppvekst som kommunene Skedsmo, Fet og Sørum gjennomfører, skriver artikkelforfatterne Nina Solli (t.v.) og Ida Skaaret Laustsen (foto: Moment studio, NHO).

Skriv ut artikkelen

Av Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo og Ida Skaaret Laustsen, prosjektleder Nasjonalt program for leverandørutvikling

I Oslo og Akershus kjøper det offentlige varer og tjenester for 110 milliarder kroner årlig. Bedrifter i regionen er svært interessert i å selge til det offentlige. Da er det viktig at det offentlige ikke bare fokuserer på å anskaffe billigst mulig løsning – men tenker bredere og legger til rette for innovasjon og kvalitet!

Pris trumfer kvalitet når det offentlige skal gjøre anskaffelser. Det viser rapporten «Innovative offentlige innkjøp – mer produktivitet og bedre tjenester» fra Menon 2014. Andre hindre for innovasjon som Menon trekker frem er «manglende interaksjon mellom innkjøpsorganisasjoner», «risikoaversjon hos offentlige innkjøpere» og «manglende kompetanse i innkjøpsprosessen».

Gode løsninger er viktigere enn pris 

Det er viktig at kommunen, fylkeskommunen og de statlige virksomhetene i regionen bruker anskaffelser som et verktøy for å drive innovasjon og næringsutvikling. For å premiere kvalitet og innovative løsninger, kan man ikke lage konkurranser som kun premierer billigste løsning. Istedenfor bør kvalifikasjonskravene og tildelingskriteriene formuleres slik at man honorerer de innovative leverandørene. Dette kan gjøres ved å stille krav til innovasjon, be om referanser fra tidligere innovasjonsprosjekter og be leverandører synliggjøre hvordan de har medvirket til innovasjon i tidligere prosjekter.

Difi har god veiledning og flere eksempler på hvordan man kan stille krav som tilrettelegger for innovasjon. Nasjonalt program for leverandørutvikling, der NHO, KS, Innovasjon Norge og Forskningsrådet er eiere har som mål å bistå kommunale og statlige virksomheter med innkjøp og innovative anskaffelser. På hjemmesiden til Nasjonalt program for leverandørutvikling finnes det eksempler fra 150 innovative anskaffelser, der man har stilt krav til funksjon, ytelse og kvalitet. Offentlige virksomheter kan få bistand fra Nasjonalt program for leverandørutvikling til å gjennomføre innovative anskaffelser.

Innovativ anskaffelse som gir rom for kvalitet 

Et godt eksempel på hvordan en anskaffelse kan åpne for gode og innovative løsninger, er innkjøpet av digitale løsninger i utdanning og oppvekst som kommunene Skedsmo, Fet og Sørum gjennomfører. I konkurransegrunnlaget er det ingen absolutte krav. Tildelingskriteriene åpner for innovasjon fordi pris teller 20%, service er vektet 10%, funksjonalitet og brukervennlighet er vektet 50% og implementering av løsningen 20%. Konkurransen med forhandling gjennomføres i disse dager. Slike kommuner heier vi på, og vi ønsker enda flere slike anskaffelser!

Bli den første til å kommentere på "Bruk anskaffelser til å få best mulig, ikke billigst mulig løsning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.