Erstatningsseminar fylt til randen, hyperaktuelt tema

Anbud365: Erstatningsseminar fylt til randen, hyperaktuelt temaForsamlingen fulgte årvåkent med mens advokat og partner Anders Thue i Advokatfirma SimonsenVogtWiig gjennomgikk bl.a. erstatningsreglene ved brudd på anskaffelsesregelverket.

Skriv ut artikkelen

Igjen ble et Anbud365-seminar fylt til randen av interesserte innkjøpere, leverandører og andre med sans for offentlige anskaffelser. Denne gangen var det Advokatfirma SimonsenVogtWiig, langsiktig samarbeidspartner med Anbud365, som sto for innholdet. Tema var erstatningsreglene ved brudd på anskaffelsesreglene og avklaringer fra EFTA-domstolen i Fosen-saken. Pågangen til seminaret var så stor at det blir et ekstraseminar om samme tema 8. februar.

På seminaret i Oslo i går gjennomgikk advokat og partner i SimonsenVogtWiig, Anders Thue, erstatningsreglene ved brudd på anskaffelsesregelverket. EFTA-domstolens rådgivende uttalelse i sak E-16/16 knyttet til en tvist mellom Fosen Linjen AS og AtB AS, har bidratt til viktige avklaringer med tanke på vilkårene for erstatning. Uttalelsen gir også viktige avklaringer knyttet til oppdragsgivers plikt til å kontrollere opplysninger i tilbudet som vektlegges i vurderingen av tildelingskriteriene. De ulike spørsmålene som ble reist i saken, ble kommentert av advokat Thue.

Det er norsk rett, i dette tilfelle Frostating lagmannsrett, som har bedt om en uttalelse fra EFTA-domstolen. Når blir det opp til den hjemlige domstolen å vurdere uttalelsen og avgjøre om den skal legges vekt på i saken – i tilfelle hva og hvordan. Det kan også ende med at lagmannsretten ikke følger uttalelsen, det er skjedd før. Rettssaken er berammet til utpå nyåret. Det kan ikke utelukkes at saken går helt til Høyesterett.

Høyaktuelt tema

Interessen for saken har vært stor, og sakkyndige synspunkter har preget spaltene her i Anbud365.  Disse artiklene har satt sitt preg på våre «topp-ti-artikler» i november.

I følge uttalelsen skal det ikke mer enn en enkel feil til åpne opp for et erstatningskrav fra en leverandør. Norsk rettspraksis har lagt til grunn «vesentlig feil». Isolert sett kan det da synes som om det blir lettere for leverandørene å komme med krav, samtidig som det ville bli enda mer krevende å være innkjøper når det skal så lite til før erstatningskravene kan komme.

Årsakssammenheng

På den annen side er kravet til årsakssammenheng fremdeles der, og av debatten i våre spalter kan det virke som om flere i advokat- og juristmiljøet ikke tror EFTA-domstolens uttalelse vil føre til så store endringen i tallet på erstatningssaker i offentlige anskaffelser. Til nå har det ikke vært så mange saker, målt i forhold til alle oppdragene som lyses ut.

Det er også andre spørsmål inne i bilde i den såkalte Fosen-saken, og blant disse er hvilke krav skal man stille til dokumentasjon når det gjelder tildelingskriterier. Kofa har fulgt den praksis at en oppdragsgiver i utgangspunktet skal kunne stole på dokumentasjonen som tilbyderne kommer med – medmindre det er forhold som tilsier noe annet.

Kontrollere dokumentasjon

EFTA-domstolens uttalelse kan tyde på at «grepet strammes», dvs. av dokumentasjonen må være slik at den kan ettergås og kontrolleres. Er det mange dokumentasjonskrav og oppdragsgiver skal ettergå dem alle, blir det et enormt arbeid, slik at det også er et balansehensyn her – forholdsmessighetsprinsippet. Kanskje holder det å kreve at dokumentasjon er ar avgjørende, skal kunne kontrolleres.

Et ekstraseminar kommer 8. februar – om erstatningsreglene ved brudd på anskaffelsesreglene. Suksessen fra gårsdagen seminar gjør at samarbeidspartnerne SimonsenVogtWiig og Anbud365 har latt seg friste til å åpne for dem som sto på venteliste og noen til, men man må være rask, for plassene har vist seg å bli revet bort.

Bli den første til å kommentere på "Erstatningsseminar fylt til randen, hyperaktuelt tema"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.