Et firma sørfra kapret kontrakten – det falt ikke i god jord

Anbud365: Et firma sørfra kapret kontrakten – det falt ikke i god jordFylkesråd Marianne Dobak Kvensjø i Nordland fylkeskommune skulle gjerne sett at bedrifter fra Nordland kunne nå opp i anbudskonkurranser, men at det er ikke lov til å diskriminere basert på geografisk plassering, slår hun fast (foto: Thor-Wiggo Skille).

Skriv ut artikkelen

Et firma sørfra trakk det lengste strået i en anbudskonkurranse om markedsføringstjenester som Nordland fylkeskommune arrangerte. Det falt ikke i god jord hos den lokale delen av den aktuelle bransjen. Burde valgt en fra Nordland, heter det, det ville gitt et løft til fylkeskommunen. Har man nødvendig kunnskap om landsdelen i Oslo til å løse oppdaget, tro, var et av de kritiske spørsmålene som ble reist.

Ifølge Avisa Nordland hadde kontrakten som anbudskonkurransen gjaldt, en varighet på fire år, og «taket» på rammeavtalen var 10 mill over disse årene. Seks tilbud kom inn i konkurransen, hvorav tre med adresse i Bodø. Det er der fylkeskommunen har sitt administrasjonssenter.

En sørfra vant

Tilbyderen som ble tildelt kontrakten, holder til i Oslo, og det kom det reaksjoner på.  En av konkurrentene, en Bodø-basert, mener at et selskap fra Nordland burde vunnet konkurransen. Det kunne, heter det, boostet landsdelen. Hadde det vært slik at kompetansebehovet var sånn at man måtte til Oslo for å få løst oppdraget, hadde de skjønt det, men det er ikke tilfelle her.

Den Bodø-baserte konkurrenten peker på at de har drevet på i mange år, og at det ikke er første gang «en sånn aktør» velger noen fra Oslo eller andre store byer. Tilbudet fra Bodø-selskapet arbeidet frem 80 sider, og investert nær 100 000 kroner i anbudet de tapte.

Skurret i ørene

Skurringen i ørene på den Bodø-baserte skyldes ikke minst at fylkeskommunene på sine hjemmesider skriver at det skal være gode vilkår for utvikling av kulturell og kreativ næring i Nordland. Men, innvender denne tilbyderen, når det kommer til stykke virker satsingen på kreativ næring som «et luftslott» i praksis.

Avisen har bedt fylkeskommunen mene noe om situasjonen, og fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø sier at de gjerne skulle sett at bedrifter fra Nordland kunne nå opp, men at de ikke har «anledning til å diskriminere noen av konkurrentene basert på geografisk plassering». Markedsføringstjenester er i all hovedsak ikke av en slik karakter at de krever fysisk nærhet til oppdragsgiver, og derfor ville det være uforholdsmessig å kreve at leverandør har fysisk tilstedeværelse i Nordland.

Lokalkjennskap?

I anbudsdokumentene spesifiseres det imidlertid, skriver Avisa Nordland, at leverandøren bl.a. skal ha kjennskap til Nordland og Nord-Norge. Finnes slik kunnskap i Oslo? Fylkesråden peker på at det ble stilt krav til at de tilbyderne skal tilegne seg kjennskap til tjenestene Nordland fylkeskommune leverer, og betydningen av disse tjenestene for innbyggerne og næringslivet i Nordland.

Vinneren har også kunder og oppdrag vi Nordland og Nord-Norge, og i ledelsen sitter en fra Tromsø og en fra Mosjøen. Og, fylkesråden minner dessuten om at leverandør av markedsføringstjenester for Nordland fylkeskommune for det aller meste har vært bedrifter fra Nordland, men i denne omgang var det altså et firma sørfra som trakk det lengste strået.

Bli den første til å kommentere på "Et firma sørfra kapret kontrakten – det falt ikke i god jord"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*